(advertenties)
(advertentie)
De vele werkzame stoffen in de plant – meer dan 100 cannabinoïden en 200 terpenen – maken van cannabis een zeer complex medicijn. In diverse samenstellingen hebben deze stoffen namelijk zeer uiteenlopende medicinale effecten. Eucalyptol (cineol) is een van deze geneeskrachtige terpenen.

Eucalyptol (cineol)

Terpenen kennen we voornamelijk als de moleculen die door hun unieke samenstelling een wietsoort haar specifieke geur en smaak geven, maar de aromatische stoffen zijn meer dan geur alleen. In de natuur zijn ze vooral bedoeld als afweermechanisme voor insecten en andere dieren die het voortplanten van de plant kunnen saboteren. Bij ons mensen hebben deze stoffen juist een potente geneeskracht en bepalen ze het (medicinale) effect dat elke wietsoort in het lichaam teweeg brengt.

Dit terpeen, dat naast eucalyptol ook bekend staat als 1,8-cineool, komt niet alleen voor in bepaalde soorten van cannabis. Het is ook terug te vinden in rozemarijn, munt, salie en eucalyptusbomen – waar het ook de naam en karakteristieke geur aan ontleent.

Eucalyptol komt, zoals de naam al doet vermoeden, naast wiet ook voor in eucalyptusbomen. [Foto: shutterstockRoxana Bashyrova]

Cineol zorgt in hogere concentraties voor een opmonterend gevoel, dat een verhoogde mentale en fysieke energie teweegbrengt. Samen met myrceen, is de hoeveelheid eucalyptol bepalend voor of een wietsoort als indica of meer sativa-dominant gezien wordt. 

Medisch gebruik

Historisch gezien werd cineol op de huid en het tandvlees aangebracht tegen pijntjes en ontstekingen. Het stimuleert de bloedsomloop en vermindert pijn en zwelling als krachtige ontstekingsremmer. Cineol is verder een bewezen antioxidant en anti-bacteriële stof.

Eucalyptol wordt ook veel gebruikt als expectorans, een middel dat het slijm in de ademhalingswegen losmaakt. Het is daarom een hoofdbestanddeel van veel hoestdranken en mondwaters.

Cineol heeft vooral een zeer positieve uitwerking op de luchtwegen en ademhaling. [Foto: shutterstock/plprod]

Net als veel andere terpenen speelt deze stof een grote rol in het effectief behandelen van bepaalde aandoeningen die te maken hebben met cognitief leren, geheugen, ontstekingen en infecties. Wetenschappers denken daarom dat eucalyptol mogelijk Alzheimer zou kunnen genezen.

Wetenschap

Volgens de Natural Health Research Institute heeft cineol bewezen een verbeterende werking te hebben op het geheugen en het cognitieve leervermogen. Zij concludeerden uit hun onderzoek: ‘Het rozemarijn-aroma uit de essentiële olie verbeterde het cognitieve leren en verlaagde de tijd die participanten nodig hadden om vragen juist te beantwoorden. Er werd een positieve correlatie opgemerkt tussen het aantal correcte antwoorden en het eucalyptol-gehalte in het bloed.’

Een studie uit 2014, gepubliceerd in het Duitse journaal Drug Research, bewees dat eucalyptol astma – en andere op ontstekingen gebaseerde aandoeningen – effectief kan behandelen: ‘Gebaseerd op de antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen, laten recente klinische trials met cineol bewijs zien voor de voordelen van het gebruik van cineol als lange termijn therapie om astma beter onder controle te houden.’

In 2009 werd in Respiratory Research een onderzoek gepubliceerd, waaruit bleek dat eucalyptol effectief is in het behandelen van COPD. De terpeen ‘verlaagde het aantal longaanvallen en verbeterde de longfunctie volgens tests, alsmede de levenskwaliteit van COPD-patiënten.

[Openingsfoto: shutterstock/pinkomelet]