(advertenties)
(advertentie)
De negentienjarige Riley werd een longtransplantatie geweigerd omdat er restjes THC in zijn bloed werden gevonden. Hij vond uiteindelijk een ziekenhuis dat hem wél wilde helpen, maar overleed snel aan de gevolgen van complicaties door de transplantatie.

Longontsteking

De dag na Thanksgiving 2016 werd Riley Hancey ziek, hij bleek de griep te hebben. Een week later verergerde zijn aandoening dus besloot hij naar het ziekenhuis te gaan in Park City, zijn thuisstad. Daar werd duidelijk dat de tiener een longontsteking had. De jongen werd overgeplaatst naar de University of Utah Medical Center, waar hij aan de beademing werd gelegd.

Riley werd snel zieker en moest aan de beademing om genoeg zuurstof binnen te krijgen. [Foto: Familie Hancey, Youcaring]

Geweigerd

De longontsteking ontwikkelde al snel tot een zeldzame infectie. Hierdoor werd een dubbele longtransplantatie nodig. Zijn eigen longen waren door de infectie namelijk zodanig aangetast dat ze onder het littekenweefsel zaten en geen zuurstof meer konden opnemen.

Het medisch centrum waar de tiener werd behandeld weigerde hem op de transplantatielijst te zetten. De reden? Hij testte positief op THC, de meest bekende psychoactieve stof uit cannabis. Volgens zijn vader gebruikte hij lange tijd wiet, maar was hij tot een terugval rond Thanksgiving clean. Het ging ook om trace amounts, oftewel restjes van de stof die in zijn bloed werden gevonden.

De jongen was sportief en deed aan zowel winter- als zomersporten. [Foto: Familie Hancey, Youcaring]

Desalniettemin waren die restjes genoeg om de tiener geen nieuwe longen te geven. In een statement laat het ziekenhuis weten dat ze ‘geen orgaantransplantaties doen bij patiënten die actief alcohol, tabak of ongeoorloofd drugs gebruiken tot zij daar wat aan doen, gezien deze middelen gecontra-indiceerd zijn voor een transplantatie.’

De anderzijds gezonde en sportieve jongeman lag ruim 68 dagen in het Utah Medical Center, op zoek naar een ziekenhuis dat hem wél de transplantatie gunde.

Transplantatie

Na de ruim twee maanden wachten kon Riley terecht bij de Universiteit van Pennsylvania, waar hij op de transplantatielijst zou worden gezet. Zo gezegd, zo gedaan – en de jongen ontving op 29 maart dit jaar dan eindelijk zijn langverwachte nieuwe longen.

Helaas, amper een maand nadat hij zijn nieuwe longen ontving, stierf de tiener aan de gevolgen van complicaties van de longtransplantatie. Zijn familie bedankt op hun crowdfundactie-pagina, voor de kosten van de transplantatie, de beide Universiteiten voor hun inzet.

Ook betuigen zij hun dank aan de familie van de longdonor, die in hun rouwproces besloten een leven te redden. Tenslotte roept de familie op om in nagedachtenis van de tiener een willekeurige goede daad te doen voor een ander.

Cannabisgebruik

Het is niet voor het eerst dat iemand een orgaantransplantatie wordt geweigerd wegens cannabisgebruik. Eerder las je op Mediwietsite het verhaal van Garry Godfrei. Hij werd van een niertransplantatie-lijst gehaald omdat hij nota bene door de dokter voorgeschreven medicinale cannabis gebruikte.

[Openingsfoto: Familie Hancey, Youcaring]