(advertenties)
(advertenties)

Vorige maand, vlak voordat het coronavirus in alle hevigheid losbarstte in Italië, publiceerden een groep Italiaanse wetenschappers een studie over wiet. Die levert nieuw bewijs voor de werking van cannabis tegen de symptomen van fibromyalgie.

Onderzoekers van het Luigi Sacco Universitair Ziekenhuis in Milaan, Italië, publiceerden vorige maand nieuwe onderzoeksgegevens over cannabis bij fibromyalgie. De gegevens suggereren dat medicinale wiet effectief is bij het behandeling van fibromyalgie-symptomen.

Goeie scores

De studie, gepubliceerd in Clinical and Experimental Rheumatology 2020, rekruteerde 102 fibromyalgiepatiënten. Die kregen twee soorten wietolie. De ene was rijk aan THC en de andere betrof een uitgebalanceerde mix van THC en CBD.

De deelnemers werden gedurende zes maanden gevolgd. Gedurende de hele studie moesten zij de ernst van hun symptomen meten met behulp van de Fibromyalgia Impact Questionnaire Revised (FIQR). Deze vragenlijst is speciaal voor fibromyalgiepatiënten. Denk bij symptomen aan vermoeidheid, angst, depressie en langdurige pijn. 

Sommige patiënten vertoonden een significante verbetering van hun symptomen:

  • 44 procent van de patiënten meldde een significante verbetering van de slaapkwaliteit.
  • 33 procent meldde verbeteringen in hun FIQR-scores.
  • 42,4 procent zei dat de behandelingen hielpen tegen gevoelens van angst.
  • 50 procent zei dat het hielp bij depressie.

Bovendien zei 47 procent van de deelnemers dat ze tijdens de studie andere pijnstillende medicijnen hadden verminderd of stopgezet. En sommige patiënten (54,5%) rapporteerden naast voordelen wel een verergering van hun vermoeidheidssymptomen.

Beter slapen

“Deze observationele studie toont aan dat aanvullende MCT [Medical Cannabis Treatment, red.] een mogelijk klinisch voordeel biedt bij Fibromyalgie, vooral bij mensen met slaapstoornissen. De klinische verbetering was omgekeerd gecorreleerd met de BMI. De retentiegraad en veranderingen in gelijktijdige analgetische therapie weerspiegelen de MCT-werkzaamheid van de verbeterde levenskwaliteit van patiënten”, zo meldt de studie.

De meeste deelnemers aan de studie (zoals de meeste fibromyalgiepatiënten in het algemeen) waren overigens vrouwen.

[Openingsfoto: Shutterstock/lara-sh]
(advertenties)