(advertenties)
(advertentie)
Anekdotisch bewijs suggereert dat bepaalde stoffen uit cannabis mogelijk kunnen bijdragen aan de strijd tegen kanker. Israëlische wetenschappers onderzoeken daarom nu in welke combinaties bepaalde cannabinoïden en terpenen kankercellen doen afsterven; en welke strains uiteindelijk effectief zijn bij specifieke vormen van kanker.

Cannabis tegen kanker

Eén van de meest controversiële gedachten omtrent medicinale cannabis is dat bepaalde stoffen uit wiet, vooral delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), kankercellen zouden kunnen doden. Anekdotisch bewijs hiervan maakt dat steeds meer patiënten pure cannabisextracten – ook wel pure wietolie, wietpasta of RSO genoemd – gebruiken (als ondersteuning) in de strijd tegen kanker.

Door gebrek aan gedegen klinisch onderzoek is er tot op heden helaas geen uitsluitend bewijs voor deze theorie. Bioloog Dr. David Meiri van de Technion-Israel Institute of Thechnology is echter voornemens hier verandering in te brengen. Hij werkt momenteel aan een baanbrekend onderzoek welke laat zien dat combinaties van verschillende stoffen uit de wietplant, enorm effectief zijn in het bestrijden van specifieke kankercellen.

Pure wietolie, RSO, kan worden ingezet (als ondersteuning) in de strijd tegen kanker. [Foto: shutterstock/urbans]

Wiet als alternatief op chemotherapie

Volgens de World Health Organization (WHO) is kanker de op één na grootste doodsoorzaak ter wereld – met maar liefst 8,8 miljoen sterfgevallen in 2015. De meest voorkomende behandeling tegen kanker, chemotherapie, veroorzaakt echter zeer schadelijke en ongewenste bijwerkingen zoals haarverlies en zeer heftige misselijkheid en braken. Tegen dat laatste mag medicinale cannabis voorgeschreven worden, maar Dr. Meiri gelooft dat cannabis meer zou kunnen betekenen voor kankerpatiënten; en zelfs als veiliger alternatief voor chemotherapie zou kunnen dienen.

Deze overtuiging is niet nieuw. Immers bestaat er anekdotisch bewijs van de effectiviteit van cannabis-concentraten tegen kanker. Eerder wetenschappelijk onderzoek in laboratoria en op dierlijke modellen laat soortgelijke effecten zien, maar tot nog toe was onduidelijk welke stoffen uit cannabis hier nu echt voor verantwoordelijk zijn en waarom. ‘Veel mensen kennen en begrijpen de verschillende wietsoorten niet genoeg’, zegt Dr. Meiri tegen NoCamels.

Specifieke strains bij bepaalde kankers

Met man en macht werken Dr. Meiri en zijn 30 wetenschappers in het Laboratory of Cancer Biology and Cannabinoid Research eraan om deze algemene onwetendheid te keren. Zijn strategie is om de specifieke chemische samenstellingen van diverse wietsoorten te bepalen. Door deze dan systematisch aan verschillende soorten kankercellen toe te dienen, bepalen de onderzoekers welke wietsoorten werken tegen bepaalde vormen van kanker.

Dr. Meiri onderzoekt welke specifieke wietsoorten effectief zijn tegen bepaalde vormen van kanker. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Het mechanisme waarmee cannabis kankercellen doodt is gelijk aan dat van chemotherapie. Eén van de kenmerken van kankercellen is hun onvermogen om, zoals elke gewone cel, dood te gaan. Het natuurlijke proces waarbij een cel zichzelf vernietigt na verloop van tijd, apoptose, komt in kankercellen niet voor. Ze blijven daarom groeien en verspreiden zich door het lichaam, waar deze zieke cellen uitzaaiingen veroorzaken. Volgens Meiri kan cannabis echter ‘het vermogen van de cel om zelfmoord te plegen’ terugbrengen.

Potentieel anti-kanker medicijn

Meiri is optimistisch over het plantaardige medicijn. ‘We hebben het over lage doseringen’, vertelt hij NoCamels, ‘milligrammen van het extract die de cellen doen afsterven.’ Dit zou ongeveer net zoveel zijn als een dosering chemotherapie. Genoeg om de zieke cellen te doden, maar niet genoeg om gezonde cellen aan te tasten. Cannabis is daarom in potentie een in de toekomst voor te schrijven medicijn tegen kanker.

[Openingsfoto: shutterstock/crystal light]