(advertenties)
(advertentie)
Inmiddels heeft twee/derde van de Amerikaanse bedrijven een officieel cannabis-beleid als het gaat om het gebruik van mediwiet op de werkvloer. Nederland blijft ook hierin flink achterlopen. Voor zover bekend, zijn er in Nederland nog geen bedrijven die zo’n beleid hebben. Je kunt je voorstellen dat sommige mensen tijdens het werken stiekem toch gebruik maken van hun medicinale cannabis. Zonde, dit moet toch anders kunnen?

Mediwiet op het werk in Amerika

Cannabis is in Amerika onder de federale wetgeving nog steeds illegaal, maar dat heeft niet tegen kunnen houden dat negen staten het recreatieve gebruik ervan gelegaliseerd hebben en negenentwintig staten het medische gebruik ervan toestaan. Nu het legaal verkrijgen van cannabis binnen de VS zo wijdverspreid is, worden bedrijven ermee geconfronteerd in hun wervings- en werkgelegenheidsbeleid.

In een jaarlijks terugkerende enquête die uitgevoerd wordt door HireRight, gaf 67 procent van de werkgevers aan dat ze een beleid hadden met betrekking tot het gebruik van medicinale cannabis op het werk. Zes jaar geleden ging dit om slechts 21 procent van de werkgevers. Een gestage, maar mooie stijging dus.

In een jaarlijks terugkerende enquête door HireRight, een bedrijf dat op de achtergrond onderzoekt, zei 67% van de werkgevers dat ze beleid hadden dat gericht was op medisch gebruik van marihuana. Zes jaar geleden zei slechts 21% van de werkgevers dat ze een dergelijk beleid hadden of van plan waren er een te maken.

Tegenwoordig heeft 67% van de Amerikaanse bedrijven een beleid voor het gebruik van medicinale wiet. Zes jaar geleden was dat nog maar 21%.

Ondertussen zegt 22 procent van de bedrijven dat het opstellen van een protocol wat betreft het gebruik van mediwiet op het werk, een zeer complexe uitdaging is. Dit heeft voor een groot gedeelte als oorzaak, dat de wet betreffende het gebruik van cannabis door het hele land zo verschillend is. Ook is het zo dat drugsgebruik, al is het medicinaal, een controversieel onderwerp blijft. Zelfs wanneer de vorm van drugsgebruik maatschappelijk aanvaardbaar is.

Niet zaligmakend

Helaas is het cannabis-beleid op de werkvloer zeker niet zaligmakend: het verkleind de kans om hogerop te komen en werknemers kunnen ondanks de regelgeving nog steeds ontslagen worden, omdat ze medicinale cannabis gebruiken onder werktijd. Zelf wanneer dit legaal is.

Nederland

Iedereen die medicijnen heeft, kan deze in principe gebruiken op het werk. Een werkgever zou wel gek zijn dit te verbieden, want daarmee zou het ziekteverzuim enorm toenemen. Waarom rust er dan nog steeds zo’n taboe op het gebruikmaken van medicinale cannabis? Hoog tijd dat Nederland cannabis gaat legaliseren en daarmee een maatschappelijke acceptatie creëert die het voor zoveel mensen makkelijker zou maken.

[Openingsfoto: Sinisa Botas, Shutterstock]