(advertenties)
(advertentie)

Technisch gesproken is álles dodelijker dan wiet, want van cannabis is nog nooit iemand gestorven. Sterker nog, het redt levens! Des te vreemder is het dat wiet officieel nog altijd een verboden middel is, terwijl de volgende tien dodelijke middelen gewoon helemaal legaal en zonder recept over de toonbank gaan.

Bij het lezen van sommige legale dodelijke middelen uit deze Top 10 lijst zal je wellicht denken; alles waar je teveel van neemt is slecht voor je. Dat is echter niet helemaal waar, want van cannabis kun je gerust een paar kilo oproken of eten als je wil – een overdosis THC is praktisch gezien onmogelijk.

Water daarentegen, kan je doden wanneer je er meer dan 6 liter van drinkt. Tijd voor een verbod op water? Nee, natuurlijk niet! Maar het kan geen kwaad om de dingen eens in het juiste perspectief te zetten met de volgende tien legale middelen die dodelijker zijn dan cannabis.

10. Tomaten en rabarber

Tomaten en rabarber? Jawel, en dan met name de groene delen ervan, bevatten giftige stoffen. Bij tomaten zijn het de stengels en de bladeren die je moet vermijden omdat ze tomateïne bevatten. Dat is een glycoalkaloïde oftewel een giftige stof die in planten gevonden worden die behoren tot de nachtschadefamilie.

Bij Rabarber zijn het de bladeren waaraan je kunt sterven. Ze bevatten oxaalzuur en het eten ervan kan leiden tot misselijkheid, braken, stuipen en zelfs de dood. Moet je wel flink doorknagen want de vergiftiging treed pas op na meer dan 4,5 kilo bij een vrouw van ongeveer 60 kilo.

9. Water

Water is niet alleen legaal verkrijgbaar, het stroomt gewoon bij iedereen uit de kraan en onze lichamen bestaan er voor het grootste gedeelte uit. Toch hoef je maar zo’n zes liter te drinken om slachtoffer te worden van een watervergiftiging. Dat kan ervoor zorgen dat je hersenen opzwellen, met toxische aanvallen, coma’s en zelfs de dood tot gevolg.

8. Kersen, appels en peren

Jazeker, ook een onschuldig stukje fruit kan doden. De pitten van kersen, appels en peren bevatten cyanide, een dodelijke gifstof. Vooral kersenpitten zijn gevaarlijk want er zijn slechts twee kapotte kersenpitten voor nodig om een voortijdig einde aan je leven te maken. Appel- en perenpitten zijn wat onschuldiger, daarvan moet je al snel zo’n 100 gram pitten kauwen en opeten voor een dodelijke dosis cyanide.

7. Herrie

Wat, geluid dodelijker dan cannabis? Jazeker, als het maar hard genoeg is wel. Vanaf 150 decibel kan herrie je trommelvliezen scheuren en tussen de 185 en 200 decibel kan geluid zelfs dodelijk zijn. Het kan er dan namelijk voor zorgen dat een luchtbelletje in je aderen terecht komt. Als zo’n luchtbel via je bloedbaan in je hart komt, kun je het loodje leggen.

6. Aardappels

Je zou het als gezonde Hollandse aardappeleter niet denken, maar groene aardappels en aardappels met uitgelopen scheuten, bevatten solanine. En solanine is dus een natuurlijke pesticide die niet alleen voor ongedierte maar ook voor mensen giftig is. Om ervan dood te gaan moet je wel aardig wat eten hoor, minstens een halve kilo ongeschilde groene aardappels om precies te zijn.

5. Koffie

Niet het groene, maar het zwarte goud is dodelijk. Dat is als je er 70 kopjes of meer van drinkt in ieder geval. Dan krijg je namelijk een dodelijke dosis cafeïne binnen en dat veroorzaakt hartkloppingen en een hartaanval als pijnlijke doodsteek. Een lekkere wake and bake sessie – jointje om de ochtend mee te beginnen – daarentegen heeft nog nooit iemand gedood.

4. Aspirine

Ze zijn niet alleen verslavend, maar je kunt ook echt doodgaan aan teveel aspirientjes. Al bij een dosis van 25 tot 30 gram aspirine kun je het loodje leggen. Dit zijn ongeveer 50 tot 60 tabletten, een hoeveelheid die je gemakkelijk zonder recept koopt dus.

3. Nootmuskaat

Nootmuskaat is niet alleen dodelijk, het is ook psychoactief. Toch kun je beter gewoon een joint roken of een extra druppel wietolie nemen als je high wilt worden; want de werkzame stof in nootmuskaat, myristicine, is erg gevaarlijk. Het hallucinogene middel veroorzaakt al duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, braken en bewustzijnstoornissen vanaf 5 gram. Een overdosis van twee bolletjes kan dodelijk zijn.

2. Alcohol

Op nummer twee in deze lijst staat alcohol, een dodelijk (en oh zo populair) middel. Hoewel wij voor zelfbeschikking zijn, is het gek dat je alcohol in onbeperkte hoeveelheden kunt kopen en van cannabis maar in maximaal vijf gram per keer. Helemaal wanneer je weet dat alcoholvergiftiging bij jongeren al bij een promillage van 1,7 kan optreden. Iemand kan dan bewusteloos raken en in coma komen te liggen of bijvoorbeeld stikken in zijn eigen braaksel. Jaarlijks sterven er in Nederland ongeveer 2000 mensen aan alcohol, direct en indirect.

1. Tabak

Die 2000 Nederlanders die jaarlijks sterven door alcohol, zijn echter maar een schijntje in vergelijking met het aantal slachtoffers door tabak. Want tabak is een echte stille moordenaar, met zo’n 20.000 sterfgevallen per jaar in Nederland. Wereldwijd overlijdt er iedere zes seconden iemand voortijdig aan het roken van tabak en overheden verdienen ondertussen lekker aan de accijnzen erop. Dit legale middel is goed voor zo’n 12 procent van alle sterfgevallen ter wereld!

[Openingsfoto: Simol1407. Overige beelden: 10: photogal, 9: kubais, 8: Dionisvera, 7: TotemArt, 6: Pixeljoy, 5: Africa Studio, 4: pogonici, 3: Tim UR, 2: monticello, 1: Voronina Svetlana. Alle foto’s: Shutterstock]