(advertenties)
(advertentie)

Kita van Oord (30) heeft een zeldzame oogafwijking. Dit zorgt voor allerlei nare klachten waar zelfs de hoogste dosis ibuprofen niet tegen is opgewassen. Via via komt ze bij Stichting SNSH terecht en gebruikt ze nu hun wietolie. Hieronder vertelt Kita haar aangrijpende verhaal en lees je hoe het nu met haar gaat.

Proefkonijn

Mijn verhaal begint 30 jaar geleden. Na mijn geboorte is vastgesteld dat ik kegeldystrofie met hoge myopie heb. Kegeldystrofie is een zeldzame erfelijke afwijking in het netvlies waardoor de kegeltjes niet meer goed functioneren. Bij hoge myopen (bijziendheid) is het oog langer dan normaal en daardoor is het netvlies wat ‘uitgerekt’ en dunner (de oogbol raakt gedeformeerd).

Omdat de aandoening zeer zeldzaam is, heb ik vanaf zeer jonge leeftijd menig ziekenhuis van binnen gezien. De artsen en doktoren zagen mij als een soort proefkonijn en wilden altijd allerlei testen met mij doen.

Door mijn aandoeningen heb ik een slechte visie, kan ik slecht tegen licht en had ik dagelijks heftige hoofdpijn. Deze aanvallen zetten vaak door in migraine-aanvallen. Doordat ik ook tunnelvisie heb, heb ik bovendien altijd extra druk in mijn hoofd.

Vicieuze cirkel

Kita: “Tijdens mijn jeugd werd mij verteld dat ik nooit zou kunnen fietsen, niet zou kunnen skaten en niet zou kunnen computeren”.

 

Ik ben door mijn aandoening altijd apart behandeld. Ik kreeg bijvoorbeeld op school een apart tafeltje en is mij door doktoren en artsen altijd verteld wat ik wel en niet zou kunnen doen.

Zo werd in mijn jeugd verteld dat ik nooit zou kunnen fietsen, niet zou kunnen skaten en niet zou kunnen computeren. Mijn moeder daarentegen zei: “Dat kun je wel en dat gaan we bewijzen!”. Dit geeft natuurlijk extra druk om je daadwerkelijk te bewijzen.

“Mijn leven was een vicieuze cirkel die altijd begon bij hoofdpijn en via migraine, misselijkheid en maagpijn uitkwam bij een depressie”

Bovendien zorgde mijn aandoeningen, in combinatie met alle andere aspecten (druk in mijn hoofd, tunnelvisie etc.), voor gevoeligheid voor depressies. Mijn leven was een vicieuze cirkel die altijd begon bij hoofdpijn en via migraine, misselijkheid en maagpijn uitkwam bij een depressie.

Toen ik ouder werd kwamen de migraine-aanvallen overigens pas echt opzetten. Ik lag dagelijks op bed, had veel pijn en was futloos door de depressie.

Ik begon toen met het roken van cannabis. Hier had ik wel baat bij qua pijnbestrijding. Maar omdat ik astma heb kreeg ik last van benauwdheid. Hierdoor is het roken van cannabis niet geschikt voor mij, ondanks dat ik er baat bij had. Ik ben er daarom mee gestopt.

2700 mg ibuprofen per dag

De situatie ging wel van kwaad tot erger. Ik ben uit huis gegaan en dat maakte alles nog erger. Ik had nog meer stress, kon hierdoor niet meer werken, want ik had continu last van hoofdpijn, migraine en misselijkheid.

Ik ben toen eerst paracetamol gaan gebruiken, maar hier kon ik niet goed tegen. Toen ben ik overgestapt op ibuprofen. Eerst 2 à 4  keer per dag 200 mg per dosis. Dit werd al snel 400 mg per dosis en daarna 800 mg per dosis. Er kwam zelfs een moment dat ik 2 à 3 keer per dag  900 mg per dosis nam. Dus soms wel 2700 mg ibuprofen per dag. En dit is natuurlijk ver over de dagelijkse maximale toegestane dosis.

