(advertenties)
(advertentie)

Wat is de rol van wiet bij het behandelen van mensen met kanker? Zou wiet kanker kunnen genezen? Het zijn vragen die de wetenschap al een tijdje bezighouden. Onderzoekers uit India bekeken bestaande studies over wiet bij kanker, op zoek naar antwoorden. Hun conclusie: wiet heeft een enorme potentie bij het behandelen én bestrijden van kanker.

Er is best al wat onderzoek gedaan naar de relatie tussen wiet en kanker. Veel kleine studies, een aantal grote. De meeste in een laboratorium, andere op proefdieren. Zelfs een paar klinische studies. Wetenschappers uit India vroegen zich af waar we nu eigenlijk staan in dit onderzoeksgebied. Ze bekeken daarom een berg reeds uitgevoerde studies, op zoek naar een rode draad.

Die rode draad is er. De Indische wetenschappers concluderen dat bestaand onderzoek de relatie tussen wiet en kanker overduidelijk aantoont. Verschillende bestanddelen in wiet kunnen tumorgroei remmen en helpen bij het beheer van kanker. De relatie tussen wiet en kanker is zelfs zo sterk, dat de Indiërs oproepen de legale status van medicinale cannabis in India en daarbuiten te herzien.

Veelbelovende rol

Het onderzoeksteam werkt op de Amity University in India. Ze bestudeerden een aantal studies en keken specifiek naar de effecten van cannabinoïden op verschillende soorten kanker. Daarbij letten zij ook op eigenschappen zoals anti-misselijkheid, eetluststimulatie en pijnstilling.

Naast het behandelen van symptomen en bijwerkingen van chemotherapie, vonden de Indiërs  voldoende bewijzen dat wiet in staat is de groei van kankercellen te vertragen. En in bepaalde gevallen zelfs kankercellen te doden.

“Naast het uitoefenen van palliatieve effecten, toont THC ook een veelbelovende rol bij de behandeling van kankergroei”, schrijven ze. Ook roemen zij wiet om haar potentiële rol bij neurodegeneratieve ziekten (multiple sclerose en de ziekte van Alzheimer) en alcoholverslaving. Daarom benadrukken ze in een samenvatting van de studie het nut van meer onderzoek.

GERELATEERD: Cannabis bij kanker • een startpunt voor patiënten

Wiet doodt kankercellen

Cannabis is helaas (nog) niet effectief bij alle vormen van kanker. Onderzoek toont in toenemende mate wel aan dat het veel mensen met kanker kan helpen. [foto: ElRoi/Shutterstock]

De meerderheid van de onderzoeken die zij beoordeelden, waren gebaseerd op in vitro-experimenten. Dat betekent dat er geen menselijke proefpersonen zijn gebruikt. Deze onderzoeken werden in een lab uitgevoerd op geïsoleerde kankercellen van mensen. In sommige gevallen werden muizen gebruikt.

Cannabinoïden lijken “krachtige activiteiten uit te oefenen die de groei van kankercellen remmen. Ook activeert het verschillende apoptotische mechanismen die uiteindelijk leiden tot celdood”. Dit werd onder meer waargenomen bij kankercellen geassocieerd met glioom; een agressieve vorm van hersenkanker.

Een andere, klinische studie toonde dat patiënten met recidiverende glioblastoma multiforme, die naast een traditioneel farmaceutisch middel werden behandeld met THC en CBD, een hogere overlevingskans hadden. Ze leefden ten minste één jaar langer (83 procent) in vergelijking met een placebogroep.

Weer een andere studie die de Indiërs bekeken, vond dat twee synthetische cannabinoïden receptoren activeren die “bemiddelen in apoptose”. Ze droegen dus bij aan de dood van kankercellen. Bij deze studie ging het overigens om bloedkanker.

Ook in bepaalde cellijnen van prostaatkanker werden vergelijkbare ontdekkingen gedaan. Wiet zorgde eveneens voor celgroeiremming gevolgd door apoptose, zo zagen de Indiërs.

THC bij kanker

Er is minder onderzoek gedaan naar de effecten van cannabis op long-, borst-, orale en leverkankers. De auteurs van de studie documenteerden wel gevallen waarin muizen met bepaalde longkankertypen goed reageerden op THC. “Een opmerkelijke vermindering van de tumorgroei en longmetastase”, zo concluderen ze. “Dit geeft THC betekenis als nieuw therapeutisch molecuul in de behandeling van longkanker.”

Hoewel THC een veelvoorkomende onderzoeksfocus was, lijken ook andere cannabinoïden bijzonder krachtig tegen verschillende soorten kanker. Een synthetische CBD-verbinding (940-CBD) bijvoorbeeld, was erg effectief bij een bepaalde borstkankercellijn.

En bij behandeling met THC vertoonde een orale kankercellijn, die zeer resistent is tegen geneesmiddelen, een kleinere levensvatbaarheid. Andere conventionele behandelingsopties vertoonde dat effect niet.

LEES OOK: 10 voordelen van cannabis en wietolie voor kankerpatiënten

“Doe meer onderzoek naar wiet bij kanker”

THC is een van de werkzame stoffen in wiet die veelvuldig wordt onderzocht omdat het bepaalde vormen van kankercellen doodt. [Foto: shutterstock/Shidlovski]

De onderzoekers hebben tijdens hun carrière een breed scala aan kankerbehandelingen onderzocht. Daarbij merken ze dat de focus op THC en andere cannabinoïden behoorlijk onontdekt is. Zeker in vergelijking tot andere behandelopties.

Het team wijt dit aan het snelle ontstaan van gewenning voor bestanddelen in wiet. Er is steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Dat neemt niet weg dat ze vinden dat meer onderzoek een must is. Vooral omdat wiet verschillende symptomen van kanker, alsmede bijwerkingen van chemotherapie kan verzachten.

“Onderzoeksuitkomsten over cannabinoïden suggereren dat ze tumorremmende en onderdrukkende eigenschappen hebben die een heroverweging van de legaliteit ervan rechtvaardigen”, aldus het team. En daarmee doen de Indiërs eigenlijk een oproep aan de internationale wetenschap: de werking van wiet bij kanker verdient veel meer onderzoek. De zoveelste oproep, die gelukkig wereldwijd steeds meer gehoor krijgt.

[Openingsfoto: Shutterstock/HQuality]