(advertenties)
(advertentie)

Het is inmiddels wel bekend dat medicinale cannabis goed helpt om de bijwerkingen van chemotherapie te verzachten. Wiet(olie) vermindert misselijkheid en verhoogt de eetlust bijvoorbeeld. Of cannabis ook kanker kan genezen, is een ander verhaal. Daarvoor liggen nog geen (uit klinische proeven verkregen) wetenschappelijke bewijzen op tafel. Maar het anekdotisch bewijs stapelt zich wel op, ook in Nederland. Lees het bijzondere verhaal van Hans Wijngaard, die zelf vertelt hoe hij zijn alvleesklierkanker genas met behulp van THC-houdende wietolie van Cannabis Social Club Holland.

Een zwarte dag in december

Mijn naam is Hans Wijngaard en ik wil graag mijn persoonlijke verhaal delen. Het begon allemaal op 28 december 2018…

Ja, dat was een zwarte dag. Want toen werd alles anders. Op deze dag had ik een CT scan en een echo-endoscopie van de alvleesklier, als onderdeel van een jaarlijkse controle. Deze controles waren nodig omdat er in mijn familie een DNA afwijking voorkomt, die o.a. alvleesklierkanker kan veroorzaken. Eén van de meest dodelijke kankersoorten met een heel erg slechte prognose.

In een bedompt kamertje werd ons (mijn vrouw en mijzelf) verteld dat er een scherp begrensd gebied was gezien in de kop van de alvleesklier, zeer waarschijnlijk een tumor. Er werd direct een biopt van genomen en de uitslag bevestigde het vermoeden van de MDL arts: alvleesklierkanker, adenocarcinoom in de kop van de alvleesklier.

De whipple operatie

Een speciale operatie, de whipple operatie, zou de volgende stap zijn. Hierbij wordt een groot stuk van de alvleesklier weggenomen, de 12-vingerige darm wordt verwijderd, de galblaas en galwegen gaan er ook uit en vaak (ook bij mij) wordt een stuk van je maag weggehaald.

Om daarna alles weer aan elkaar te naaien. Dat is best een ingrijpende operatie. Ik heb daar heel weinig herinneringen aan. De 9 uur dat de chirurgen bezig waren gingen onopgemerkt aan me voorbij, gelukkig maar. Deze foto is kort na de operatie:

Hans Wijngaard na de urenlange operatie… [privéfoto]

Na de operatie kwamen de complicaties, want alles lekte. Maagzuur buiten je maag, gal buiten de darmen, daar knap je niet echt van op. Sterker nog, daar word je ongelooflijk ziek van. Dit ben ik dus, een week of drie na de operatie:

“Op sterven na dood’’

Ja, ik voelde me toen echt op sterven na dood. Na 7 heel lange weken mocht ik eindelijk naar huis, om daar verder te herstellen. Een afspraak met de oncoloog volgde, dit om het vervolgtraject te bespreken. Dat was – weinig verrassend – chemotherapie. Gezien mijn bekendheid met alvleesklierkanker, had ik al het één en ander daarover gelezen. Toen ik in het gesprek met de oncoloog vroeg hoe het precies zou helpen om mijn immuunsysteem 6 maanden plat te leggen, kwam daarop geen duidelijk antwoord.

Terwijl het immuunsysteem in mijn beleving juist in topconditie zou moeten zijn, om de overgebleven tumorcellen aan te vallen. En die overgebleven tumorcellen waren er, aangezien er in 9 van de 19 lymfeklieren – aanwezig in het tijdens de operatie weggenomen weefsel van en rond de alvleesklier – kankercellen te zien waren. Het was al op reis zeg maar.

In combinatie met het hebben van het adenocarcinoom plaatste mij dit in de categorie patiënten die een kans van 2,7% heeft om deze ziekte 5 jaar te overleven (ja, u leest het goed: 97,3% kans om te overlijden binnen 5 jaar). Het vergroten van die 2,7% is dus het doel. Door het remmen van de tumorgroei en het versterken van het immuunsysteem.

Only dead fish go with the flow, and if you do what you always did, you will get what you always got

De 2,7% die deze ziekte wel overleeft, heeft geen aangetaste lymfeklieren. Want dat verandert namelijk alles. Tijd voor een andere benadering dus. “Want chemotherapie is bij alvleesklierkanker weinig effectief en ondanks lichte vooruitgang in de laatste jaren, is er nooit blijvende genezing en slechts zelden wordt een langdurend uitstel bereikt”, weten we van de website TegenKanker.