Ik kreeg als bijwerkingen last van duizeligheid. Kreeg zelfs hoofdpijn door het gebruik van de ibuprofen zelf.  De pijn werd te heftig en ook mijn maag ging kapot. Ik heb wel maagbeschermers gekregen, maar daarvan kreeg ik uitslag. Ik kan namelijk niet goed tegen reguliere medicatie.  Ben toen maar gestopt met ibuprofen, want het kon zo niet langer.

Kita ontdekt wietolie

Ik kreeg toen weer veel last van pijn, stress, depressies. Lag veel op bed en ik kon niet meer weg uit mijn huis. Mijn leven werd er niet leuker op.

Ik ben toen weer begonnen met blowen, maar het was voor mij te prijzig om dagelijks te gebruiken. Ook werd ik er weer benauwd van, door mijn astma. Ik ben toen gaan zoeken naar alternatieven, van vaporizen tot edibles en het gebruik van een waterpijp.

Ik hoorde over wietolie maar ook over de hoge prijzen die vaak gevraagd werden. Soms wel 100 euro voor een flesje; dit was voor mij niet te doen. Je weet ook niet wat er precies in het product zit, bijvoorbeeld wat het THC-gehalte is en of het product wel schoon is als je het zogezegd ‘op straat haalt’. Ik vond het een te groot risico.

“De olie heeft zowel de migraine als de dagelijkse hoofdpijn zo goed als weggehaald”

Kita gebruikt THC-olie Strong van SNSH. Haar klachten zijn enorm afgenomen.

Tot een goede vriend van mij in 2018 de stichting SNSH van Yassine Boulahfa aanraadde. Ik was eerst een beetje huiverig, maar heb mij uiteindelijk toch ingeschreven.

Ik heb de THC-olie Strong besteld en ben die gaan gebruiken toen ik een burn-out had. De olie heeft mij absoluut door deze zware periode heen gesleept. Ook als ik een migraine-aanval kreeg nam ik de olie en ging de aanval weg. Bovendien werkt het bij mij goed tegen misselijkheid. De misselijkheid verminderde zelfs dusdanig dat ik weer goed kon eten.

Ik begon met 2 druppels , nu 3 à 4 druppels tweemaal daags. In de middag en in de avond. Ik gebruik de olie aan het einde van de middag, want door de THC kan ik makkelijker eten. Ik kon mijn eten namelijk soms niet eens doorslikken. Verder doseer ik in de avond om die goed door te komen en om goed te kunnen (door)slapen. Tegenwoordig sta ik meestal op zonder hoofdpijn en wordt ik rustiger wakker.

Een jaar migraine-vrij

Maar dat is nog niet alles. Sinds ik dagelijks THC olie gebruik, ga ik weer naar buiten en kan ik licht en geluid verdragen. Ik onderneem weer dingen samen met mijn vriend en vrienden, zoals bijvoorbeeld samen gamen; iets wat ik volgens de doktoren en artsen nooit zou kunnen doen.  En dit alles zonder hoofdpijn!

Ik heb nu al een jaar geen migraine aanval gehad, normaal gesproken had ik twee keer per maand een migraine-aanval en elke dag hoofdpijn. De olie heeft zowel de migraine als de dagelijkse hoofdpijn zo goed als weggehaald.

“Mensen om mij heen vinden mij een relaxter persoon en ik heb mijn sociale leven weer terug”

Ik gebruik momenteel helemaal geen reguliere pijnmedicatie. Ik heb de antidepressiva die mij werd aangeraden door doktoren altijd geweigerd, en door de THC-olie worden mijn depressie-klachten ook minder.

De mensen om mij heen vinden mij een relaxter persoon en ik heb mijn sociale leven weer terug. Zo was ik bijvoorbeeld altijd bang voor groepen en nu ben ik zelfs naar de 3 oktober feesten geweest in Leiden! Ik deed gewoon mee, nergens last van gehad, ik stond gewoon midden in de crowd. Voor mij een geweldig gevoel dat ik mijn leven weer terug heb!

Iedereen kan een consult aanvragen bij stichting SNSH voor meer informatie omtrent medicijngebruik in combinatie met cannabis bij bepaalde ziektes en met vragen over doseringen. Bij dit consult is altijd onze interne farmaceut aanwezig. Aanvragen kan via info@snsh.eu.