(advertenties)
(advertenties)

Sommige mensen die nieuwsgierig zijn naar alle medicinale effecten van wiet, voelen wat weerstand. Niet zo gek als je bedenkt dat er jarenlang allemaal onzin is verspreid over cannabis. Alles om ons maar weg te houden bij die zogenaamd verderfelijke plant. Inmiddels weten we wel beter, maar helaas blijft een aantal mythes nog hardnekkig circuleren. Hoog tijd om die een halt toe te roepen.

Ingesleten vooroordelen ten aanzien van wiet. Zo zou je deze vijf mythes het beste kunnen omschrijven. Hoewel het onmiskenbaar de goede kant op gaat met cannabis – met name buiten onze landsgrens – hebben tientallen jaren overheidspropaganda hun sporten achtergelaten. Sporen die jou er misschien wel van weerhouden om de therapeutische kracht van de cannabisplant te ontdekken. Zonde! En daar gaan nu wat aan doen.

Lees hier vijf hardnekkige mythes die we met keiharde feiten ontkrachten. Of debunken zoals dat in internetjargon zo mooi heet.

Mythe #1 – Wiet is enorm verslavend

Laten we van start gaan met een klassieker onder de cannabis mythes. Hij komt al tientallen jaren uit de mond van tegenstanders, maar het is niet waar. Slechts een kleine minderheid van iedereen die wiet consumeert belandt op een bepaald moment in de categorie ‘verslaafd’. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit zelfs minder dan 9 procent is. En als het gebeurt, dan pas na jaren van stevige consumptie. Bovendien spelen bij deze mensen vaak nog allerlei andere factoren een rol, die bijdragen aan verslavingsgevoeligheid.

Overigens is dit alles weer heel anders bij medicinale gebruikers. Bij medicinaal gebruik van wiet is het namelijk de bedoeling dat je met een zo klein mogelijke dosering een zo groot mogelijk resultaat behaalt. Veel aandoeningen zijn zelfs prima te behandelen met een micro dosering wiet. En die ligt vele malen lager dan wat stevige recreatieve gebruikers nemen.

Al met al is wiet dus nauwelijks verslavend. Zeker als je het vergelijkt met farmaceutische middelen die je met wiet kan vervangen, zoals opioïden pijnstillers (zeer verslavend) en slaapmiddelen (zeer verslavend).

LEES OOK: Is medicinale wiet verslavend?

Mythe #2 – Cannabis is een gateway drug

Sinds de war on drugs, reppen tegenstanders over wiet met begrippen als ‘stepping stone theory’ en ‘gateway drugs’. Beide betekenen hetzelfde, namelijk dat het gebruik van wiet onherroepelijk leidt naar het gebruik van zwaardere middelen. De mythe stamt uit de jaren tachtig, maar zelfs anno 2019 duikt ie nog regelmatig op.

Gelukkig toont wetenschappelijk onderzoek het ongelijk van de mythe aan. Er is simpelweg geen hard bewijs dat wiet je naar harddrugs voert. De vergelijking is net zo stom als beweren dat moedermelk onherroepelijk leidt naar het drinken van frisdrank. Ja, wiet is in veel landen de eerste ‘illegale drug’ die mensen in hun leven proberen. Maar het is geen middel dat is gelinkt aan het proberen van andere substanties. Die link is overigens wel aangetoond bij alcohol en nicotine. Die twee worden veelvuldig gelinkt aan serieuze verslavingsproblemen met cocaïne, heroïne en crystal meth. En ook veel legale pijnstillers leiden steeds vaker tot problemen.

LEES OOK: Cannabis bij het behandelen van alcoholverslaving

Mythe #3 – Wietgebruik veroorzaakt kanker

Steeds meer mensen gebruiken wiet tegen de symptomen van chemotherapie. Cannabinoïden kunnen zelfs bepaalde vormen van kanker bestrijden. [foto: ElRoi/Shutterstock]

Onder zelfverklaarde tegenstanders van cannabis is het ook populair om te roepen dat wiet roken schadelijker voor je is dan tabak. Zo slecht zelfs dat het rechtstreeks naar longziektes en kanker leidt. Dit is zwaar overdreven. Ja, het roken van wiet is niet de meest gezonde manier om het te consumeren. Bij verbranding komen namelijk schadelijke stoffen vrij. Maar dit is zo goed als niets vergeleken bij de ruim 70 kankerverwekkende stoffen in tabaksrook.

Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dit eenvoudigweg niét het geval. Zoals deze studie, onder leiding van UCLA’s Dr. Donald Tashkin. Hun bevindingen laten inderdaad zien dat wietrook kankerverwekkende stoffen bevat, maar in onvoldoende mate om kanker te veroorzaken. Sterker nog, deze studie (en vele andere) laat zien dat cannabis een beschermend effect heeft: het remt de groei van kankertumoren! Bovendien is wiet een veelgebruikt hulpmiddel om de bijwerkingen van chemotherapie te doorstaan.

Los daarvan, je kan wiet tegenwoordig op heel veel andere manieren consumeren dan door het te roken: verdampen, eten of drinken bijvoorbeeld.

LEES OOK: Indiase onderzoekers zien hoe wiet kankercellen doodt

Mythe #4 – Cannabis veroorzaakt schizofrenie

Deze komt te pas en vooral te onpas. Met name in Groot-Brittannië werken tegenstanders graag met dit schrikbeeld. “Van blowen word je gek in je hoofd”, dat soort dingen.

Grappig genoeg neemt het aantal mensen met schizofrenie niet toe nu wereldwijd steeds meer mensen wiet gebruiken. Bovendien gebruiken ontelbare mensen die lijden aan een mentale ziekte wiet. Maar dan als onderdeel van (zelf)medicatie of een manier om te helpen ontspannen. Het is dus niet zo dat wiet je gek maakt. Het is eigenlijk andersom: mensen die gevoelig zijn voor psychologische klachten, gebruiken vaker wiet als vorm van zelfmedicatie.

LEES OOK: Studie vindt geen bewijs dat wiet schizofrenie veroorzaakt

Wel is het zo dat THC, het psychoactieve component in wiet, paranoia en angst kan opwekken wanneer het in (te) hoge gehaltes wordt genuttigd. Gebruik daarom nooit in een keer teveel, maar bouw het rustig op.

Mythe #5 – Wiet beschadigt hersencellen

De persoonlijk favoriet van onze minister-president en van andere fanatieke – zo niet agressieve – anti-cannabis expressionisten. Er zijn zelfs tijden geweest dat schoolkinderen deze theorie in de klas kregen gepresenteerd als drugsvoorlichting.

Naarmate er steeds meer cannabisonderzoek op tafel komt, wordt duidelijk dat ook hier het verhaal precies andersom is. Cannabinoïden zijn namelijk anti-neurodegeneratief en kunnen dus neuroprotectief zijn. In normale taal: wiet kan het brein beschermen en helpen te herstellen na ziektes, een beroerte of hersentrauma.

LEES OOK: Cannabisgebruik herstelt hersenen tot ‘ideale gezondheid’

Dus, de volgende keer dat je twijfelt, of op een verjaardag iemand over één van deze mythes hoort praten, dan weet je hoe het echt zit. Wil je trouwens meer weten? Kijk dan rond op de site en gebruik de zoekbalk bovenin voor wetenschappelijk onderbouwde artikelen over medicinale wiet.

[Openingsfoto: Shutterstock/Gonzalo Aragon]
(advertenties)