(advertenties)
(advertentie)
Ortwin weet uit ervaring dat cannabis hem helpt de artrose-, hernia en (niet-gediagnosticeerde) fibromyalgie-pijn te verlichten. Echter geeft zijn huisarts hem geen mediwiet op recept ‘omdat hij geen kanker heeft’. Alsof dat de enige aandoening is waarmee je in aanmerking komt voor wiet van de dokter in Nederland.

Geen kanker = geen mediwiet?

Hi Mediwietsite, mijn huisarts wil mij geen medicinale cannabis voorschrijven omdat ik geen kanker heb. Ik heb wel artrose tussen de wervels L5 en S1, of zoiets. Tussen de elfde en twaalfde wervel in elk geval; en er zit ook een hernia alleen is mij niet duidelijk waar. Bovendien heb ik de symptomen van fibromyalgie, maar diezelfde huisarts durft de diagnose niet te stellen.

Ik heb best veel baat bij mijn verdamper (simpel hand ding met kapotte onderdelen) en een sterke wietsoort met hoog THC én CBD-gehalte. Op het moment gebruik ik Chronic Thunder van Barney’s farm en ben erg tevreden over de werking van deze wiet met de verdamper. Ik wil nu cannabis op recept maar ja, mijn huisarts zegt nee.

Nu kom ik in de problemen omdat ik simpelweg niet kan werken zonder cannabis, dan heb ik teveel pijn en last van de depressie en paniekaanvallen die daaruit voortvloeien. De gemeente denkt al gauw dat je een junk bent en die willen dat ik naar een afkickkliniek ga als ik cannabis niet op recept krijg. Weten jullie misschien een oplossing? Ik in ieder geval niet.

Bij voorbaat dank, Ortwin.

Ortwin wil – en heeft recht op – cannabis op doktersrecept; maar zijn arts ziet dat niet zitten. [Foto: shutterstock/Africa Studio]

Wietolie proberen

Hi Ortwin, dat is een lastige situatie waarin je verkeert. Ik neem aan dat je vooral een recept zou willen om erkent te worden als patiënt, zodat de gemeente je met rust laat en je eindelijk kunt herstellen, en niet om de kosten te kunnen beperken. Want als dat zo is kan ik je geruststellen, apothekerswiet wordt niet vergoed en is net zo duur als wiet uit de coffeeshop. Bovendien heb jij baat bij sterke wiet met zowel THC als CBD en helaas voor Nederlandse patiënten geeft onze staatskweker ze daarin weinig keuze. 

Als je zoekt naar een voordelige manier om verlichting te voelen van de pijn, probeer dan eens wietolie. Dat werkt langer en is daarom beter geschikt tegen chronische problemen zoals die van jou. De verdamper geeft de eerste acute pijnstilling en de wietolie neemt het daarna over. Je gebruikt dan ook een stuk minder wiet, het pijnstillende effect is langduriger en het beperkt minder in het dagelijks leven dan om de twee uur aan een vaporizer moeten hijsen. Hoe je aan medicinale wietolie met THC komt lees je hier.

De langdurige werking van wietolie maakt het middel zeer geschikt tegen aandoeningen als chronische pijn.

Mediwiet op recept

Dan heb je alleen nog je huisarts te tackelen. Want het is van de zotte dat een pijnpatiënt verlichting voelt van een (voor die aandoening) goedgekeurd en mogelijk door de apotheek verstrekt medicijn, maar dat de persoon dit niet krijgt omdat-ie geen kanker heeft. Jouw huisarts heeft blijkbaar niet opgelet bij de voorlichting van het Bureau Medicinale Cannabis, want één van de officiële indicaties voor mediwiet op recept ís chronische pijn; waar jij last van hebt.

Lees voor je volgende doktersafspraak onze tips over het praten met je huisarts goed door en ga voorbereid het gesprek in. Neem de leiding, blijf kalm, neem bewijs mee en vertel vooral dat je nu al veel baat hebt bij cannabis als medicijn. Zoals zoveel andere patiënten in Nederland. Mocht je arts écht niet openstaan voor mediwiet is het wellicht tijd voor een second opinion. Want aan een dood paard heeft het weinig zin om te trekken.

Veel sterkte!

[Openingsfoto: shutterstock/Africa Studio]