(advertenties)
(advertentie)
Diverse onderzoeken suggereren dat het gebruik van cannabis niet leidt tot een verhoogd risico op verkeersongelukken. Het blijkt zelfs dat bestuurders met alleen THC – cannabis – in hun lichaam, veiliger rijden dan nuchtere bestuurders.

Minder verkeersdoden

Een studie van professors D. Mark Anderson (universiteit van Montana) en Daniel Rees (universiteit van Colorado) laat zien dat er minder verkeersdoden vallen in staten waar medicinale cannabis is gelegaliseerd. Volgens hun data zorgt de legale cannabis in die staten voor een daling in verkeersongelukken gerelateerde sterfgevallen van 9 procent.

Meer wiet = minder bier

De wetenschappers merken in hun publicatie op dat dit effect vergelijkbaar is met de verhoging van de minimale leeftijd (naar 21) waarop je alcohol mag drinken. Een daling in de algemene alcoholconsumptie is dan ook een grote factor in dit onderzoek.

Uit de studie bleek ook dat de bestuurders met cannabis in hun bloed – en geen alcohol of andere drug – minder vaak verkeersongelukken veroorzaken dan nuchtere bestuurders.

Er blijkt namelijk een directe correlatie tussen het gebruik van cannabis en lagere bierverkopen – vooral in de leeftijdsgroep van 20 tot 29 jaar. Deze cijfers ondersteunen de theorie dat cannabis als een (gezonder) vervanger voor alcoholhoudende dranken kan dienen.

Het feit dat jongeren vaker hun biertje inruilen cannabis helpt het aantal verkeersongelukken (en gerelateerde sterfgevallen) verminderen. [Foto: shutterstock/Room 76]

Veiliger rijden

Uit dit onderzoek blijkt bovendien dat cannabis het tegenovergestelde effect van alcohol heeft op automobilisten. Weggebruikers die onder invloed van alcohol zijn maken vaak overhaaste beslissingen en voeren riskante manoeuvres uit. Bestuurders die cannabis hebben gebruikt rijden daarentegen langzamer, maken veiliger keuzes en nemen meer afstand van hun voorganger.

Het enige nadeel van het autorijden onder invloed van cannabis is de lagere snelheid, zo concludeerde een studie van de US National Highway Transportation Safety Administration (NHTSA) in 1983. Al is deze conclusie discutabel, gezien dit effect ook als positief kan worden gezien.

Beter dan nuchter

Een uitgebreid onderzoek van de NHTSA in 1992, bewees dat cannabis maar sporadisch betrokken is bij verkeersongelukken – tenzij gecombineerd met alcohol. Uit de studie bleek dat ‘de bestuurders die alleen THC (cannabis) hadden gebruikt minder ongelukken veroorzaakten dan de nuchtere bestuurders.’ Deze studie werd zes jaar verborgen gehouden en pas in 1998 gepubliceerd.

De universiteit van Adelaide en Transport South Africa voerden in 1998 een grootschalige studie uit, waarbij ze bloedsamples van 2500 bestuurders die bij ongelukken betrokken waren analyseerden. Daaruit bleek ook dat de bestuurders met cannabis in hun bloed – en geen alcohol of andere drug – minder vaak verkeersongelukken veroorzaken dan nuchtere bestuurders.

[Openingsfoto: shutterstock/Mitch M]