(advertenties)
(advertenties)

Een studie van de Washington State University concludeert dat cannabisproducten de heftigheid van hoofdpijn en migraine verminderen. Dit blijkt uit data die respondenten aanleverden via een app.

Een studie van de Washington State University toont dat cannabis hoofdpijn en de ernst van migraine vermindert met bijna 50 procent. Het onderzoek werd gepubliceerd in vakblad Journal of Pain. Het is volgens de auteurs de eerste studie die semi-klinische gegevens verzamelde over hoofdpijn en migraine middels realtime wietgebruik.

Bijna 2000 deelnemers

Tijdens het nieuwe onderzoek analyseerden wetenschappers gegevens die zij verkregen via de Strainprint-app. In deze app deelden patiënten over hun symptomen voor en na het gebruik van medicinale cannabis. Alle deelnemers gebruikten een selectie wietproducten afkomstig van erkende Canadese producenten en distributeurs.

In totaal deden bijna 2000 mensen mee. Ruim 1.300 patiënten deden mee en gebruikten de app meer dan 12.200 keer om veranderingen in hoofdpijn te delen. De app werd ook door 653 migraine-patiënten gebruikt die in totaal 7.400 keer veranderingen in de ernst van hun aanval meldden. Hieruit blijkt dat de heftigheid van hoofdpijn met 49,6 procent afnam en de ernst van migraine met 47,3 procent.

Opvallend was dat iets meer mannen (90 procent) dan vrouwen (89,1 procent) hoofdpijnvermindering rapporteerden door wiet. De onderzoekers ontdekten bovendien dat concentraten zoals wietolie en tincturen betere resultaten opleverden dan het gebruik van gedroogde wiet.

Ook belangrijk is dat ze geen significant verschil in pijnvermindering vonden bij wietproducten met een hoger of lager THC- en CBD-gehalte. Dit suggereert dat terpenen of andere cannabinoïden een rol spelen bij het verlichten van hoofdpijn en migraine.

Carrie Cuttler: “Met deze big data kunnen we beter en nauwkeuriger generaliseren naar een grotere populatie patiënten”. [Foto: Twitter • @CarrieCuttler]

Semi-klinisch via app

Carrie Cuttler, universitair docent psychologie aan de Washington State University en hoofdauteur van de studie, zegt in een toelichting dat de onderzoekers gemotiveerd waren om de studie uit te voeren. Een aanzienlijk aantal mensen gebruikt namelijk cannabis voor hoofdpijn en migraine, maar verrassend weinig studies bekijken dit onderwerp.

“We wilden dit op een ecologisch verantwoorde manier benaderen, namelijk door te kijken naar werkelijke patiënten die full-spectrum cannabis gebruiken in hun eigen huis en omgeving. Met deze big data kunnen we beter en nauwkeuriger generaliseren naar een grotere populatie patiënten die cannabis gebruiken om deze aandoeningen te beheren”, aldus Cuttler.

Daarnaast merkt ze op dat eerdere onderzoeken afhankelijk waren van herinneringen van patiënten aan de effecten van wiet uit het verleden. En het enige klinische onderzoek naar hoofdpijn en migraine maakte gebruik van Nabilone, een synthetisch cannabismedicijn. Hieruit bleek overigens wel dat synthetische THC beter is in het verlichten van hoofdpijn dan ibuprofen.

Eindelijk is er data beschikbaar van een grote groep patiënten. Maar zoals vaker levert het onderzoek ook nieuwe vragen op. Welke bestanddelen in wiet precies verantwoordelijk zijn voor de afname van pijn, bijvoorbeeld.

Zo’n onderzoek zal er ongetwijfeld komen. De resultaten vind je dan hier, op Mediwietsite.

[Openingsfoto: Shutterstock/Liderina]
(advertenties)