(advertenties)
(advertentie)
Wereldwijd wordt cannabis op steeds meer plekken gelegaliseerd – of op z’n minst geaccepteerd. Zo ook in Canada, waar het middel binnenkort voor medicinaal en recreatief gebruik vrij verkrijgbaar wordt. Reden genoeg voor een Canadese autoriteit om richtlijnen te bedenken voor veilig (recreatief) cannabisgebruik.

Educatie

Bij legalisatie hoort regulering en educatie, zeker als je problemen wilt voorkomen. Het is dus een goede zet geweest van het Canadese Research Initiative on Substance Abuse om richtlijnen te bedenken voor cannabisgebruikers in aanloop naar de landelijke legalisatie. Zodat huidige en toekomstige cannabis-consumenten ‘keuzes kunnen maken die de risico’s van het middel verminderen’.

‘Feitelijke, op wetenschap-gebaseerde informatie kan cannabis-gebruikers helpen keuzes te maken die de gezondheidsrisico’s op zowel de korte als lange termijn verminderen’, zegt Dr. Benedikt Fischer, senior wetenschapper van het Centre for Addicition and Mental Health (CAMH), in een statement. Dr. Fischer leidde ook het ontwikkelen van de richtlijnen.

Risico’s

Cannabis is een van de veiligste middelen ter wereld, er is immers nog nooit iemand aan gestorven. Toch zijn er enkele risico’s verbonden aan verkeerd of overmatig gebruik van het middel, stellen de Canadese richtlijnen.

De richtlijnen moeten cannabis-gebruikers beschermen tegen eventuele negatieve gevolgen van verkeerd of overmatig cannabis-gebruik. [Foto: shutterstock/patrimonio designs ltd]

Op de korte termijn kan de gebruiker – volgens deze richtlijnen – problemen krijgen met denken, geheugen, coördinatie en hallucinaties. Op de langere termijn stelt het rapport dat gebruikers kans hebben op het ontwikkelen van mentale problemen, een cannabis-afhankelijkheid en chronische long- of luchtwegproblemen.

Hier worden, helaas, geen harde cijfers bijgeleverd waaruit wij deze conclusies kunnen verifiëren. Ook wordt niet uitgesloten dat bijvoorbeeld gevolgen als sociale problemen de óórzaak zouden kunnen zijn van het cannabis-gebruik, in plaats van andersom. In de publicatie van het rapport staat ook dat voor de meeste richtlijnen op z’n minst substantieel bewijs was.

Richtlijnen

Het rapport van de CAMH geeft aan dat je om de risico’s te verminderen, het beste cannabis helemaal kan ontwijken. Dat gaat ons natuurlijk wat ver gezien de meeste Mediwietsite-lezers afhankelijk zijn van cannabis voor een goede gezondheid. Maar dit zijn richtlijnen die ook (en misschien vooral) voor het recreatieve gebruik van cannabis gelden. Als je ervoor kiest cannabis te gebruiken raadt het rapport aan:

