(advertenties)
(advertenties)

De mogelijke relatie tussen cannabis en astma staat tegenwoordig steeds meer in de belangstelling van onderzoekers. Maar ja, wiet roken als je astma hebt, is dat wel zo verstandig? Wat zouden eventueel de alternatieven kunnen zijn? Tijd om eens naar de stand van zaken te kijken.

Wat is astma?

Astma is een veelvoorkomende aandoening die een zwelling van de luchtwegen veroorzaakt. Hierdoor wordt de luchttoevoer van de mond en neus naar de longen gehinderd. Er is helaas geen remedie bekend voor de aandoening en het aantal mensen dat ermee te maken heeft, neemt toe. Naar schatting kregen in 2019 60.300 nieuwe patiënten in Nederland de diagnose astma bij de huisarts: 27.600 mannen en 32.700 vrouwen. Astma kan dodelijk zijn. Gelukkig is de sterfte aan een acute astma-aanval in Nederland laag. 

Kan cannabis iets aan de behandeling van astma bijdragen?

Astma kan ernstige gevolgen hebben in het dagelijks leven van een patiënt. In dat kader hebben onderzoekers de afgelopen jaren gekeken naar de mogelijkheid of cannabis iets aan de behandeling van astma kan bijdragen. Hoewel de gegevens beperkt zijn, is één ding duidelijk: als je astma hebt, is het waarschijnlijk geen goed idee om cannabis te róken!

Gelukkig kun je voor andere manieren kiezen om cannabis te consumeren. Naast het bekijken of cannabis daadwerkelijk iets positiefs kan doen voor astmatische aandoeningen, schetsen we in dit artikel vijf klassieke cannabissoorten waar jij als astmapatiënt van kunt genieten (zolang je ze niet rookt of inhaleert).

Astma: de kenmerken

Astma is een chronische aandoening waarbij sprake is van een ontsteking van de luchtwegen die tot tijdelijke vernauwing van de luchtwegen leidt die zuurstof naar je longen transporteren. Drie bekende kenmerken van astma zijn:

1 – Obstructie van luchtwegen

Als we normaal ademen, zijn de spierbanden rond de luchtwegen ontspannen, waardoor de lucht gemakkelijk kan bewegen. Bij astma kunnen zaken als omgevingsfactoren, verkoudheid en andere allergenen de spierbanden rond de luchtwegen aanspannen. Dit belemmert de vrije beweging van de lucht. Hierdoor ontstaat kortademigheid en een piepend geluid bij het ademen. 

2 – Ontsteking

Astmapatiënten hebben gezwollen en rode bronchiën.

3 – Prikkelbaarheid van de luchtwegen

Bij astma zijn de luchtwegen ongelooflijk gevoelig en kunnen ze overreageren en vernauwen als ze met triggers als dampen, stof en pollen worden geconfronteerd.

Wat zijn de symptomen van astma?

Astma uit zich op uiteenlopende manieren. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

• Frequente hoestbuien die kunnen optreden bij lachen of sporten
• Minder energie tijdens activiteiten of vaak moeten pauzeren om op adem te komen
• Beklemming of pijn in de borst
• Een gevoel van zwakte of vermoeidheid

Astma wordt op talloze manieren geactiveerd. Contact met deze triggers veroorzaakt meestal verergering van de symptomen. Deze triggers kunnen zijn:

• Veranderingen in temperatuur en/of vochtigheid
• Sterke emoties zoals lachen, huilen of stress
• Sporten
• Inhaleren van rook
• Bepaalde medicijnen zoals aspirine
• Allergenen zoals pollen, huisstofmijt en schimmelsporen
• Infecties zoals verkoudheid of griep

Daarnaast kunnen astma-aanvallen plotseling in ernst en kracht toenemen. Tijdens een astma-aanval zwellen de luchtwegen op, worden ze strakker en kunnen ze zich met slijm vullen. Symptomen van astma-aanvallen zijn onder meer:

• Een hoestbui
• Piepende ademhaling
• Problemen met ademhalen
• Druk op de borst, pijn of benauwdheid

Wat zijn de traditionele remedies voor astma (niet gerelateerd aan cannabis)?

