(advertenties)
(advertentie)

In de Verenigde Staten is wiet voor militairen met PTSS de normaalste zaak van de wereld. Nederland zet een stap terug. De krijgsmacht stopte in januari namelijk met het vergoeden van wiet voor getraumatiseerde militairen. Een militair ging naar de  Veteranenombudsman. Die adviseert nu om de vergoeding te hervatten.

Militairen met PTSS gebruiken steeds vaker wiet om hun mentale gesteldheid te verbeteren. Het kalmeert, verbetert slaap en gaat heftige nachtmerries tegen. En misschien wel het allerbelangrijkste voordeel: veteranen kunnen stoppen met allerlei heftige, verslavende medicijnen.

In de Verenigde Staten is wiet bij PTSS inmiddels een hele gangbare behandeling. Diverse staten hebben wiet zelfs opgenomen in hun behandelplan voor veteranen. Ook zijn er allerlei initiatieven vanuit Defensie om ex-soldaten aan medicinale wiet te helpen. Nederland zet juist een stap terug.

Te weinig onderzoek

Twee jaar lang ging het goed. Een arts van de Militair Geestelijke Gezondheidszorg schreef toen mediwiet voor aan een groep van ongeveer 15 veteranen met complexe trauma’s. Zij hebben er veel baat bij. Vooral tegen slaapproblemen werkt het goed. Zij kregen de wiet dus ook vergoed.

Wetenschappelijke bewijzen van eigen bodem zijn er nog niet. Studies uit het buitenland tellen blijkbaar niet mee. Gelukkig onderzoeken de Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht momenteel hoe het werkt.


LEES OOK:


Ondanks alle positieve signalen vindt Defensie dat deze veteranen weer aan de goedgekeurde pillen moeten. Zij stopten namelijk begin dit jaar met het vergoeden van cannabis. Defensie baseert deze keuze op één Amerikaans onderzoek dat blijkbaar wél gewicht in de schaal legt. Deze studie zegt namelijk dat de heilzame werking van wiet bij PTSS niet valt aan te tonen.

Nadat zorgverzekeraars in 2018 al stopten met vergoeden, deed defensie in januari 2020 hetzelfde.

Zorgplicht

Eén van de veteranen uit de groep was het niet eens met de beslissing. Hij stapte naar de Veteranenombudsman en die gaf hem gelijk. Het oordeel: Defensie heeft een bijzondere zorgplicht voor veteranen. Daarom moet de vergoeding in stand blijven, op zijn minst totdat de twee universiteiten hun onderzoeken – waar de groep militairen onderdeel van uitmaakt – hebben afgerond.

Het is momenteel nog niet duidelijk of Defensie het advies van de Ombudsman overneemt. En als dat gebeurt, moeten zorgverzekeraars dan niet hetzelfde doen?

[Openingsfoto: Shutterstock/Bumble Dee]