  • Vermijd cannabis-gebruik op jonge leeftijd. Cannabis gebruiken voor je 16e levensjaar zou volgens de richtlijnen de kans vergroten op gezondheids-, leer- en sociale problemen. Het gebruik van wiet zou daarom in de tienerjaren het best vermeden kunnen worden. Hoe ouder je bent wanneer je het begint te gebruiken, des te lager de risico’s.
  • Kies ‘lage risico’ cannabis-producten. Cannabis-producten waar veel delta-9-hydrocannabinol (THC) inzit zouden volgens het rapport schadelijker zijn voor de gezondheid. Er wordt alleen niet gesproken over de daadwerkelijke schadelijke gevolgen van de stof. [Het is duidelijk dat hier geen rekening is gehouden met de geneeskracht van (hoge doses) THC, red.] Cannabidiol (CBD) daarentegen zou volgens het CAMH de schadelijke effecten van THC tegengaan. Zij concluderen daarom dat producten met een relatief hoog CBD-gehalte veiliger zijn.
  • Gebruik geen synthetische cannabinoïden. Kunstmatige cannabis (bijvoorbeeld K2 of Spice) is erg onveilig en heeft in veel gevallen al geleid tot serieuze gezondheidsproblemen en de dood.
  • Vermijd het roken van wiet. De traditionele manier van wiet roken – door het te verbranden – kan schadelijk zijn voor de longen en de luchtwegen. Vooral wanneer de cannabis gemixt wordt met tabak. De richtlijnen stellen dan ook alternatieve inhalatie-methoden, zoals vaporizers en e-sigaretten, voor. Al zijn ook díe niet zonder risico, stelt het rapport. De veiligste manier van cannabis-gebruik is volgens het rapport het eten van edibles. De long-gerelateerde risico’s worden op deze manier namelijk omzeild. Er zijn echter, naast het eten van wiet, andere gezonde manieren om cannabis binnen te krijgen.
  • Vermijd diepe inhalatie en rook inhouden. Sommige mensen denken dat het effect hierdoor sterker wordt, maar alleen de risico’s op longproblemen verhogen door het inhouden van wietrook.
  • Beperk cannabisgebruik. Deze is vooral van toepassing op recreatief gebruik. Frequent cannabis-gebruik is volgens de richtlijnen gelinkt aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van gezondheids- en sociale problemen. [Hier wordt geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat cannabis als zelfmedicatie wordt gebruikt door mensen met mentale onrust bijvoorbeeld en vele malen veiliger is dan het ‘wijntje aan het eind van de dag’, red.]

Regelmatig cannabis-gebruik is vele malen minder schadelijk dan regelmatige consumptie van alcohol. [Foto: shutterstock/Canna Obscura]

  • Niet rijden of zware machines gebruiken.  Sporadische gebruikers worden aangeraden minstens zes uur te wachten voor ze na cannabis-gebruik autorijden of een machine gebruiken. Regelmatige of dagelijkse medicinale cannabis-gebruikers kunnen meestal na twee weken, als ze geen last hebben van bijwerkingen, weer rijden. Dit is ook de wettelijke bepaling voor medicinale cannabis achter het stuur, gezien het middel een gele sticker heeft.
  • Vermijd cannabis-gebruik als je zwanger bent of gevoelig bent voor het ontwikkelen van psychische problemen. Mensen die gevoelig zijn of de erfelijke aanleg hebben om psychoses of een verslaving te ontwikkelen, worden aangeraden cannabis te vermijden. Zij zouden een verhoogd risico lopen op de ontwikkeling van mentale problemen. Vrouwen zouden volgens de richtlijnen door het gebruik van cannabis tijdens de zwangerschap mogelijk hun foetus of kindje schaden. Ook zij worden in het rapport afgeraden cannabis te gebruiken.
  • Vermijd het combineren van risico’s. Hoe meer van dit soort risico-gedrag je vertoont, des te groter je risico. Een logische rekensom.

In het rapport wordt geen rekening gehouden met medicinaal en therapeutisch gebruik en zelfmedicatie met cannabis. [Foto: shutterstock/Wollertz]

Volksgezondheid

‘Deze richtlijnen zijn belangrijk om cannabis-gebruik vanuit het oogpunt van de volksgezondheid te benaderen’, zegt Ian Culbet. Hij is directeur van de Canadese Public Health Association, die de richtlijnen steunde. ‘Door de wijdverspreide adoptie, leveren deze richtlijnen informatie aan cannabis-gebruikers die zij nodig hebben om hun gezondheid en welzijn te beschermen.’

Helaas, zoals een paar redactionele opmerkingen tussen de richtlijnen al aankaartten, missen bepaalde beweringen wetenschappelijke onderbouwing. Er is ook weinig rekening gehouden met dagelijks medicinaal gebruik en de noodzaak voor hoge THC-doseringen bij bepaalde ziekten of de therapeutische waarde van het jointje in plaats van het wijntje na een lange dag werken. Toch is het belangrijk om nieuwe cannabis-gebruikers bekend te maken met een zo veilig mogelijk gebruik van cannabis, om de gezondheid ermee te kunnen bevorderen in plaats van te verslechteren.