Helaas is astma een chronische aandoening en op dit moment is er geen permanente genezing. Als het gaat om de behandeling, is het doel de aandoening onder controle te houden. Deze behandeling houdt in:

• Voorkomen van chronische problemen zoals hoestbuien
• Het verminderen van de afhankelijkheid van noodmedicatie
• Je in staat stellen om de hele nacht door te slapen en je bestaande activiteitenniveau op peil te houden
• Voorkomen van ernstige astma-aanvallen die onmiddellijke medische aandacht vereisen

Astmabeheer houdt in dat je je triggers ontdekt en vermijdt. Op het gebied van medicatie kunnen patiënten verschillende inhalatiemedicatie krijgen voorgeschreven.

Medisch onderzoek naar cannabis voor astma

Wist je dat de oude Egyptenaren cannabis gebruikten om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder mogelijk astma? De legendarische Franse schrijver Marcel Proust (1871 -1922) gebruikte cannabis om zijn astmatische symptomen onder controle te houden. Hij noemde zijn joints zelfs ‘anti-astma’-sigaretten. In de jaren twintig, toen het in veel staten nog legaal was, schreven artsen vaak cannabisbrouwsels voor als hoestmedicijn.

Daarna trad het cannabisverbod in werking en groeide de tabaksindustrie uit tot ongekende hoogte. Totdat het verband tussen sigaretten en longkanker werd ontdekt. Vanaf dat moment werden alle vormen van roken (inclusief cannabis) als extreem gevaarlijk bestempeld. 

In de moderne tijd zijn er vrijwel geen onderzoeken naar de voordelen van cannabis voor astmapatiënten. We weten inmiddels wél dat sommige moleculaire variaties van THC een luchtwegverwijdend effect kunnen hebben. Verder is het vermeldenswaardig dat astma een chronische ontstekingsziekte is en dat cannabis bekend staat om zijn ontstekingsremmende effecten.

CARDIA-onderzoek suggereert een verbeterde longfunctie bij milde cannabisgebruikers

Een langetermijnstudie ondersteund door het National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) keek naar ongeveer 5.000 zwarte en blanke mannen en vrouwen in de leeftijd van 18-30 over een periode van 29 jaar. Het werd de Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA)-studie genoemd en omvatte het testen van de longfunctie van vrijwilligers. De eerste keer was in 1985.

Het onderzoek werd als een ‘goed uitgevoerde studie’ geprezen en omvatte rokers van cannabis en tabakssigaretten. De cannabisgebruikers rookten gemiddeld tot drie keer per maand, terwijl de tabaksgebruikers gemiddeld acht sigaretten per dag rookten. De tabaksrokers vertoonden een verwachte daling van de longfunctie, maar wietrook bleek onverwacht positieve effecten te hebben.

Let wel: de verbetering van de longfunctie werd níet bij zware cannabisrokers gedetecteerd. Degenen die bijvoorbeeld meer dan twintig keer per maand cannabis rookten, vertoonden FEV1-niveaus die vergelijkbaar waren met die van mensen die alleen tabak en geen cannabis roken.

Ter verduidelijking: FEV1-niveaus meten de maximale hoeveelheid lucht die je uitademt in de eerste seconde nadat je de diepste ademteug hebt genomen. Dr. Stefan Kertesz, een van de leidende organisatoren van het CARDIA-onderzoek, houdt een slag om de arm en zegt: “Typische hoeveelheden cannabisgebruik onder Amerikanen zijn incidenteel of laag. Vanuit het standpunt van een wetenschapper, suggereren deze gegevens dat het weinig of gemiddeld gebruik van cannabis geen schade toebrengt [aan de longfunctie] op de lange termijn.”

Verdampen van mediwiet is al een stuk gezonder dan roken, in Israël werkt men zelfs aan een speciaal medisch verdamp-apparaat voor patiënten… [foto: Flapas/Shutterstock]

Een betere manier voor astmapatiënten om cannabis te gebruiken

Op basis van de bovenstaande informatie wordt dus de schijn gewekt dat het zinvol is om cannabis te gebruiken om je astma te behandelen. Een joint aansteken of een hijs uit een waterpijp nemen, is echter géén goed idee! Immers: of je nu wiet of tabak inhaleert, de verbranding is niet goed voor je longen, astmatisch of anderszins. Zelfs passief roken, kan een astma-aanval veroorzaken. Het spreekt dus voor zich dat roken nooit goed is voor astmapatiënten.