Onverwachte ontmoeting met lid van SNSH in de wachtkamer

Ik had het geluk om tijdens een consult (wat een nadere uitleg van de whipple operatie betrof) in de wachtkamer te zitten. Op zich niet echt bijzonder. Maar… mijn vrouw en ik raakten in gesprek met een man die daar ook zat te wachten met zijn vrouw. Deze man had ook alvleesklierkanker en  gebruikte THC-olie van Stichting SNSH en het ging erg goed met hem.

Dus werd ik lid van de Stichting SNSH en bestelde ik de THC-olie. Een avondje googelen leverde veel resultaten op, die erg positief waren. Het gebruik van cannabis oliën bij alvleesklierkanker (CBD, CBG en THC-olie) lijkt meer te brengen dan welke chemotherapie dan ook. En ik ga voor kwaliteit van leven en die verdampt als sneeuw voor de zon wanneer je 6 maanden lang aan een hele zware chemo moet.

Dus niet de reguliere chemo, maar het gebruik van cannabis olie werd mijn ‘persoonlijke chemokuur’. CBD, CBG én THC-olie van SNSH. Ik ben al begonnen met deze oliën voordat ik geopereerd werd en vervolgde dit nadat ik ontslagen was uit het ziekenhuis.

Even een kanttekening; ik gebruik alleen cannabis olie van de beste kwaliteit. Het is namelijk wel mijn leven waar we het over hebben. De THC-olie van SNSH is kwalitatief – verreweg – de beste van de THC-oliën die ik geprobeerd heb. Bijna 18 maanden na de diagnose ben ik nog steeds schoon. Op de laatste scans in juni 2020 (MRI en CT) waren er geen zichtbare uitzaaiingen!

En dat is best bijzonder, wanneer je bedenkt dat 85% van de mensen met alvleesklierkanker in stadium 3 (waar ikzelf onder val) al binnen 18 maanden na diagnose is overleden.

Ik ben er nog. Werk weer 40 uur per week, en het gaat goed met me.

Ik ben er nog!

Geen chemo, maar alternatieve middelen

Naast cannabis oliën gebruik ik ook meerdere vitamines en supplementen. Ondertussen ben ik er rotsvast van overtuigd dat het versterken van je immuunsysteem een zaak letterlijk van levensbelang is wanneer je kanker hebt.

En ik zeg echt niet dat je nooit chemo moet doen, dat hangt zó af van de kankersoort die je hebt. In mijn geval hebben mijn vrouw en ik één en ander zorgvuldig tegen elkaar afgewogen en we kwamen tot de conclusie dat chemo hoogstwaarschijnlijk niets zou brengen, behalve groot fysiek ongemak.

Wat ik duidelijk probeer te maken, is dat het gebruik van ‘alternatieve’ middelen zoals wietolie nieuwe mogelijkheden en perspectieven opent. Want daar waar 85% al is overleden (18 maanden na diagnose, fase 3), ben ik er nog steeds. Zonder chemo. Mèt cannabis olie. Dat dan weer wel…

Betere levenskwaliteit ja, maar definitieve genezing nee

UPDATE: Hans mailde ons begin maart 2021 dat hij de oorspronkelijke titel van dit artikel (‘Hans Wijngaard geneest van alvleesklierkanker door THC wietolie’) niet passend vindt. Hans: ‘De titel resulteert in het feit dat ik mensen teleur moet stellen die – in mijn beleving – valse hoop hebben geput uit de titel van het artikel. Denkend dat er voor hun of hun dierbare genezing mogelijk is. Dat is gewoonweg niet waar. Ook diverse medici hebben me over de titel vragen gesteld. Bovendien is de titel gezien mijn huidige situatie ronduit foutief. Begin november 2020 kreeg ik namelijk te horen dat de kanker terug is en dat ik in de palliatieve fase ben gekomen.’

Vanzelfsprekend geven wij gehoor aan het verzoek van Hans om de titel van dit artikel te veranderen. Het is ook niet zo dat hij nu ineens de cannabisolie heeft afgezworen of niet meer van waarde vindt. ‘Dankzij de THC olie ben ik er vandaag de dag nog, het heeft me heel veel gebracht tot op de dag van vandaag. Ondanks dat ik in de palliatieve fase ben, ervaar ik een (overwegend) uitstekende kwaliteit van leven’, schrijft hij aan Mediwietsite…