(advertenties)
(advertentie)
Colorado was ruim vier jaar geleden de eerste Amerikaanse staat waar cannabis volledig legaal werd. Dat heeft eigenlijk alleen maar positieve gevolgen gehad: van meer (belasting)geld voor onderwijs tot dalende misdaad- en betere gezondheidscijfers. Laatste nieuws uit het ‘cannabis paradijs’ is dat de school nurses er binnenkort wellicht medicinale cannabis mogen gaan verstrekken aan leerlingen.

School nurses

De wetgevende macht in de staat Colorado heeft afgelopen week een wetsvoorstel besproken en doorgestuurd naar het staatsparlement dat het mogelijk maakt dat minderjarige leerlingen op school hun medicijn kunnen krijgen van de school nurses.

Tot heden is dat niet toegestaan, en moeten ouders of verzorgers er speciaal vrij voor nemen om naar de school te komen en hun kroost daar zelf mediwiet te geven.

Normalisering (medicinaal) cannabisgebruik

Het wetsvoorstel toont aan hoe (medicinale) cannabis langzamerhand volstrekt normaal begint te worden in een staat die de war on drugs vaarwel heeft gekust – iets wat Colorado dus als eerste deed in de westerse wereld toen de kiezers daar in 2012 stemden om wiet volledig te legaliseren (in de praktijk ging dit in op 1 januari 2014).

Epilepsiepatiëntje Quintin Lovato

Het wetsvoorstel is vernoemd naar Quintin Lovato. Hij getuigde ook samen met zijn moeder in het parlement dat de huidige regels ‘verstorend werken in hun dagelijks leven’. De jongen heeft 3 doses medicnale cannabisolie per dag nodig om zijn epilepsie te managen, wat betekent dat zijn ouders dus drie keer per schooldag hun werkzaamheden moeten onderbreken en naar de school van hun zoon moeten rijden…

Bovendien trekt Quintin zo ook onbedoeld en ongewenst steeds de aandacht van zijn klasgenootjes, zo verklaarde hij zelf:

Wanneer de school nurses het medicijn mogen toedienen betekent dit dat het meer discreet kan plaatsvinden en dat ouders hun werkdag niet meer hoeven te plannen rondom het medicatie-regime van hun kinderen.

Het wetsvoorstel gaat nu voor een finaal debat naar het parlement…

[openingsfoto: ChameleonsEye/Shutterstock]