(advertenties)
(advertentie)

Nu het buiten weer te koud geworden is om wiet te kweken, wil je wellicht binnen met wiet kweken beginnen. Nou, dan val je bij Mediwietsite.nl met je neus in de boter. In deze kweekserie nemen we namelijk stap voor stap door, hoe je met binnen kweken begint. Na de kweekruimte, gaan we het daarom vandaag hebben over het kopen van wietzaadjes voor je eerste binnentuin. 

Welkom bij het tweede deel uit deze serie over het kweken van medicinale wiet voor eigen gebruik. In het eerste deel hebben we al geleerd dat je enorm veel geld kunt besparen door zelf mediwiet te kweken. Ook hebben we je laten zien hoe je aan de hand van je behoefte aan cannabis, kunt berekenen welk wattage je kweeklamp minimaal moet hebben om daarin te kunnen voorzien. Voor de opbrengst is de kweeklamp namelijk veruit het meest bepalend, voor de rest van het kweekresultaat is dat waarschijnlijk de wietsoort. Oftewel, de wietzaadjes die je nodig hebt om binnen met wiet kweken te kunnen beginnen.

Mediwiet kweken voor eigen gebruik

Steeds meer mensen willen voor hun medicinale wiet niet afhankelijk zijn van coffeeshops of de apotheek, of kunnen dat gewoonweg niet betalen. De overheid controleert de kwaliteit van de wiet op geen enkele manier. Zelf kweken is dus de aangewezen manier om én voordelig aan medicinale wiet te komen, én zeker te weten dat de kwaliteit van de wiet goed is.

Volledigheidshalve moeten we er helaas wel bij vermelden dat thuis wiet kweken officieel niet is toegestaan. Tot vijf wietplanten worden in Nederland gelukkig wél gedoogd. Dat betekent dat je als thuiskweker geen straf krijgt als er tot vijf wietplanten ontdekt worden maar dat de planten (en de kweekspullen) wel kunnen worden afgepakt door de politie. Daarnaast kun je door de woningbouwvereniging (of de bank) uit huis gezet worden. Kijk dus voor de zekerheid even wat er in jouw huurcontract of hypotheek staat, en overweeg de risico’s goed voordat je aan wiet kweken begint. Gaan wij ondertussen verder met het tweede deel uit deze serie, over het kopen van wietzaadjes.

Deze kweekkast gebruikt slechts 120 Watt aan stroom en is bij uitstek geschikt om mediwiet voor eigen gebruik in te kweken.

Genetica: je oogst wat je zaait

Moderne cannabis heeft voornamelijk indica– of sativa genen. Als het een kruising betreft met ongeveer evenveel sativa- als indica invloed dan noemen we het een hybride wietsoort. Indica en sativa zijn twee hoofdsoorten cannabis die door natuurlijke selectie in de natuur zijn ontstaan. Ze hebben ieder hun eigen (medicinale) eigenschappen. Door ze te kruisen maken zadenbedrijven hybride wietsoorten met de gewenste eigenschappen uit beide wietfamilies.

Er is nog een derde cannabis-subsoort en dat is ruderalis. Pure ruderalis bevat weinig THC en is in het wild ontstaan in het oosten van Europa en Rusland. Dé gewilde eigenschap van ruderalis cannabis is dat deze planten voor de bloei niet afhankelijk zijn van daglengtes. Ze bloeien met andere woorden vanzelf, en staan dan ook aan de basis van wat we tegenwoordig een autoflower noemen.

Wanneer je binnen mediwiet gaat kweken, weeg dan de keuze voor de genetica – ofwel de zaden of stekken – zorgvuldig af. Het bepaalt namelijk van alles; van hoe de plant groeit en hoe lang hij bloeit, tot het medicinale effect, de opbrengst en de smaak en nog veel meer.

