(advertenties)
(advertentie)

Dit onderzoek in het tijdschrift Pharmacy stelt dat patiënten met chronische pijn die minstens een jaar lang cannabis consumeren ‘aanzienlijk minder gebruikmaken van gezondheidszorg’ in vergelijking met niet-gebruikers. Ze meldden minder bezoeken aan spoedeisende hulp en eerstehulpafdelingen én een hogere kwaliteit van leven.

Minder ‘ongezonde dagen’ voor pijnpatiënten met cannabis

De actuele studie is op 15 juli gepubliceerd onder de titel ‘Medical Cannabis Use and Healthcare Utilization Among Patients with Chronic Pain: A Causal Inference Analysis Using TMLE‘. Het onderzoek is uitgevoerd door Amerikaanse wetenschappers van het in Miami gevestigde cannabis-telegezondheidsbedrijf Leafwell en de George Mason University in Virginia.

“Blootstelling aan cannabis ging gepaard met een afname van 2,0 procentpunten in het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp, een afname van 3,2 procentpunten in het aantal bezoeken aan de SEH en minder ongezonde dagen per maand”, lezen we in de studie.

Positieve effecten op gezondheidszorg

“De bevindingen van deze studie suggereren, in lijn met bestaand onderzoek, dat medicinale cannabis waarschijnlijk een effectieve behandelingsoptie is voor patiënten met chronische pijn”, schrijven de auteurs.

“Dit onderstreept niet alleen het potentieel voor verbeteringen in de kwaliteit van leven door het gebruik van medicinale cannabis, maar ook de positieve effecten op het gezondheidszorgsysteem als gevolg van de behandeling.”

De studie constateert ook dat het aantal ziekenhuisopnames lager was onder chronische pijnpatiënten die medicinale wiet gebruikten, hoewel dit verschil niet statistisch significant was.

Onderzoek met meer dan vijfduizend mensen

De zelfgerapporteerde patiëntgegevens uit het onderzoek zijn afkomstig van Leafwell, dat in 36 van de 50 Amerikaanse staten certificaten voor medicinale cannabis verstrekt.

“De groep die aan cannabis was blootgesteld, bestond uit personen die in het voorgaande jaar medicinale cannabis hadden gebruikt en via Leafwell een hercertificering van hun medische kaart aanvroegen”, leggen de onderzoekers uit.  De niet-blootgestelde groep bestond uit nieuwe Leafwell-patiënten die zelf aangaven het afgelopen jaar géén cannabis te hebben gebruikt.”

In totaal onderzocht het team 5.242 patiënten met chronische pijn, waaronder 3.943 die het afgelopen jaar cannabis hadden gebruikt en 1.299 die aangaven het afgelopen jaar geen cannabis te hebben gebruikt.

Voordelen op langere termijn

Hoofdauteur Mitchell Doucette: “We hebben gekeken naar een grote hoeveelheid praktijkgegevens, waarbij we medicinale cannabisgebruikers die we kenden en die minstens een jaar mediwiet consumeerden, vergeleken met mensen die nog nooit cannabis hadden gebruikt.” En hij zegt:

“Toen we die groepen vergeleken, ontdekten we dat medicinale cannabisgebruikers die minstens een jaar wiet kregen, minder vaak naar de spoedeisende hulp gingen, minder vaak naar de eerste hulp gingen en, belangrijker nog, een hogere kwaliteit van leven hadden.”

Betere levenskwaliteit voor patiënt en betere gezondheidsresultaten

Doucette haalde een doctoraat in gezondheid en openbaar beleid aan de beroemde Johns Hopkins University en is nu senior onderzoeksdirecteur bij Leafwell,  “Als we de resultaten combineren wijst dat erop dat medicinale cannabis niet alleen leidt tot een betere levenskwaliteit voor patiënten met chronische pijn, maar ook tot potentieel betere gezondheidsresultaten.”

Sommige eerdere studies hebben gekeken naar veranderingen in de kwaliteit van leven bij patiënten die medicinale cannabis gebruiken, terwijl andere hebben gekeken naar de resultaten op het gebied van de gezondheidszorg. “Maar dit is echt de eerste studie die deze twee punten met elkaar in verband brengt”, zegt Doucette.

‘Cannabis is een nuttig medicinaal product’

Over het algemeen, aldus deze Amerikaanse onderzoeker, komt het beeld naar voren dat medicinale cannabis “een nuttig medicinaal product is voor bepaalde groepen mensen” en dat gezondheidszorgsystemen “moeten proberen de toegang en kosten te verlichten voor die personen voor wie het product te duur is om te kunnen gebruiken.”

Tja, voor wat dit laatste betreft zijn ze in de VS een stuk beter bezig dan wij hier. In Nederland zijn er slechts enkele duizenden mensen die via officiële weg mediwiet van Bedrocan krijgen. En dat wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland waar meer dan 170.000 mensen een officieel recept voor medicinale cannabis op zak hebben.

[beeld: Shutterstock]