(advertenties)
(advertentie)
Cannabis heeft naast cannabinoïden – zoals bijvoorbeeld THC en CBD – meer werkzame stoffen, zoals terpenen. Deze zijn verantwoordelijk voor de geur en smaak van wiet; maar ook voor de specifieke medicinale werking van een bepaalde strain. In een unieke interactieve graphic presenteren we je van deze geurstoffen de 15 meest interessante.

Wat kan ik met terpenen?

Zoals alle andere planten heeft ook de wietplant componenten die verantwordelijk zijn voor haar unieke aroma en smaak. Deze componenten noemt men terpenen; aromatische moleculen van cannabis, die worden uitgescheiden in de trichomen van de bloemtoppen. Hoe dat precies in z’n werk gaat, wordt hier duidelijk.

Terpenen produceren een citroen-aroma in sommige strains en een fruitig en zoet accent in andere soorten. Sommige kunnen ruiken en smaken naar lavendel, terwijl andere meer aarde-achtig en indringend zijn. Bepaalde strains ruiken zelfs naar kaas. Het gaat echter niet alleen maar om de geur.

Terpenen zijn verantwoordelijk voor geur en smaak van je wiet en spelen een belangrijke medicinale rol… [foto: Roxana Gonzalez/Shutterstock]

Terpenen produceren ook een breed scala aan medicinale effecten en dat is ook precies wat er zo boeiend aan is in de eerste plaats. Er zijn minimaal 80 tot 100 unieke cannabis terpenen en de combinatie van deze chemicaliën en cannabinboïden is verantwoordelijk voor het gehele succes van de wietplant zoals we haar kennen.

Om het even simpel te zeggen vervullen terpen twee belangrijke functies voor de plant: ze beschermen de toppen tegen roofdieren en ze produceren hars (overigens zijn terpenen van zichzelf dus niet psycho-actief). Terpenen werken samen met ons lichaamseigen endocannabinoïde-systeem (ECS) en assisteren cannabinoïden die de bloedbaan binnen gaan – een proces dat we het entourage-effect noemen.

Interactieve graphic ‘Terpenen in Cannabis’

Via onze Canadese vrienden bij Greencamp – ’the cure to the world’s never ending cannabis curiosity’ – kregen we de exclusieve beschikking over een fantastische interactieve graphic, waarin zoals gezegd de 15 voornaamste terpenen in cannabis worden gepresenteerd. (Voor het beste resultaat kan je de graphic het beste bekijken op een laptop of desktop computer…)


Wil je nog veel meer achtergrondinfo over deze 15 terpenen, dan verwijzen we je graag naar deze website-pagina van Greencamp, waar je in het Engels verder de wondere wereld van de terpenen induikt!