(advertenties)
(advertentie)
Nadat hij vorige week z’n planten behandelde met plantaardige hormonen om de hoogtegroei te remmen, dacht Mr. Kush even te kunnen ontspannen. Niets bleek echter minder waar, want onze hobbykweker mocht allang de bloei inluiden, zegt z’n kweekadviseur. Tijd voor actie!

Volle bak

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht jullie een interessant verslag voor te schotelen deze week. Het is niet lang geleden dat ik m’n wietplanten bespoot met BioApex, plantaardige hormonen die de hoogtegroei remmen van de plant, en ik dacht ze voorlopig met rust te moeten laten. Maar niets bleek minder waar…

De planten zijn iets hoger, maar vooral veel breder geworden.

Het effect van de plantaardige hormonen is goed zichtbaar. De Green Magic meiden zijn wel íets de hoogte in gegroeid, maar vooral de lager gelegen toppen hebben een enorme sprint getrokken en bereiken nu al bijna de hoogte van de hoofdtakken. Vooralsnog vind ik dit een heel handig middel als je een beperkte hoogte hebt, zoals bij de Mediwietsite kweekkast, en liever niet topt om bijvoorbeeld stress te voorkomen.

Over deze vlekken hoeft Mr. Kush zich gelukkig geen zorgen te maken.

Twee van de vier planten laten wel een reactie zien op de hormonen, enkele lichte vlekjes op de bladeren. Maar volgens de ontwikkelaar is dit puur esthetisch en heeft het geen effect op de ontwikkeling van de planten. Het zou normaal gesproken alleen voorkomen als de planten worden bespoten bij een hoge lichtsterkte. Misschien komt het bij mij omdat ik ze inspoot toen de lamp nét uitging, we zullen het echter nooit weten.

Gauw in de bloei!

Ik dacht dus nog even te moeten wachten met het inluiden van de bloeiperiode. Zoals ik beschreef in m’n vorige verslag dacht ik nog zeker anderhalf tot twee weken geduld te moeten hebben. Een kwaliteit die mij van nature niet echt is toebedeeld. Navraag onthulde gelukkig dat ik het volledig bij het verkeerde eind had, actie in de tent.

Deze meiden zijn dus allang al klaar voor de bloeiperiode, blijkt.

 

Het had niet veel gescheeld of ik had nog twee weken gewacht met het inluiden van de bloeiperiode. Ook speelde ik met de gedachte om wat blad van de onderste delen van de planten te verwijderen. Omdat ik twijfelde over deze strategie besloot ik toch nog even contact op te nemen met mijn kweekgoeroe bij de BioQuant Agrostore.

Zijn antwoord: ‘Zet ze zo snel mogelijk over en laat de onderste delen nog maar met rust!’ Ik zat er volledig naast dus; en het was volgens de ervaringsdeskundige allang tijd om de planten in de bloei te zetten. Bovendien werd me dus aangeraden het blad te laten voor wat het is. Logisch ook, want ik verwacht nog veel groei van de lager gelegen takken in deze levensfase van de wietplanten. Enfin, tijd om de bloei in te luiden.

Lichtschema veranderen

Bij reguliere (en geen autoflower) wietplanten betekent dat, dat ik de tijdsschakelaar omzet van 18 uur licht en 6 uur donker; naar 12 uur licht en 12 uur donker. Door deze langere nachten krijgt de plant het idee dat de lente over is en de zomer haar intrede doet. Voor haar is dat de periode om van haar groeifase over te gaan naar de bloeifase.

De planten krijgen nu net zo lang licht als dat ze in het donker staan.

Door de langere nachten gaat de plant nu haar bloeihormonen aanmaken. Hierdoor zal de plant nog een stuk de hoogte ingaan. Niet veel, gezien Green Magic een indica-dominante hybride wietsoort is en vooral sativa-dominante wietplanten veel strekken in de bloeiperiode. Toch is na een eerste lange nacht overduidelijk dat de meiden het begrepen hebben, en de bladeren staan fier de lucht in. Je kunt ze bijna zíen groeien.

Buitenbeentje

Mezelf zie ik ook graag als buitenbeentje, dus vind ik het helemaal niet erg dat één van mijn vier planten zich heel anders ontwikkeld dan haar zussen. Al vanaf de start was links-voor (om haar maar even een praktische naam te geven) korter dan de rest en ontwikkelde ze ook haar internodes zeer compact. Net als haar zusters ontwikkelde ze takken en zijtakken, maar zo dicht op elkaar dat het wel een bonzai-boompje leek.

Wat ze doet, doet ze. Maar ik ben toch wel heel benieuwd of deze plant in de overgangsfase van de groei naar de bloei, toch nog een groeispurt doormaakt en haar achterstallige groei compenseert. Als het niet zo is, dan niet. Dan houd ik meer ruimte over om takken van bredere planten die kant op te buigen, mocht dat nodig zijn.

Zichtbare bloei = rood licht aan

Wetende dat het wel even kan duren voor een plant die op 12/12 is gezet haar eerste tekenen van bloei laat zien, verwachtte ik niet in dit verslag nog bloeiharen te kunnen laten zien. Er stond mij dus een positieve verrassing te wachten toen ik op maandagavond de kast opentrok.

Als je goed kijkt zie je in de schaduw van de hoofdtop al de eerste bloeiharen!

Een overweldigende geur kwam mij al tegemoet bij het openschuiven van de deur. Dan weet je al hoe laat het is. Op expeditie door de kast ontdekte ik (na heel goed zoeken) al de eerste bloeihaartjes! De planten hebben binnen enkele dagen de omschakeling begrepen en zijn al begonnen met de bloei. Op de valreep heb ik hier dus nog wat foto’s van kunnen maken voor dit verslag.

Dit betekent ook dat de Hans Led-lamp nu van de vegging-stand voor de groeiperiode, overgezet wordt naar de flowering-stand. In deze stand geeft de unit ook meer rood licht af, een kleur die vergeleken met de lente, meer voorkomt in het spectrum van de zon in de zomer. Het is nu een kwestie van wachten totdat er meer bloeiharen uit de uiteinden van de takken groeien, en we naar een bomvolle kast kunnen kijken.