Inmiddels zijn er tal van verdampers – ook wel vaporizers genoemd – op de markt die worden gepresenteerd als een veiligere en gemakkelijkere manier om cannabis te gebruiken. Toegegeven, met de verdampers kan inderdaad minder irritatie van de longen ontstaan. Bovendien komen er mogelijk minder kankerverwekkende stoffen bij verdamping vrij dan bij verbranding. Desalniettemin is er geen bewijs dat suggereert dat het vapen van cannabis veilig voor astmapatiënten is.

Hoe zit het dan met edibles en olie? 

Edibles kúnnen inderdaad een geschikte optie zijn voor mensen met astma.  Lekkernijen met cannabis worden echter pas in het spijsverteringsstelsel gemetaboliseerd en het duurt meestal minstens 30 minuten voordat ze effect hebben. Hoewel je met een edible vaak van langere en sterkere highs kunt genieten, is het een stuk moeilijker om de effecten te voorspellen en precies te meten.

Je zou ook van een cannabisolie gebruik kunnen maken. Het is overigens altijd van belang om goed met een expert te overleggen wat voor jou het handigst is en welke dosering het beste resultaat kan opleveren. 

Voor de toekomst: cannabisinhalator? 

Intussen werken wetenschappers in Israël aan het fabriceren van een ‘cannabisinhalator’. Dit opwindende product is het resultaat van een langdurige samenwerking tussen Rafa Pharmaceuticals en Panaxia Pharmaceuticals. De inhalator heeft een aangesloten verdamper waaraan je een afgemeten dosis cannabisextract kunt toevoegen. Het extract bevat een nauwkeurig afgemeten dosis actieve ingrediënten. Op dit moment is het echter nog onduidelijk of de inhalator ook geschikt voor astmapatiënten zal zijn. 

5 klassieke wietsoorten die als edible en/of olie verkrijgbaar zijn

Om je op weg te helpen in de wereld van de edibles en oliën zetten we 5 klassieke cannabissoorten in the picture. Mocht je ze niet als edibles kunnen vinden, zoek dan naar een olie-extract dat het specifieke terpeenprofiel van de soort bevat. Misschien ten overvloede, maar we raden astmapatiënten nog eens met klem af om joints, blunts, waterpijpen of zelfs vaporizers te gebruiken.

1 – Afghan Kush

Zaden van deze pure indica-soort zijn in Nederland gemaakt en staan bekend om de ontspannende effecten. De zaden staat ook wel bekend als Afghan OG. Afghan Kush bevat naast een THC-gehalte van 21% maar liefst 6% CBD. De soort is in de Hindu Kush-bergen ontstaan. Probeer de originele, pure Afghan Kush te krijgen.

Ondanks het relatief hoge CBD-gehalte is Afghan Kush een krachtige soort waar je verstandig mee dient om te gaan. De wiet is een uitstekende optie als gestresst bent omdat-ie bijdraagt aan een goede stemming. Afghan Kush is een zachte soort en de effecten kruipen langzaam omhoog. Het aangename, fruitige aroma heeft geen harde nasmaak. Angsten verdwijnen als de high begint. Afghan Kush verschaft een gevoel van pure gelukzaligheid dat je je problemen doet vergeten. Het bevat ook gewone cannabisterpenen zoals humuleen en caryofylleen.

2 – Charlotte’s Web

Deze cannabissoort ontleent z’n naam aan een meisje genaamd Charlotte Figi. Zij had het syndroom van Dravet. Na gebruik van Charlotte’s Web had het meisje geen honderden aanvallen per maand meer, maar slechts enkele. De soort is door de Stanley Brothers ontwikkeld en staat bekend om het hebben van minder dan 1% THC en wel tot 17% CBD. Charlotte’s Web is een sativa-dominante hybride die geen psychedelische effecten heeft. Gebruikers van Charlotte’s Web rapporteren dat het ze zich over het algemeen beter geluimd, energieker en meer gefocust voelen. 

