(advertenties)
(advertentie)

Duitsland is na de Verenigde Staten en Canada de grootste markt voor medicinale cannabis ter wereld. Sinds de legalisering van mediwiet in maart 2017 zijn er tientallen startups opgericht, die zich met de plant bezighouden. In veel gevallen weten ze miljoenen aan investeringen binnen te halen. We leggen 10 Duitse mediwiet startups onder de loep van Mediwietsite.

1. Sanity Group

Berlijn
Website: www.sanitygroup.com
Slogan: Unlocking the health benefits of cannabinoids

Een van de grootste Duitse mediwiet startups, in 2018 opgericht door Finn Hänsel en Fabian Friede, haalde dit jaar ruim twintig miljoen op bij een investeringsronde: een Europees record. De groep bestaat uit twee bedrijven: Sanatio Pharma, dat zich richt op medicinale toepassingen en VAAY, voor wellness producten.

 

Het bedrijf wil marktleider worden in Duitsland én Europa. Hänsel zei in februari 2020 tegen EU-startups.com: “Sanity Group investeert niet alleen in de groothandel van medicinale cannabis, maar ook in onderzoek, internationalisering, goedkeuring van geneesmiddelen, alternatieve doseringsvormen en het gebruik van cannabinoïden voor wellness producten, waaronder cosmetica. Ons doel is nummer één te worden in Europa, een markt die volgens sommigen Noord-Amerika qua omvang en volume zou kunnen overtreffen, afhankelijk van de voortgang van de legalisering op het Europese continent.”

2.  Cannamedical

Keulen
Website: www.cannamedical.com
Slogan: We are one of the leading independent medical cannabis wholesalers in the EU

Cannamedical werd in 2016 in Keulen opgericht door David Henn. Het bedrijf heeft veertig man in dienst en presenteert zich als ‘het toonaangevende merk in de snelgroeiende Duitse medicinale cannabismarkt’. In april kondigde Cannamedical een investeringsronde van twaalf miljoen euro aan en een versterking van de raad van bestuur met Steve Wiggins, een Amerikaanse veteraan in de gezondheidsindustrie.

Cannamedical heeft vestigingen in Canada en Engeland, levert op drie continenten en werkt samen met Bedrocan, de Canadese Wayland Group en vaporizer-producent Storz & Bickel. In september 2019 importeerde Cannamedical een recordhoeveelheid medicinale cannabis vanuit Portugal naar Duitsland. Het aantal kilo’s werd niet bekend gemaakt, maar het bedrijf verspreidde wel een foto van de record-zending mediwiet.

3.  Cantourage

Berlijn
Website: www.cantourage.com
Slogan: Cantourage – the think tank for cannabinoid pharmaceuticals

Cantourage is het geesteskind van Norman Ruchholtz, Florian Holzapfel en Patrick Hoffmann. De laatste twee startten al in 2015 medicinale cannabisproducent Pedanios, die twee jaar later werd gekocht door de Canadese cannabisgigant Aurora. Cantourage richt zich op apothekers en werkt samen met internationale producenten en distributeurs, met als doel de leveringszekerheid te verhogen, de variatie en diversiteit van cannabisproducten te vergroten en innovatie te stimuleren.

Sinds 15 april van dit jaar kunnen Duitse apotheken pure THC bestellen bij Cantourage, onder de naam ‘Dronabinol API Cantourage’. In een persbericht meldt het bedrijf dat daarmee de levering van medicinale cannabis in tijden van Corona wordt verbeterd. Cantourage koopt in bij de Israëlische cannabisproducent BOL (Breath Of Life) Pharma.

4.  Demecan

Berlijn
Website: www.demecan.de
Slogan: Medical cannabis made in Germany

In mei 2019 ontving Demecan een vergunning van het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte, vergelijkbaar met ons BMC, om medicinale cannabis te kweken en verwerken. Het bedrijf hoopt de eerste cannabis eind dit jaar aan Duitse apotheken te gaan leveren. De teelt en verwerking vinden plaats in een faciliteit in Dresden.

Pikant detail: een van de mensen die geld hebben gestoken in Demecan is Bernhard Schadeberg, directeur van de Krombacher Brauerei, een van de grootste bierbrouwerijen van Duitsland.

