(advertenties)
(advertentie)

Opmerkelijk en hoopgevend nieuws uit de Canadese provincie Saskatchewan: het medicinale cannabisbedrijf ZYUS Life Sciences werkt samen met de  lokale universiteit aan een vaccin tegen het coronavirus. ZYUS hoopt de technieken die het bedrijf voor cannabis gebruikt toe te passen om een ‘plant-based vaccin’ te produceren.

Plant ‘ontwerpen’ met therapeutische werking tegen coronavirus

In een interview met Saskatoon CTV News vertelt ZYUS directeur Brent Zettl: “Wij hebben wat je een ‘plant platform’ noemt. We kunnen een plant ontwerpen die stoffen maakt met therapeutische werking. We richten ons op stoffen die we in de plant kunnen ontwikkelen en daarna zuiveren en uit de plant halen. Feitelijk is het een manier om waardevolle medicijnen te produceren die binnen levende cellen moeten worden gemaakt.”

Voordeel is dat de productie makkelijk op te schalen is: kwestie van voldoende planten kweken. Zettl maakt de vergelijking met een kopieerapparaat: nu het onderzoekslaboratorium van de universiteit van Saskatchewan een mogelijk antigen tegen corona heeft ontdekt, zou ZYUS die stof in cannabisplanten kunnen “kopiëren”. Voor de duidelijkheid: het gaat dus niet om cannabinoïden.

Eind augustus al een bruikbaar corona-vaccin?

Het idee om de cannabisplant als vaccinfabriek in te zetten, kreeg Zettl toen hij naar het nieuws op televisie keek. “Ik ging naar mijn team en zei: denken jullie echt dat wij dit vaccin kunnen maken? Ze keken elkaar aan en zeiden: we zien geen reden waarom we dat niet zouden kunnen.”

Het contact met het VIDO-InterVac laboratorium van de Universiteit van Saskatchewan was snel gelegd: Zettl kende meerdere  mensen die in het lab werken.

LEES OOK:  Arts vertelt alles wat je wilt weten over wiet en COVID-19

Tegen de Financial Post verklaarde Zettl: “Het ontwikkelen van vaccins in plantencellen heeft meerdere potentiële voordelen, waaronder de mogelijkheid om snel een vaccin op grote schaal te produceren, zonder dierenziekte-verwekkers en lagere verwerkingskosten voor bioreactoren. Dit is een belangrijk initiatief voor ons als organisatie en als burgers die een verschil willen maken, zet ZYUS expertise, middelen en energie in voor onderzoek en ontwikkeling, om nu een vaccin te vinden en systemen te ontwikkelen om in de toekomst beter te helpen reageren. ”

Aan ambitie heeft de directeur van ZYUS geen gebrek. Hij denkt de eerste ampullen met door cannabisplanten geproduceerd corona-vaccin al eind augustus klaar te hebben voor klinisch onderzoek.

[openingsfoto:  Mitch M/Shutterstock]