Indica wietzaadjes

Indica’s zijn ontstaan in Azië en staan bekend om hun korte, compacte bouw en brede bladvingers. Hindu’s in Azië kweekten indica’s om hasj mee te maken. Toppen van indica’s worden dik en compact en zitten vol met harskristallen (trichomen). Deze werden traditioneel gezeefd en tot plakken hasj geperst. Indica’s of indica dominante wietsoorten zijn meestal de wat commerciëlere wietsoorten, ze oogsten vaak meer gewicht en hebben een kortere bloeifase dan sativa’s. Een gemiddelde moderne indica (dominante) wietplant bloeit 8 tot 9 weken. Het medicinale effect van indica’s is over het algemeen genomen meer lichamelijk, terwijl dat van sativa’s meer mentaal is. Indica’s en indica dominante wietsoorten werken vaak goed tegen pijn en slapeloosheid, en worden ook veel gebruikt voor RSO-wietolie in de strijd tegen kanker.

Sativa wietsoorten

Sativa’s zijn wietsoorten die hoger worden en ook langer bloeien dan indica’s en indica dominante rassen. In gebieden die rond de evenaar liggen, vinden de sativa wietplanten hun oorsprong. Je vindt de planten op het Afrikaanse continent en in Zuid-Amerikaanse landen waar het zomerse seizoen ook langer duurt.

Het blad van sativa’s is smal in vergelijking met dat van indica’s. De toppen van sativa’s zijn vaak wat minder hard en langer dan die van indica’s. Ondanks dat sativa’s vaak een hoger THC-gehalte hebben, is het effect ervan meestal wat minder zwaar en loom, en actiever en creatief en opgewekt. Sativa’s bloeien ook wat langer: een gemiddelde moderne sativa (dominante) wietplant bloeit 10 tot 12 weken.

Hybride wietsoorten

Door kruising hebben de meeste wietsoorten tegenwoordig zowel sativa als indica eigenschappen, en spreken we van sativa of indica dominant. Pure sativa’s en indica’s zul je bij een commerciële zadenbank niet snel meer tegenkomen. Zijn de eigenschappen van sativa en indica in een wietsoort ongeveer even sterk aanwezig, dan noemen we dat een hybride.

Verschillende hybrides kunnen allerlei verschillende kwaliteiten hebben, die door zorgvuldige selectie van zadenbedrijven bij elkaar zijn gebracht. Veel mensen gebruiken overdag bijvoorbeeld liever een sativa dominante hybride vanwege het actievere effect, terwijl ze ’s avonds het zware, lome, slaapverwekkende effect van een indica dominante hybride wel kunnen gebruiken.

Autoflowers

De meeste autoflower wietsoorten blijven wat kleiner van stuk, en de eerste generaties autoflowers waren dan ook echte dwergplanten. Dat komt natuurlijk omdat ze vanzelf na enkele weken in bloei gaan. Hierdoor bloeien ze eerder maar hebben ze ook minder tijd om groot te worden. De moderne autoflower wordt gemiddeld tussen de 60 en 100 centimeter hoog.

Je vindt ze in de coffeeshop echter niet vaak terug, tenzij het om buitenwiet gaat. Dit is omdat autoflowers niet de allergrootste opbrengsten leveren. Ze hebben over het algemeen wat meer blad in de toppen, maar zijn door hun snelle cyclus, hun geringe formaat, kweekgemak en hun immuniteit voor lichtlekken wel erg populair onder hobbykwekers.

Autoflowers zijn de laatste jaren erg in opkomst en worden steeds beter qua opbrengst. Er komen ook steeds méér autoflower wietsoorten. Ze zijn gemakkelijk te kweken en je kunt er door hun snelle cyclus ’s zomers buiten meerdere cyclussen van kweken. Een gemiddelde moderne autoflower wietplant heeft 11 tot 13 weken de tijd nodig om van zaad uit te groeien tot oogstbare wietplant.

Vier verschillende autoflower wietplanten, klaar voor de oogst.

Dus: kies wietzaadjes zorgvuldig. Bepaal eerst of je indica dominante, sativa dominante of hybride wietplanten wil kweken, of toch liever makkelijke autoflower zaadjes koopt. Vraag ook eens op ons forum of aan bevriende kwekers waar zij goede ervaringen mee hebben. Denk na wat je belangrijk vindt en kies als je voor het eerst gaat kweken een soort die het je niet ál te moeilijk maakt.

Tot volgende week!