(advertenties)
(advertenties)

In Nederland gebruiken ruim 1 miljoen mensen antidepressiva. Velen hebben er baat bij. Maar er zitten ook een aantal nadelen aan het gebruik. Je kan afhankelijk worden en het middel heeft bijwerkingen. Heb je last van depressiviteit en zoek je een alternatief voor antidepressiva? Ontdek hier de voordelen van cannabis tegen depressie en lees 5 tips over microdoseren.

In dit artikel kijken we naar het microdoseren van cannabis als alternatief voor antidepressiva. Alleen om de bijwerkingen van antidepressiva is het al de moeite om cannabis te overwegen. Het middel kan namelijk misselijkheid, slapeloosheid, hoge bloeddruk, duizeligheid, gewichtstoename, wazig zicht en constipatie veroorzaken.

De bijwerkingen van cannabis zijn echter minimaal. Als je te veel neemt kan je er high van worden; een effect dat veel mensen erg prettig vinden. Sommigen worden moe en willen lekker op de bank hangen of slapen. Een verkeerde dosis cannabis kan bij mensen met angst of een depressie averechts werken. Maar bij een correcte dosis rapporteren veel mensen enorm goede resultaten met cannabis tegen depressiviteit.

De heilige graal bij cannabis tegen depressiviteit is microdoseren. Je profiteert dan van de voordelen van cannabis, zonder dat je er verder iets van merkt. In dit artikel leer je hoe dat werkt.

MEER LEZEN: Cannabis microdoseren voor optimale werking

Microdoseren tegen depressiviteit

Microdoseren houdt in dat je een hele lage dosis medicinale cannabis neemt. Daarna ga je rustig opbouwen zodat je uitkomt op een dosis die de kwaal behandelt, maar verder geen merkbare effecten geeft.

Als je te veel cannabis neemt, kan je high worden. Dit effect vinden veel mensen prettig, maar bij medicinale gebruikers kan het onwenselijk zijn. En bij mensen met depressiviteit kan een te hoge dosis juist angst opwekken. Microdoseren kan deze ongemakkelijke effecten voorkomen. Bovendien profiteer je hiermee optimaal van cannabis tegen depressies.

Ook artsen uit de Verenigde Staten en Canada, waar cannabis legaal is, adviseren steeds vaker om minieme hoeveelheden cannabis per keer te nemen. De ‘startdosis’ varieert per individu, maar ligt meestal ergens tussen de 3 en10 milligram THC per dag.

Allan Frankel, een gerenommeerde arts in Los Angeles, vindt 3 mg THC zelfs al aan de hoge kant. In zijn cannabispraktijk behandelt Frankel onder andere depressieve patiënten. Volgens hem heeft 25 procent van zijn cliënten genoeg aan een microdosis lager dan 3 mg THC per dag om depressie te bestrijden.

Als je weet dat er ongeveer 100 tot 150 mg THC in een gram cannabis zit, is er dus echt maar heel weinig nodig om het verschil te maken.

Voordelen van microdoseren bij depressiviteit

Een studie uit 2014 ontdekte bij toeval de kracht van cannabis microdoseren tegen angst en depressiviteit. [Forance/Shutterstock]

Een Amerikaanse studie uit 2014 vond dat roken van cannabis angst en depressiviteit vermindert. Maar alleen in kleine doses. Hoewel het onderzoek niet direct verband hield met microdosering, toonden de resultaten aan dat cannabis de meeste impact had als het in kleine hoeveelheden werd ingenomen.

Volgens het onderzoek hebben angst en depressiviteit te maken met een tekort aan natuurlijke endocannabinoïden in het brein van mensen die lijden aan chronische stress of een ernstig emotioneel trauma. Het resultaat is een toename van angst. In cannabis zitten stofjes die dit tekort opvullen. Maar dat gebeurt alleen met de juiste dosering.

Als er namelijk te veel wordt gebruikt, kan dit de efficiëntie in de hersenen verminderen. Er treedt dan gewenning op. Ook kan de reactie van cannabis te heftig zijn waardoor onwenselijke en averechtse effecten optreden.

Bij een microdosering treedt geen gewenning op. Ook blijven negatieve effecten achterwege. De patiënt kan overdag kleine hoeveelheden nemen zonder dat het werkprestaties of communicatie met collega’s en vrienden beïnvloedt. Ondertussen is er wel een positieve werking. De stemming verbetert, er komt een piek in energie, creativiteit neemt toe en de patiënt is productiever.

MEER LEZEN: Wat is THC tolerantie en hoe voorkom je het?

Nadelen van microdoseren bij depressiviteit

Er is eigenlijk maar één nadeel aan microdoseren. Het is namelijk lastig om de exacte hoeveelheid werkzame bestanddelen te bepalen in cannabisproducten. Elke wietsoort is anders. En ook elke olie, edible of hijs aan de verdamper zal net anders zijn. Dat is jammer bij een proces dat nauwkeurigheid vereist.

Dit zal verbeteren als medicinale cannabis in Nederland beter geregeld wordt. Tot die tijd komt microdoseren neer op uitproberen. Een proces van ‘trial and error’ dat langdurig en frustrerend kan zijn.

Om te helpen bij dit proces, vind je hieronder 5 tips voor het microdoseren van cannabis tegen depressiviteit.

#1 – Kies de juiste cannabissoort

Cannabissoorten verschillen enorm. Sommige geven je een uitbarsting van energie, terwijl andere je vastpinnen op de bank. Gebruik minder krachtige soorten bij overdag microdoseren en gebruik ’s avonds eventueel krachtigere soorten.

#2 – Experimenteer met consumptiemethoden

Het roken van cannabis is niet handig als je wilt microdoseren. Olie, capsules en edibles zijn een betere manier om nauwkeuriger te dosering. Tussen stukjes wiet van dezelfde plant kunnen grote verschillen zitten. Als je echter een voorraad olie of wietboter maakt, is het verschil tussen elke druppel minimaal.

#3 – Gebruik in eerste instantie een kleine dosis

Wat je ook kiest, het kost tijd om de ideale dosis te ontdekken. Begin altijd met zo min mogelijk en bouw het op. Bij microdosering gaat het om de ‘juiste’ hoeveelheid voor jouw gezondheid. Je probeert niet om stoned te worden.

#4 – Timing is alles

De hoeveelheid die je nodig hebt hangt ook af van de situatie. Een kleine hoeveelheid voor het werk kan al voldoende zijn terwijl je meer nodig hebt voor een gezellige bijeenkomst met vrienden. Hou een dagboek bij om te ontdekken hoe je onder bepaalde omstandigheden reageert op bepaalde hoeveelheden.

#5 – Heb geduld

Als je gewend bent om stoned to worden, dan is microdoseren een uitdaging. Verknoei de vooruitgang niet door vaak te doseren. Wacht minstens 20 minuten om te zien of een dosis effect heeft.

MEER LEZEN: High en stoned van mediwiet – dit kan je verwachten

Ten slotte

Er is niets mis met af en toe high worden. Toch is er steeds meer onderzoek dat suggereert dat een microdosis wiet de beste medicinale resultaten geeft.

Als je last hebt van depressiviteit, kan een kleine dosis cannabis al zorgen voor verlichting. Probeer het uit, maar overleg wel met je arts om te kijken of cannabis geen nadelige interactie heeft met andere medicijnen.

[Openingsfoto:Shutterstock/Dougie Jones]

(advertenties)