De uitzonderlijk hoge CBD-gehaltes in deze soort kunnen eveneens helpen om ontstekingen te bestrijden en soms zelfs pijn te verlichten. Voor veel ouders van zieke kinderen is het de favoriete cannabissoort. Gebruikers kunnen genieten van de pijnstillende effecten, gekoppeld aan het gevoel van ontspanning. Charlotte’s Web wordt ook vaak gebruikt om depressie, angst en stress te behandelen.

3 – Amnesia Haze

Amnesia Haze staat bekend om haar aardse citrusgeur en is een kruising van meerdere soorten, waaronder die met Thaise, Jamaicaanse en Cambodjaanse genetica. Het won de eerste prijs in de Cannabis Cup 2004 en vervolgens ook de hoofdprijs in de Sativa Cup 2012. Amnesia Haze is een sterk sativa-dominante hybride met een CBD-gehalte van 1% en een hoog THC-gehalte van 21%.

Het effect wordt beschreven als een fantastisch gevoel van geluk. Mensen voelen zich na gebruik vaak euforisch en vinden het moeilijk om deze vreugde te bedwingen. Wil je weer eens ongebreideld giechelen en je ultiem ontspannen voelen? Probeer dan Amnesia Haze. Sommigen beweren dat deze soort hen een energieboost geeft en ze goed in staat blijven om sociaal actief te zien. Handig als je je depressief voelt of een stemmingsstoornis hebt.

4 – Cheese

Cheese is een klassieke indicadominante soort. Het is een kruising van een Afghaanse indica en Skunk #1. Naast een CBD-gehalte tot 1% bevat Cheese ook 14-20% THC. Deze soort biedt je niet alleen een krachtige high, maar staat ook bekend om haar doordringende kaasachtige geur. Als je deze cannabissoort rookt, voel je je meestal al na een paar hijsjes ontspannen en kalm. Al snel kun je een glimlach niet meer onderdrukken omdat je je gelukkig en opgewekt voelt. Cheese is een krachtige stemmingsbooster en kan je zelfs helpen om geïnspireerd te raken.

De indica-effecten zetten na een tijdje door en geven je een lichamelijke high die kan leiden tot eindeloos bankhangen. In het geval van lichamelijke pijn kan Cheese je helpen hier rustig mee om te gaan. Zorg er overigens voor dat je voldoende snacks in huis hebt, want deze wiet veroorzaakt vaak hevige vreetbuien.

5 – Cannatonic

Deze soort is een uitstekend voorbeeld van een hoog CBD- en THC-gehalte. In deze wiet werken ze prima samen. Cannatonic is een kruising van G13 Haze en MK Ultra en bevat tot 12% CBD. Het THC-gehalte kan tot wel 15% oplopen. Het is een van de meest populaire uitgebalanceerde hybriden op de markt, en terecht.

De high is zacht en ontspannen. Als je gestresst bent, verlicht Cannatonic je mentale belasting. Velen melden dat ze zich optimistisch en ontspannen voelen als deze soort erin kickt. Je voelt je uplifted zonder plotselinge uitbarsting van energie. In plaats daarvan is de high kalm en rustgevend en tovert een glimlach op je gezicht. Cannatonic is een superster in de medische cannabiswereld en wordt gebruikt voor de behandeling van een hele reeks aandoeningen.

Kan cannabis dus een positieve bijdrage aan de behandeling van astma-patiënten bieden?

In het verleden werd al vaker gedacht dat cannabis een effectieve behandeling voor astma kan zijn, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft en de luchtwegen kan helpen openen. Hoewel er bewijs is dat deze opvatting ondersteunt, is er veel meer onderzoek nodig om daadwerkelijk te kunnen stellen dat cannabis astma kan behandelen of een astmatische aandoening kan verbeteren.

Natuurlijk raden we roken in welke vorm dan ook af als je astma hebt. En hoewel het verdampen van cannabis kán leiden tot minder hoesten, zijn er nog steeds vrijwel geen gegevens beschikbaar over de langetermijneffecten op de gezondheid van de luchtwegen. Alles bij elkaar genomen, zijn eetwaren en oliën misschien wel de beste manier om cannabis te consumeren als je astma hebt. Het duurt iets langer voordat ze werken, maar ze zijn vrijwel zeker niet zo schadelijk voor de longen als het inademen van rook (of damp).

[openingsfoto: Canna Obscura/Shutterstock]
(advertenties)