5.  Farmako

Frankfurt
Website: www.farmako.de
Slogan: Creating the future for pharmaceutical cannabis therapies

Wat in Nederland maar zelden gebeurt, is in Duitsland vrij normaal: succesvolle ondernemers die stevig in cannabis investeren. Sebastian Diemer is zo iemand. Eerder succesvol met financiële dienstverleners Kreditech en Finiata, richtte hij eind 2018 Farmako op.

Binnen een jaar wist hij het bedrijf voor vijftien miljoen euro te verkopen aan AgraFlora uit Canada, een van de grootste cannabisbedrijven ter wereld. Farmako heeft niet alleen vergunningen voor Duitsland, maar ook voor het Verenigd Koninkrijk en werkt samen met bedrijven in Denemarken en Luxemburg.

6.  Nimbus Health

Frankfurt am Main
Website: www.nimbus.health
Slogan: Rethinking cannabis

Een groothandel in medicinale cannabis met mondiale ambities, gespecialiseerd in distributie en import. Oprichter Linus Weber is nog geen dertig, studeerde bedrijfskunde en werkte eerder voor Fresenius Medical Care, een Duits bedrijf voor dialyse-zorg met 3400 klinieken in veertig landen. Contact met een pijn- en dialyse-patiënt motiveerde hem om zelf een mediwiet bedrijf te starten.

‘Cannabis is geen wondergeneesmiddel’, zei Weber vorig jaar in een interview met het Duitse Handelsblatt, ‘maar het kan een zinvolle aanvulling zijn op het medicatieplan.’ Twee vrienden die fortuin maakten met de reiswebsite Conichi investeerden in Nimbus Health. Eerder deze maand sloot het bedrijf een deal met de Australische mediwietproducent Althea. De komende drie jaar zal Nimbus alle medicinale producten van Althea in Duitsland gaan distribueren.

7.  CanPharma

Berlijn
Website: www.canpharma.eu
Slogan: Bridging the gap between plants and patients

Een apotheker, Stefan Jacker, en twee games ontwikkelende broers, Holger en Kurt Sprengel, staken de koppen bij elkaar en startten Canpharma. De startup presenteert zich als een verticaal geïntegreerde pionier in Europa, die de hele keten bestrijkt: onderzoek en ontwikkeling, productie en distributie. Het bedrijf beschikt nog niet over een teeltvergunning, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Naast het hoofdkantoor in Berlijn is er een CanPharma hub in Barcelona. Voor het informeren van patiënten en artsen werkt het bedrijf samen met de onafhankelijke Spaanse Kalapa Clinic.

8 NXT Pharma

Berlijn
Website: www.nxt-pharma.com
Slogan: Pharma for the future

Combinatie van groothandel en online winkel onder de naam Hanfgeflüster, oftewel hennepgefluister. Een van de drie oprichters bedacht eerder Homebell, een website waar je freelancers kan huren voor klussen en verbouwingen in je huis.

Op de website belooft NXT Pharma dat apotheken en ziekenhuizen binnen één dag geleverd worden. Op Hanfgeflüster kunnen ook consumenten CBD-producten bestellen.

9 Synbionik

Frankfurt am Main
Website: www.heartbeatlabs.com/portfolio
Slogan: Engineering life

Synbionik, opgericht in 2019, richt zich op biosynthetische productie van cannabinoïden als CBD, THC en CBG. Daartoe ontwikkelt het bedrijf genetisch gemanipuleerde micro-organismen en bijbehorende bioreactor systemen, die werkzame stoffen produceren om te verwerken in medicijnen.

Synbionik verwacht een productiviteitsverhoging van tien tot honderd keer zoveel als de meest veelbelovende biosynthetische methoden die op dit moment worden ontwikkeld. Het bedrijf is onderdeel van het digitale gezondheidsplatform en investeringsfonds Heartbeat Labs en behoorde eerder tot Farmako (zie nummer 5).

10.  Cannaflos

Keulen
Website: www.cannaflos.de
Slogan: The holistic European cannabis company

Cannaflos richt zich vanuit het hoofdkantoor in Keulen met een jong en internationaal team op de ontwikkeling van innovatieve en effectieve cannabinoïden-therapieën. Respect en transparantie zijn kernwaarden en er is veel aandacht voor het informeren van patiënten, artsen en apothekers.

Het bedrijf beschikt over alle benodigde vergunningen om medicinale cannabisproducten te importeren.

[openingsbeeld: Trybex/Shutterstock]