(advertenties)
(advertentie)

De overheid komt binnenkort tegemoet aan de vraag naar meer medicinale wietsoorten. Ook wordt de prijs meer dan gehalveerd. Bovendien gaat de productie omhoog omdat men verwacht dat meer patiënten mediwiet betrekken uit de apotheek in plaats van coffeeshops. Zo meldt CannNext; een bedrijf dat in 2021 nieuwe variëteiten introduceert voor de apotheek.

De Nederlandse overheid wil graag twee medicinale wietkwekers aanstellen. Momenteel voorziet alleen Bedrocan apotheken van mediwiet. Omdat het contract met deze leverancier afloopt, zoekt het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) sinds juli 2019 naar twee aanbieders. Doel: het vinden van bedrijven die de komende jaren in opdracht van de Nederlandse overheid medicinale cannabis mogen telen van constante en farmaceutische kwaliteit.

Hoewel er momenteel nog niets bekend is over deze aanbesteding, deelt CannNext uit Amstelveen wat inside informatie uit de aanbesteding. Ook windt het bedrijf er geen doekjes om een rol te willen spelen. Op hun website melden ze dat CannNext in het tweede kwartaal van 2020 start met onderzoek naar nieuwe variëteiten voor patiënten. Begin 2021 moeten die soorten beschikbaar zijn voor productie in Nederland.

Vraag naar meer wietsoorten

Momenteel biedt Bedrocan vijf verschillende wietsoorten aan. Patiënten klagen al jaren dat dit aantal tekort schiet.

In wiet zitten namelijk ruim honderd cannabinoïden, tientallen terpenen en andere bestanddelen die allemaal bijdragen aan de heilzame werking. Er zijn dus oneindig veel combinaties die leiden naar specifieke wietsoorten voor specifieke gezondheidsklachten. Daarnaast kan de werking van wiet, net als bij reguliere geneesmiddelen, per persoon verschillen.

Wegens het tekort aan medicinale wietsoorten in de apotheek, wijken veel patiënten momenteel uit naar coffeeshops of kweken thuis een wietsoort die wél aansluit bij de persoonlijke situatie. Met alle risico’s van dien.

De nieuwe variëteiten worden mogelijk al in mei 2021 geïntroduceerd; precies op het moment dat BMC bekendmaakt welke twee telers met een gloednieuwe licentie medicinale wiet mogen kweken.

CannaNext wil deze situatie verbeteren. Het bedrijf kweekt sinds 2018 middels een onderzoekslicentie medicinale wiet. CannaNext gelooft dat de effecten van medicinale cannabis heel persoonlijk kunnen zijn en wil bijdragen aan een groter aanbod wietsoorten. Deze nieuwe variëteiten worden mogelijk al in mei 2021 geïntroduceerd; precies op het moment dat BMC bekendmaakt welke twee telers met een gloednieuwe licentie aan de slag mogen.

Wiet uit apotheek fors goedkoper

Momenteel is het aanbod wietsoorten in de apotheek enorm beperkt. Daar komt als het goed is in 2021 verandering in. [Shutterstock/Flapas]

Uit de herziene aanbesteding van BMC kunnen we ook opmaken dat de overheid haar productievolume gaat opschroeven. In 2018 was dat nog 2.604 kilo. Dit wordt 5.000 kilo per jaar. Het gevolg is dat de prijs omlaag gaat. Die ligt momenteel op 5,80 euro per gram en wordt in 2021 verlaagd naar 2,35 euro per gram.

Hierdoor zou het medicijn een veel lagere prijs in de apotheek moeten krijgen dan de recreatieve varianten in coffeeshops. De overheid verwacht dat meer patiënten hun mediwiet in de apotheek zullen halen. Of de export ook stijgt is niet bekend.


LEES OOK:


Mogelijk zet de lage prijs verzekeraars aan om medicinale wiet opnieuw te vergoeden. Vergoeding werd in 2018 beëindigd. Aangezien een groot aantal landen, zoals Duitsland, de kosten wel vergoeden, wordt vergoeding door Nederlandse verzekeraars dankzij de prijsverlaging wellicht weer mogelijk.

Hoe dit allemaal precies verloopt blijft koffiedik kijken. Inschrijven op de aanbesteding om wiet te kweken voor het BMC is niet meer mogelijk. Een deze dagen maakt het overheidsorgaan de geselecteerden bekend. Deze telers komen in aanmerking voor de gunningsfase die loopt tot begin 2021. Daarna maakt het BMC bekend welke twee telers aan de slag mogen.

[Openingsfoto: Shutterstock/Joshua Resnick]