Binnen met wiet kweken beginnen #7: voeding & pH-waarde
In dit voorlaatste deel uit onze kweekcursus behandelen we plantenvoeding. Welke voeding is er voor wietplanten, en hoe zit het met de pH-waarde?
Even de aandacht erbij voor alweer het zesde hoofdstuk uit onze beginnerscursus wiet kweken. In dit deel kijken we naar de beste plek voor wietplanten binnenshuis. Heilzame wietplanten voelen zich gelukkig bijna in ieder hoekje thuis, maar de beste plek kan per situatie verschillen.
Net als vorige week herhalen we nog even waar we het tot nu toe over gehad hebben. Klik op de links als je een deel gemist hebt en nog even terug wil lezen.
Wiet die buiten is gekweekt wordt soms van een mindere kwaliteit gevonden, maar doet medicinaal gezien zeker niet onder voor binnenwiet. Fotoperiode-gevoelige planten kunnen buiten heel grote oogsten per plant opleveren, en autoflowers (zie deel #2) zijn in ons klimaat goed buiten te kweken.
Wie echter medicinále wiet kweekt, heeft behoefte aan een constante aanvoer van wiet van voorspelbare kwaliteit. En die kun je het beste binnen kweken, dus richten we ons op de beste plek voor wietplanten binnenshuis.
Binnen kweek je een wietplant op een heel andere manier dan buiten. Je moet wietplanten binnen namelijk zelf van al hun behoeften voorzien. Ook kun je binnen wat makkelijker de geur bestrijden, als je geen overlast wil veroorzaken. Dat betekent dat je verse lucht moet kunnen aanvoeren op je kweekplek, en gebruikte lucht ook moet kunnen afvoeren.
Daarnaast kan het door het gebruik van de kweeklamp (de kunstmatige nabootsing van de zon) soms te heet worden in je kweekruimte binnenshuis – een reden waarom zolders niet altijd geschikt zijn. In niet-geïsoleerde kelders of schuren is het vaak juist te koud of te vochtig voor wietplanten. Laten we de verschillende opties eens wat nader bekijken.
Vaak gebruikte kweeklocaties in huis zijn ondanks de genoemde uitdagingen de zolder en de kelder. Dit is natuurlijk omdat zolders en kelders lekker discreet zijn, en doorgaans uit het zicht van bezoek blijven. Een moderne kweekkast of -tent (zie deel #1) kun je echter prima in een extra slaapkamer of zelfs in je woonkamer gebruiken.
De kweekkast heeft een eigen luchtaanvoer en -afvoer, maar zorg er wel voor dat de ruimte waarin je hem plaatst goed geventileerd is. Een open raam op een kier is meestal voldoende voor een persoonlijke kweek voor eigen gebruik. Ga je trouwens wél voor een kweek op zolder of in de kelder, dan biedt een aparte kweekkast of kweektent extra isolatie tegen extreme temperaturen.
De kelder en de zolder hebben beiden voor- en nadelen als kweekruimte. Het grote voordeel van deze ruimtes is zogezegd de discretie. Zolders en kelders liggen immers niet direct in het zicht van eventuele bezoekers. Toch zijn de bovenste en onderste verdieping van het huis niet altijd geschikte kweekplekken.
In de kelder blijft de temperatuur bijvoorbeeld lekker stabiel, maar het kan er ook erg koud zijn, en vocht kan er voor problemen zorgen. Hetzelfde geldt voor niet-geïsoleerde schuren. Wellicht moet je je kelder of schuur dus eerst isoleren, en er een radiator of verwarming plaatsen.
Zolders kunnen zomers daarentegen weer veel te heet worden, en ’s winters te koud zijn. Ga je op zolder mediwiet kweken, zorg er dan voor dat de ruimte geïsoleerd is, en leg er een verwarming aan. Isoleer je je zolder niet, dan kan de warmte van je kweekruimte ’s winters sneeuw van je dak laten smelten. Let hierop, want kwekers worden ’s winters vaak verraden door hun sneeuwvrije daken.
Een extra slaapkamer (op een tussenverdieping) is in veel huizen de beste plek om een kweekruimte in of voor te maken. De ruimte is in de meeste gevallen al voorzien van een radiator, en er is altijd wel een raampje dat open kan. Gebruik alleen niet je eigen slaapkamer, want ook een bescheiden kweekkast maakt altijd wel wat geluid (afgezien van de Minigrow One dan).
Kies binnen sowieso een plek waar je verse lucht kunt aan- en afvoeren, of die in het geval van een kweekkast voor eigen gebruik goed geventileerd kan worden. Ook dient je kweeklocatie hoog genoeg te zijn voor je wietplanten, al kun je die met kweektechnieken zoals scroggen vrij klein (laag) houden. Een kant-en-klare kweektent of -kast is voor de meeste mensen ideaal, omdat je dan niet hoeft te timmeren aan je huis.