(advertenties)
(advertentie)
Ook vanuit het medische vakgebied neemt de steun voor de toepassing van cannabis als behandelmethode snel toe. Neem Dr. Ranga Chelva Krishna bijvoorbeeld, neuroloog en pijnspecialist in New York. Sinds hij daar enkele jaren terug mocht beginnen met mediwiet ziet hij zijn neuropathie patiënten met sprongen vooruitgaan.

New York was er laat bij

De staat New York was er met de legalisering van medicinale cannabis vrij laat bij: pas in 2014 werd het daar toegestaan. Ter vergelijking: Californië legaliseerde het al in 1996. Eind maart van dit jaar stonden er 1.529 artsen/apothekers geregistreerd die cannabis mogen voorschrijven aan de inmiddels 49.215 patiënten. Gezien het feit dat er in deze staat 8,5 miljoen mensen wonen is 12.000 aanmeldingen per jaar gering te noemen, maar dat heeft veel van doen met het nog beperkte aantal ziekten en aandoeningen waarmee je je als patiënt kan kwalificeren voor een officieel wietrecept.

Maatschappelijke acceptatie en medische bewijs

Dr. Ranga Chelva Krishna, neuroloog en pijnspecialist en de huidige Chief of Neurology and Director of Stroke bij het NY Community ziekenhuis, is groot voorstander van wiet als pijnbestrijder. Hij heeft naast zijn werk als specialist ook een farmaceutische bedrijf – inclusief wat veelbelovende patenten voor de ontwikkeling van medicijnen bij ziekten als tuberculose, epilepsie en chronische pijn.

Krishna is er als een van de leidende ‘mediwiet-voorschrijvers’ in de staat New York van overtuigd dat met het verstrijken van de tijd het aantal cannabispatiënten fors zal stijgen, onder meer door factoren als maatschappelijke acceptatie, medische bewijzen en kosten efficiency.

Pijnreductie tot 60 procent

Zijn bevindingen in de eerste (pioniers)jaren in New York heeft Dr. Krishna ook vastgelegd in een wetenschappelijk rapport: ‘Efficacy, Adherence, and the Barriers to Care: A Survey of our Patients’ Experience with the New York State Medical Marijuana Program‘.

Dr. Ranga Krishna (PRNewsfoto/TotalNeuroCare P.C.)

‘Het gebruik van medicinale cannabis in de staat New York en in de rest van de VS en de wereld zal zijn footprint verzwaren en het zal heel zeker in gebruik toenemen vanwege de opmerkelijke resultaten die we zien bij patiënten met chronische neurologische condities. We hebben patiënten die moeilijk verbeteringen voor elkaar te krijgen met conventionele therapieën die tot 60 procent pijnreductie bereiken met cannabis. En sommigen zijn zelfs weer in staat om aan het werk te gaan.’

‘Verzekeraars gaan mediwiet vergoeden’

De New Yorkse arts voorspelt verder dat verzekeringsmaatschappijen binnen 5 jaar behandelingen met cannabis zullen moeten gaan vergoeden, door de snelle acceptatie ervan binnen de patiënten- en medische gemeenschap van het behandelen van chronische degeneratieve neurologische en niet-neurologische aandoeningen.’

En Dr. Krishna heeft zijn patiënten als ‘levend bewijs’ zogezegd. Bij de groep neuropathie patiënten ging de gemiddelde pijnbeoordeling van 8,1 naar 4,5, een daling van 56 procent!

Kwestie van tijd

Hoewel wetgeving omtrent legalisering en de politieke opinies verschillen, is één ding wel duidelijk als je het aan medische experts als Dr. Krishna vraagt: het is slechts een kwestie van tijd totdat medicinale cannabis is geadopteerd door de moderne medische wetenschap en gebruikt wordt op een veel bredere schaal…