(advertenties)
(advertentie)

Heb je vaak last van maagzuur met of zonder pijn op de borst? Dan kan cannabis mogelijk hulp bieden bij het bestrijden van deze nare symptomen, die mogelijk het gevolg zijn van de chronische slokdarm-ziekte gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ).

Wie ooit het gevoel van brandend maagzuur heeft ervaren, weet hoeveel pijn dit kan doen. Het kan iedereen een keer overkomen na het te snel eten, zuur en vet eten, of wanneer je griep onder de leden hebt. Maar het probleem kan ook chronisch zijn.

Ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders ervaren dagelijks de nare symptomen van brandend maagzuur en dus last hebben van GORZ. Er zijn verschillende manieren waarop je deze aandoening kan behandelen. Vaak worden er farmaceutische geneesmiddelen gebruikt bij GORZ. Minder bekend is dat cannabis en de verschillende cannabinoïden je kunnen helpen om deze ziekte veilig en effectief te behandelen. In dit artikel lees je meer over welke rol cannabis speelt bij de behandeling van GORZ.

Wat is GORZ precies?

GORZ is een chronische aandoening die optreedt wanneer de onderste kringspier van de slokdarm niet goed sluit. Hierdoor kan de maaginhoud terugstromen in de slokdarm. Wanneer het maagzuur contact maakt met de binnenbekleding van de slokdarm, zorgt dat voor een brandend gevoel achter het borstbeen of in de keel; dit wordt zuurbranden genoemd. Sommige mensen proeven het maagzuur zelfs in de mond. GORZ kan erg veel pijn veroorzaken.

Wanneer je minder dan één keer per week last hebt van zuurbranden, heb je niet automatisch last van deze refluxziekte. Veel mensen ervaren af en toe zuurbranden en dat hoeft niet ernstig te zijn. Chronische zuurbranden (reflux) in de vorm van GORZ kan zich echter ontwikkelen tot ernstige gezondheidsproblemen.

Conventionele behandeling

Chronische maagklachten kunnen het leven behoorlijk beïnvloeden. [Foto: shutterstock/ CHAjAMP]

Normaal gesproken is de belangrijkste behandelingsmethode voor GORZ het innemen van een door de dokter voorgeschreven medicijn of zelfzorggeneesmiddelen. Veel voorgeschreven medicijnen hebben echter schadelijke bijwerkingen, waaronder;

  • Darminfecties
  • Nierfalen
  • Osteoporose (botontkalking)

Mensen zijn zich er vaak niet bewust van dat een middel ook schadelijk kan zijn. Er worden dan ook enorm veel maagzuurremmers en maagzuurbinders verkocht bij de drogisterij.

Gelukkig kunnen verschillende cannabinoïden GORZ-symptomen en de negatieve bijwerkingen van de voorgeschreven GORZ-medicijnen bestrijden. Dat zit zo.

Is cannabis de redding voor GORZ-patiënten?

Elk lichaam beschikt over een endocannabinoïden-systeem (ECS). Dit systeem heeft een directe invloed op veel zaken binnen ons lichaam. Het ECS heeft ook een anti-secretoir effect op het maagzuur, wat inhoudt dat het de overmatige aanmaak van maagzuur tegengaat. Ook kan het de vaak voorkomende ontstekingen en mucosale-schade (schade aan de slijmvliezen) verzachten.

Verder kan de ontspannende werking van cannabis zorgen voor het beter sluiten van de onderste sluitspier van de slokdarm, waardoor het maagzuur niet omhoog kan komen.

Mediwiet bevat een breed scala aan geneeskrachtige eigenschappen, inclusief het vermogen om zuurbranden te verminderen. Een van de meest bekende medicinale eigenschappen van cannabis is echter de pijnstillende werking, die ook zeer nuttig kan zijn voor de behandeling van GORZ.

Wat kan mediwiet nog meer betekenen bij GORZ?

Cannabidiol (CBD) heeft specifieke ontstekingsremmende eigenschappen, die zeer waardevol kunnen zijn voor GORZ-patiënten. In 2017 werd ontdekt dat de CB2-receptor ontstekingen en hypermotiliteit kan verminderen. Ook heeft een endocannabinoïden-systeem dat in balans is, een directe invloed op de beweeglijkheid van onze darmen en onze spijsvertering. Verder werd er onderzoek gedaan naar de werking van THC bij de GORZ-deelnemers. Om dit onderzoek te begrijpen, is het eerst belangrijk om te weten wat TLESRs zijn.

TLESRs worden gedefinieerd als een kortdurende ontspanning van de onderste sluitspier in de slokdarm, die als de overheersende oorzaak wordt gezien bij GORZ-patiënten. TLESRs komen voor na maagprikkels en uitzetting (denk aan bijvoorbeeld eten) en ze worden vaak als de hoofdoorzaak van GORZ gezien.

Tijdens de hierboven genoemde studie werd ontdekt dat THC het aantal TLESRs bij de deelnemers significant verlaagde. Ook werd een vermindering van het zuurbranden waargenomen. Tevens werd door het gebruik van THC de druk op de slokdarm aanzienlijk verminderd.

Om de rol van het ECS met betrekking tot de werking van de slokdarm beter te begrijpen, is meer onderzoek nodig. Voor nu tonen voorlopige gegevens aan dat cannabinoïden-receptoren mogelijk nuttig zijn om de zogenaamde TLESRs bij GORZ-patiënten te verminderen.

Onderzoek met honden ook positief

Ook honden met maagklachten kunnen profiteren. [Shutterstock/Anton Watman]

De positieve onderzoeksresultaten met cannabis werden ook al bevestigd tijdens een onderzoek uit 2002. Dit onderzoek werd uitgevoerd met honden en er werden interessante gegevens verzameld. Bijvoorbeeld dat het activeren van de CB1-receptor de TLESRS afremt. Ook werd bij de honden teruggezien dat er een vorm van ontspanning in de slokdarm ontstond, waardoor de functie van de onderste sluitspier verbeterde.

Al met al laten de bevindingen zien dat het gebruik van cannabis een goede bijdrage kan leveren aan het bestrijden van GORZ en de symptomen die daarbij horen.

Zelf maagzuur bestrijden

Heb je zelf last van brandend maagzuur of het omhoog komen van eten? Dan is het eerst zaak om je voedingspatroon onder de loep te nemen. Te veel of erg vet en zuur eten, kan het zuurbranden triggeren. Ook cafeïne en alcohol hebben een negatieve invloed op de maag en slokdarm.

Wanneer je cannabis wilt gebruiken om de nare symptomen te verlichten, kies dan bij voorkeur voor THC- of CBD-olie (of een combinatie van beide). Wanneer je gaat roken, heb je kans dat je meer irritatie in de keel ervaart. Mogelijk zou het roken van mediwiet wel preventief kunnen werken tegen brandend maagzuur, aangezien het zorgt voor ontspanning.

[Openingsfoto: Shutterstuck/Ksenia Martianova]