(advertenties)
(advertentie)

Tijdens een studie is het welzijn van Amerikaanse werknemers van 51 jaar en ouder onderzocht. Daarbij is expliciet gekeken naar hun gezondheid voor én na het aanpassen van medicinale cannabiswetten. Dit leverde interessante inzichten op. Veel deelnemers meldden afname van eerder gemelde pijnklachten en meer gewerkte uren. De onderzoekers suggereren daarom dat de gezondheid van oudere Amerikanen verbetert nu anno 2022 al 38 van de in totaal 50 staten medicinale cannabis-wetten hebben.

In Amerikaanse staten waar medicinale cannabis legaal is, werken oudere werknemers meer uren en ervaren zij minder pijnklachten. Dit blijkt uit een onderzoek onder oudere werknemers .

De uitkomsten

De onderzoekers bekeken 100.921 ingevulde enquêtes die tussen 1992 en 2012 waren afgenomen bij werknemers van 51 jaar en ouder. Bedenk dat de eerste staat die mediwiet legaal maakte Californië was, in 1996!

Bij het analyseren van die honderdduizend enquetes keken ze ten eerste of de deelnemers last hadden van één van de vier gezondheidsproblemen, waarmee je in elke legale mediwiet-staat in aanmerking komt voor een cannabisbehandeling. Dit zijn glaucoom, artritis, chronische pijn en kanker.

Uit het onderzoek blijkt ten eerste dat 55 procent van de deelnemers aan één of meer van deze diagnoses lijdt. De voornaamste uitkomst is dat het aantal pijnklachten na legalisering afnam met 4,8 procent. Tegelijkertijd nam het aantal oudere werknemers dat een goede tot zelfs uitstekende gezondheid meldde met 6,6 procent toe.

Uit deze studie zou je kunnen concluderen dat ouderen aan de wiet moeten. [Foto: shutterstock/Laurin Rinder]

Dat cannabis goed werkt tegen pijnklachten was natuurlijk al langer bekend. We schrijver er regelmatig over op Mediwietsite. Het werkt zelfs zo goed, dat steeds meer mensen van de reguliere, opioïde (en dus verslavende) pijnstillers overstappen op medicinale cannabis. De onderzoekers zagen dit ook, en waren benieuwd hoe dat werkt bij een kwetsbare groep mensen in de arbeidsmarkt.

“Meerdere studies toonden aan dat pijnklachten met medicinale cannabis beter beheersbaar zijn. Onder oudere werknemers was dit toe nog toe nauwelijks onderzocht, terwijl zij juist de meeste medische problemen ervaren die hiermee behandeld kunnen worden”, licht een van de onderzoekers toe.

Dit voorjaar verschijnt de studie in de Journal of Policy Analysis and Management.

Goed nieuws voor zorgverzekeraars

Gezondheidsproblemen met oudere werknemers nemen dagelijks toe. Ten eerste worden we steeds ouder. Maar we moeten in Nederland ook steeds langer doorwerken; iets waar de afgelopen tijd veel tegen geprotesteerd wordt. Hoe het ook zij, iedereen zal tot het einde aan toe in goede gezondheid van het (werkende) leven willen genieten. Cannabis kan daarin een rol spelen.

Bovendien is dit goed nieuws voor zorgverzekeraars. In Nederland wordt medicinale cananbis sinds een jaar of drie niet meer vergoed. Dat is gek, want het aantal onderzoeken dat aantoont hoe goed het werkt stapelt zich op.  Dit onderzoek doet ook een duit in het zakje.

[Openingsfoto: Shutterstock/wong yu liang]