(advertenties)
(advertentie)

De meningen over de invloed van wiet op de vruchtbaarheid zijn al jaren verdeeld. De ene studie oordeelt dat het effect positief is, de andere beweert het tegenovergestelde. Een nieuw onderzoek presenteert bewijs dat wiet de vruchtbaarheid van mannen wel degelijk verbetert. Hebben we hier te maken met het verlossende woord?

In het medische tijdschrift Human Reproduction werd onlangs een studie gepubliceerd die aantoont dat mannen die cannabis consumeren meer kans hebben hun partner te bevruchten. Tijdens het onderzoek werden tweehonderd koppels bestudeerd die middels in vitro fertilisatie (IVF) zwanger wilden worden. Dit leverde verrassende resultaten op voor de onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in de Amerikaanse stad Boston.

Voor de studie begon was de hypothese dat wiet geen invloed zou hebben op vruchtbaarheid bij mannen of vrouwen; een opvatting die overeenkomt met oudere vergelijkbare onderzoeken. Echter, dit bleek niet het geval. De mannelijke proefpersonen die aangaven wiet te consumeren hadden namelijk een hoger aantal zaadcellen dan mannen die het niet gebruikten.

Aanvullend onderzoek is nodig

Voor mannen die een goede reden zoeken om wiet te consumeren; deze nieuwe bevindingen betekenen niet dat cannabis per definitie je vruchtbaarheid vergroot. Slechts een klein aantal deelnemers zei dat ze wiet consumeerden rond het tijdstip van hun vruchtbaarheidsbehandelingen, wat de kracht van deze resultaten vermindert.

Ook weten onderzoekers nog steeds heel weinig over hoe cannabis de vruchtbaarheid precies beïnvloedt. Deze studie zegt dus hoogstens dat wiet geen negatieve invloed had op mensen die met hun partner een IFV-behandeling ondergingen.

“Er is dringend behoefte aan aanvullend onderzoek om de rol van wietgebruik op de voortplanting van de mens en op de gezondheid van nakomelingen te verduidelijken”, concludeerden de auteurs.

Dus, is dit het verlossende woord? Nee, helaas. Het ziet ernaar uit dat we daar nog op moeten wachten. Het is wel fijn dat er wederom een studie is die suggereert dat het geen kwaad kan om wiet te consumeren als je zwanger wilt worden. Er is zelfs een onderzoek dat CBD aanwijst aan potentieel effectieve behandeling tegen mannelijke onvruchtbaarheid. En wie liever oefent zonder zwanger te worden; wiet verbetert sowieso de seks, aldus dit onderzoek.

[Openingsfoto: Shutterstock/Nixx Photography]