(advertenties)
(advertentie)

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de rol van cannabis in het groeiende opioïdenprobleem. Maar ook patiënten die kalmeringsmiddelen gebruiken lopen een hoog risico op afhankelijkheid. Deze studie biedt hoop: bijna de helft van de mensen die kalmeringsmiddelen gebruikt, stopt daarmee nadat ze mediwiet gingen gebruiken.

Kalmeringsmiddelen doen vaak meer kwaad dan goed

Er wordt veel onderzoek gedaan om te begrijpen hoe medicinale wiet opioïden pijnstillers kan vervangen bij patiënten met chronische pijn. Een belangrijke onderzoeksgebied. Het risico op verslaving en overdosering is namelijk erg hoog bij opioïden. Wiet biedt een natuurlijk alternatief zonder deze gevaren.

Een groep medicijnen met een vergelijkbaar risico zijn kalmeringsmiddelen; de zogenaamde benzodiazepines, zoals Valium en Xanas. Deze middelen worden veelvuldig gebruikt bij neurologische aandoeningen zoals angst, slapeloosheid en epileptische aanvallen. Een studie die vorige maand werd gepubliceerd in het tijdschrift Cannabis and Cannabinoid Research laat zien dat medicinale wiet in veel gevallen ook benzodiazepines kan vervangen.

“In een groep van 146 patiënten die deelnamen aan een medicinale cannabistherapie, stopte 45,2 procent van hen met de reeds lopende benzodiazepinentherapie”, schrijven de auteurs van de studie. “Deze observatie verdient nader onderzoek naar de risico’s en voordelen van het therapeutisch gebruik van medicinale wiet en de rol daarvan bij het gebruik van benzodiazepinen”, zo valt in de studie te lezen.

30% stopte vrijwel meteen

Het Canadese onderzoeksteam voerde een retrospectieve analyse. Zij gebruikte daarvoor gegevens die eerder werden verzameld uit een groep patiënten die voor medicinale wiet naar een bepaalde kliniek waren doorverwezen. Het team identificeerde 146 patiënten die bij aanvang van hun cannabisbehandeling regelmatig benzodiazepines gebruikten.

Uit de analyse blijkt dat 44 patiënten (30 procent) bij hun eerste vervolgafspraak al waren gestopt met benzodiazepines. Nog eens 21 stopten hun benzodiazepinen-behandeling voor hun tweede vervolgafspraak. Eén persoon meldde dit tijdens het derde bezoek. Al met al stopten 66 patiënten, ofwel 45 procent, met het innemen van benzodiazepines na het starten van een medicinale cannabisbehandeling.

Echter, het ontwerp van de studie beperkt helaas wel de mogelijkheid om te speculeren over welk element uit wiet precies verantwoordelijk is voor het resultaat. Dat komt vooral omdat de onderzoekers geen toegang hadden tot informatie over welke wietsoorten patiënten gebruikten en hoe ze het toedienden. Dit maakt dat ze de resultaten niet kunnen vertalen naar cannabismedicijnen die tegenwoordig op legale markten beschikbaar zijn.

Kalmeringsmiddelen? Beter probeer je wiet. [Foto: shutterstock/Djelen]

Bemoedigende resultaten

Het onderzoeksteam vindt de resultaten bemoedigend. Bovendien gaat de studie gepaard met een groeiende publieke belangstelling voor een snel ontwikkelende Canadese cannabismarkt.

Hoofdauteur Chad Purcell: “We adviseren het publiek wel om voorzichtig te zijn. De resultaten suggereren niet direct dat cannabis een alternatief is voor conventionele therapieën. Ons doel is anderen te inspireren om het huidige begrip van cannabis te stimuleren, terwijl we sterkere gegevens over de werkzaamheid en veiligheid verzamelen die zullen leiden tot een verantwoord beleid en aanbevolen methodes voor gebruik.

“De studie dient ook als een gelegenheid om meer aandacht te vestigen op de potentiële risico’s van benzodiazepines”, vertelt Purcell aan PsyPost. “Ik was geïnteresseerd in dit project omdat het een gelegenheid bood om zowel benzodiazepines en medicinale cannabis aan te pakken; twee onderwerpen die maatschappelijk steeds relevanter worden.”

Het aantal sterfgevallen door overdosering met benzodiazepines steeg tussen 1999 en 2017 met 830 procent

Met die relevantie doelt Purcell onder meer op het toegenomen sterftecijfer. Volgens Centers for Disease Control and Prevention steeg het aantal sterfgevallen door overdosering met benzodiazepines tussen 1999 en 2017 namelijk met 830 procent.

“Benzodiazepines kunnen effectief zijn bij het behandelen van veel medische aandoeningen, maar in tegenstelling tot opioïden is er nog weinig publiek bewustzijn over de risico’s die verbonden zijn aan deze veel gebruikte en voorgeschreven medicijnen”, voegt Purcell toe.

[Openingsfoto: Creativan/Shutterstock]