(advertenties)
(advertentie)

Pijnpatiënt en mediwietkweker René Barendse heeft een kort geding dat hij tegen het Openbaar Ministerie aanspande, verloren. Hierdoor mag hij, totdat er uitspraak wordt gedaan in een andere lopende zaak, thuis geen wiet kweken. Gebeurt dat wel, dan neemt het OM zijn planten in beslag, aldus het oordeel van de rechter gisteren.

De rechtspraak in Nederland heeft weer eens laten zien dat het met twee maten meet. In mei dit jaar besloot een rechter dat het OM de mediwiet van Jeffrey uit Katwijk moet laten staan. Voor René uit Naaldwijk pakt een vergelijkbare situatie anders uit.

Waarom Jeffrey wel en René niet?

René Barendse uit Naaldwijk kweekt medicinale wiet voor eigen gebruik. Hij lijdt aan chronische rugpijn en gebruikt wietolie tegen de pijn. Die olie maakt hij van zijn zelfgekweekte planten. Dit doet René omdat legale mediwiet uit de apotheek niet goed werkt. Bovendien wordt deze wiet niet vergoed, evenals de wietolie die Transvaal Apotheek aanbiedt. De legale route levert dus een behoorlijke kostenpost op. Zeker als het ook nog eens onvoldoende werkt. Wat wel goed werkt, is de wiet die René zelf kweekt. Maar dat mag dus niet.

Om aandacht te vragen voor de absurditeit van deze situatie is René al enige tijd in een juridische strijd verwikkeld. Bovendien wil hij toestemming krijgen om zijn eigen medicijn te kweken; iets waar hij niemand kwaad mee doet.

In afwachting van het hoger beroep, zette hij wederom wietplanten in zijn tuin. Die werden op 24 mei jongstleden door agenten afgeknipt en meegenomen. Daarop spande Barendse een kort geding aan. Want waarom mag Jeffrey uit Katwijk in een vergelijkbare situatie wel doorkweken en hij niet?

LEES OOK: Overheid meet met meerdere maten in zaak René Barendse

Het OM wint

“De uitspraak is nog maar net droog. Politie ging met het schaamrood op de kaken naar huis. Wat een poppenkast.” [Foto: Facebook]

De rechter oordeelde gisteren dat René niet aannemelijk kon maken dat hij in een noodtoestand belandt als hij niet kan beschikken over zijn eigen wiet. Ook kon de Naaldwijker geen medische verklaring  overleggen, om te bewijzen dat medicinale wiet uit de apotheek onvoldoende effect heeft op zijn rugpijn.

Volgens de rechter had zo’n verklaring wel voor de hand gelegen. “Hij kon niet volstaan met de blote stelling dat de via de apotheek verkrijgbare cannabis voor hem niet werkt”, aldus de rechter.

En daarmee besloot de rechter in het voordeel van het OM. Die liet twee weken geleden tijdens de zitting  overigens al weten dat ze de plantjes nooit en te nimmer laten staan. Alleen een uitspraak in René’s voordeel zou het OM kunnen tegenhouden. Dat is helaas niet gelukt.

Het OM liet er na deze uitspraak overigens geen gras over groeien. Dezelfde middag stonden er alweer politieagenten in de tuin van René om negen nieuwe planten te ruimen. “Ik kom net thuis, en ja hoor de politie alweer in je tuin. Ze hebben negen jonge cannabisplanten geruimd nu. De uitspraak is nog maar net droog. Politie ging met het schaamrood op de kaken naar huis. Wat een poppenkast.”

Het hoger beroep van René, waarmee hij toestemming wil krijgen om mediwiet te kweken, loopt nog. Mediwietsite update zodra er nieuws is.

[Openingsfoto: Shutterstock/BCFC]