(advertenties)
(advertentie)

Israëlische onderzoekers hebben overtuigend bewijs gevonden dat cannabis bij autisme tot een effectieve therapie kan leiden. Tijdens het onderzoek kregen kinderen met een autisme spectrum stoornis hoge concentraties CBD, en bij maar liefst 80 procent verbeterde hun ontwikkeling. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

We schreven al eerder over deze studie waar in totaal 120 mensen aan deelnamen. Het betreft ’t eerste klinische onderzoek naar wietolie bij autisme. Het onderzoek verliep voortvarend en daarom kunnen nu al resultaten worden gedeeld.

De studie nader bekeken

De studie werd geleid door drs. Adi Aran, pediatrische neuroloog en directeur van de afdeling kinderneurologie in het Shaare Zedek-ziekenhuis te Jeruzalem. De resultaten zijn gebaseerd op onderzoek bij 60 kinderen met autisme. Zij kregen wietolie met 20 procent cannabidiol (CBD) en 1 procent tetrahydrocannabinol (THC).

De kinderen zijn 7 maanden behandeld met deze olie en de ouders hebben inmiddels een beoordelingsvragenlijst ingevuld om het niveau van de stoornis van hun kind te beoordelen. Er werden vragen gesteld over gedragsveranderingen, angstniveaus en communicatievermogen.

Uit deze vragenlijsten kwam naar voren dat 80 procent van de ouders een afname merkte van problematisch gedrag en 62 procent meldde zelfs significante verbeteringen. Bij de helft van de kinderen verbeterde de communicatie en 40 procent meldde een beduidende afname van angstgevoelens en -aanvallen. Hierbij merkten de onderzoekers wel op dat 30 procent van de kinderen geen last heeft van angstgevoelens.

Deze resultaten sluiten aan bij een aantal kleine onderzoeken naar cannabis bij autisme die wereldwijd zijn gedaan. Maar omdat dit het eerste officiële klinische onderzoek is, zijn de resultaten enorm waardevol.

Israel pioniert in onderzoek naar mediwiet

Israël is een echte pionier in het doen van onderzoek naar mediwiet. Er worden momenteel diverse studies gedaan, variërend van onderzoek naar cannabis bij kanker tot astma.

Volgens de senior medisch adviseur bij de medische cannabis-eenheid van het ministerie van Volksgezondheid in Israël worden er momenteel zelfs meer dan 110 klinische onderzoeken met cannabis gedaan. Dit is meer dan in enig ander land.

De Israëlische overheid stond in 1992 als een van de eerste ter wereld het gebruik van medicinale cannabis toe. En samen met Canada en Nederland is Israël een van de drie landen met een medicinaal cannabisprogramma dat steun krijgt van de overheid. Het land heeft de vaporizer zelfs officieel erkend als medicinaal apparaat.

Zo werkt CBD dus in/op ons brein… [illustratie: NightTampa7597/Shutterstock]

Cannabis bij autisme

Autisme spectrum stoornis (ASS) is neurologisch van aard en openbaart zich meestal in de kindertijd of vroege jeugd. De aandoening kent vele gradaties, vandaar dat er over een spectrum wordt gesproken. De ernstige gevallen vertonen heftige symptomen zoals compulsief, repetitief gedrag en geen sociale en communicatieve vaardigheden. Sommige kinderen kunnen zelfs helemaal niet praten. Autisme treft ongeveer 1% van de mensen wereldwijd.

De oorzaken van autisme zijn nog niet bekend en er is geen remedie. Veel artsen proberen een behandeling met antipsychotica, maar dat werkt nauwelijks en heeft bovendien schadelijke bijwerkingen.

Net zoals Israël een pionier is op het gebied van onderzoek naar medicinale cannabis, is Aran een pionier in onderzoeken van de werking van cannabinoïden bij autisme.

Hoop voor effectieve behandeling

De arts begon oorspronkelijk met een project uit 2017 om de werking van cannabinoïden te testen bij 120 autistische kinderen. Het was wereldwijd de eerste studie in zijn soort en werd mogelijk gemaakt door  financiering en progressieve steun van de Israëlische regering.

Aran startte met kleine onderzoeken naar autisme na vergelijkbare cannabisonderzoeken naar epilepsie; een symptoom dat ongeveer 20 procent van de autistische kinderen treft.

Terwijl hij en zijn team epilepsie en autisme bestudeerden, ontdekten ze dat bepaalde cannabisverbindingen ook enkele autisme-symptomen zouden kunnen verminderen.

Dit spoor is nu dus verder onderzocht en de positieve resultaten stemmen positief over het ontwikkelen van een erkende behandeling met natuurlijke cannabinoïden. Als die behandeling er komt zou dat een enorme stap vooruit betekenen in het behandelen van heftige ASS-symptomen.

[Openingsfoto: Shidlovski/Shutterstock]