(advertenties)
(advertentie)

Zomers kun je jezelf veel geld aan cannabis besparen door buiten je eigen wietplanten te kweken. Helaas is zo’n voorraad ook snel weer op en ben je weer afhankelijk van de coffeeshop of apotheek. Er is echter ook een andere manier om aan cannabis te komen en dat is door ook binnen wiet te weken. In deze serie helpen we je op weg met beginnerstips.

Medicinale cannabis is misschien wel het meest veelzijdige medicijn dat er is. Er zijn geen nare bijwerkingen, behalve het ontspannen highe gevoel waarvan de meeste mensen met veel plezier genieten. Er is eigenlijk maar één nadeel en dat is dat cannabis als medicijn niet vergoed wordt door de zorgverzekeraars. Als recreatief middel is cannabis officieel helaas verboden, waardoor de prijs ervan in de coffeeshop veel en veel te hoog is.

Zelf kweek je wiet echter wel voor een fractie van de prijs die je in de coffeeshop betaalt, en voor veel patiënten is zelf kweken de enige manier waarop ze hun medicijn betaalbaar kunnen houden. In dit artikel helpen we je op weg naar je eerste binnentuin.

De bescheiden mediwietsite kweekkast is goed voor ongeveer een gram wiet per dag.

Hoeveel wiet heb je nodig?

Een kleine kweekkast of kweektent van maximaal één vierkante meter is in de meeste gevallen meer dan groot genoeg om in je eigen cannabisbehoefte te voorzien. Toch is het slim om eerst even te berekenen hoeveel wiet je eigenlijk nodig hebt. Neem hiervoor de dagelijkse hoeveelheid wiet in grammen en vermenigvuldig dat met de 100 dagen die een kweekcyclus ongeveer duurt. Het getal dat je krijgt is het minimale wattage aan kweeklicht dat je nodig hebt om in je eigen cannabisbehoefte te voorzien. Kies een kweeklamp aan de hand van dit wattage, en zoek daar passende kweekapparatuur bij.

Minimaal wattage kweeklamp = dagelijkse wietbehoefte in grammen x 100

Stel: je gebruikt maandelijks een flesje verdunde wietolie dat je maakt van 15 gram cannabis. Dan heb je per dag dus ongeveer een halve gram wiet nodig. Pas je dat toe op bovenstaande formule dan komt het minimale wattage van je kweeklamp dus op 0,5 gram x 100 kweekdagen = 50 Watt. In dit geval is de kleinst mogelijke kweekkast met een veilige 100 Watt LED kweeklamp dus al ruim voldoende. Je kunt echter ook een kleine kweektent aanschaffen, deze zijn doorgaans iets voordeliger dan kweekkasten, zolang het wattage van de kweeklamp maar minimaal 50 Watt is. Dit Budget XS model van Plantarium is ook ruim voldoende.

Nog een voorbeeld: stel je gebruikt wat meer wiet en je dagelijkse behoefte is 3 gram. Dan is het benodigde minimale wattage van je kweeklamp 3 x 100 = 300 Watt. In dit geval zou een kweekkast van één vierkante meter met een 315 Watt CMH kweeklamp of een dergelijke kweekkast met een 400 Watt LED ideaal zijn. Maar laten we eens kijken hoe we zelf een kweekruimte kunnen samenstellen aan de hand van dit voorbeeld met een benodigde kweeklamp van 300 Watt.

Een kweekruimte, kweeklamp, afzuiger, koolstoffilter en tijdschakelaar zijn de benodigde onderdelen van een binnentuin.

Zelf kweekspullen samenstellen

Goed, we hebben berekend dat we minimaal een 300 Watt kweeklamp nodig hebben om elke dag 3 gram wiet te hebben. 300 Watt is minimaal; je zou bovendien altijd 1 gram wiet per Watt moeten oogsten, terwijl een oogst ook weleens kan tegenvallen. Laten we daarom voor een kweeklamp kiezen met wat overcapaciteit. Bijvoorbeeld een 400 of 450 Watt LED kweeklamp. Aan de hand van de lamp kunnen we dan een kweekruimte samenstellen.

Zo’n 400 tot 450 Watt kweeklamp kan namelijk uitstekend in een kweektent of kast van 1 vierkante meter. In zo’n ruimte kun je tot maximaal 600 Watt aan kweeklicht gebruiken, dus onze 400 tot 450 Watt LED is zeker niet te groot.

Goed, we weten het wattage van onze beoogde kweeklamp, en het formaat van onze kweekruimte. Wat heb je verder nog nodig om met wiet kweken te kunnen beginnen? Nou, een afzuiger met daarop aangesloten een koolstoffilter, om ervoor te zorgen dat je buiten je kweekruimte geen wietlucht ruikt. Een ventilator, bij voorkeur een die heen en weer kan zwenken, om de lucht in de kweektent in beweging te zetten. En een tijdschakelaar om je kweeklamp automatisch aan en uit te laten schakelen. Dus:

  • Kweeklamp: 400 tot 450 Watt
  • Kweekruimte: 1 M2
  • Afzuiger: 360 tot 420 M2/uur
  • Koolstoffilter: 360 tot 420 M2 / 125 mm
  • Zwenkventilator
  • Tijdschakelaar

Zo, dit lijstje met benodigdheden kun je gebruiken als je net als de persoon uit ons voorbeeld ongeveer 3 gram wiet per dag nodig hebt. Een goede growshop zal je de spullen gemakkelijk kunnen leveren, of een set voor je kunnen samenstellen aan de hand van de benodigde kweeklamp.

Van alle onderdelen van een binnentuin is de kweeklamp het belangrijkste en meest bepalende voor het oogstgewicht.

Kweeklamp belangrijkste

Voor wat betreft de benodigdheden is de kwaliteit van de kweeklamp het belangrijkste. Moderne full spectrum LED kweeklampen zijn wellicht de beste keus. Deze zijn brandveilig, worden niet gevaarlijk heet en zijn zeker goed voor een gram droge cannabis per Watt aan stroomverbruik. HPS kweeklampen zijn in de aanschaf voordeliger, maar deze kweeklampen worden erg heet en zijn iets minder efficient qua opbrengst. CMH kweeklampen zijn ook voordelig in de aanschaf, deze worden wel heet maar zijn vergelijkbaar efficient als full spectrum LED kweeklampen.

Volgende week gaan we verder met deze serie over binnen wiet kweken. Dan gaan we het onder andere hebben over potten, voeding, aarde, het aantal wietplanten en zullen we een wietsoort kiezen.