Praktische toepassingen van cannabinoïden bij de behandeling van kanker
Cannabinoïden, de werkzame bestanddelen in wiet, kunnen een rol spelen in het behandelen van kanker. Mediwietsite geeft een overzicht van de stand van zaken.
Binnenkort start in Melbourne, Autralië, de eerste cannabis-cursus die het land ooit zag. De medische opleiding van de Deakin Universiteit zal de opleiding aanbieden vanuit de commerciële arm van het bedrijf, DeakinCo, in samenwerking met Cann10. De cursus zal hetzelfde zijn als de opleidingen die Cann10 in de VS, Israël en Europa en heet de Cannabis Leadership Program.
De acht weken durende cursus geeft studenten een overzicht van de anatomie van de plant, medische toepassingen en de industrie eromheen. Het is bedoeld om de groeiende cannabis-industrie een positieve boost te geven. Wie deze cursus wil volgen mag overigens wel diep in de buidel tasten. Exclusief belastingen kost de opleiding namelijk 4.600 Amerikaanse dollar.
Naast de hierboven beschreven onderdelen van de cursus, zullen ook plantkunde, landbouw, kweken, klinische wetenschap, productie, extractie, regulering en wetten en R&D behandeld worden tijdens het intensieve programma. Het complete programma kun je overigens hier nalezen.
Het doel is dat studenten met kennis van de industrie de cursus afronden, maar ook met praktische tools om hun commerciële en wetenschappelijke projecten te helpen bouwen. Deelnemers worden ook gestimuleerd om een netwerk op te bouwen in een industrie die aan veel veranderingen – vooral op het gebied van regulering – onderhevig is.
Professor Jon Watson, decaan van de medische opleiding aan de Deakin Universiteit, is blij met de toevoeging aan hun curriculum: ‘Het stemt mij tevreden om Cann10s unieke aanpak in basis-biomedische wetenschap, landbouw, cultivatie en ondernemerschap te kunnen steunen. Het is ongewoon, maar geschikt voor wat we willen bereiken.’
Maar dat is niet altijd zo geweest. De universiteit heeft namelijk een gemengde geschiedenis met medicinale cannabis. In 2015 publiceerden academici van de school een baanbrekend rapport over het behandelen van obesitas met cannabis.
Echter verscheen hetzelfde jaar nog een kritisch stuk over medicinale wiet door Dr. Michael Vagg, klinisch docent van de school. Hij schreef: ‘Simpel gezegd zijn producten met THC net zo effectief als paracetamol voor pijn.’ In 2016 publiceerde de universiteit een debat-artikel op hun site, waarin ze medicinale cannabis beschrijven als ‘ het gebruiken van een illegaal middel om medische aandoeningen te behandelen.’
Al geeft de recente aankondiging van de cannabis-cursus weg dat de universiteit inmiddels een eenduidige – positieve – boodschap over medicinale cannabis uitdraagt.