(advertenties)
(advertentie)
In Israël is het zover, daar zal een pilot gestart worden met de verkoop van medicinale cannabis in de apotheek. Wanneer deze proefperiode goed verloopt, zal Israël het eerste land zijn waar medicinale cannabis op grote schaal gestandaardiseerd wordt.

Regulering

Op de toepasselijke datum van 20 april (420) is het zover, dan zullen twintig geselecteerde apotheken in Israël, beginnen met de verkoop van door artsen voorgeschreven medicinale cannabisproducten. Dit is een onderdeel van een proefprogramma voor de regulering van verkoop van medicinale cannabis in Israël. Het op deze wijze verstrekken van mediwiet producten, vormt het belangrijkste onderdeel als het gaat om de cannabishervorming binnen het land. Dit alles vindt plaats onder leiding van het Ministerie van Volksgezondheid en werd in 2016 al goedgekeurd door de regering.

De cannabisondernemers

Toen de hervorming in gang werd gezet, hebben 900 cannabisondernemers een aanvraag ingediend voor vergunningen om cannabis grootschalig te verbouwen en verwerken tot een medicinaal product, zo meldt het Ministerie van Volksgezondheid.

Het Ministerie van Volksgezondheid zal als regulator fungeren voor de bloeiende cannabissector in Israël. Ook houden zij toezicht houden op de telers, verwerkingsfaciliteiten, distributeurs en apotheken

Het Ministerie van Volksgezondheid zal als regulator fungeren voor de bloeiende cannabissector in Israël. Ook houden zij toezicht houden op de telers, verwerkingsfaciliteiten, distributeurs en apotheken. Israël wil cannabisgeneesmiddelen op dezelfde wijze en met dezelfde strikte richtlijnen reguleren, als die gelden voor de farmaceutische industrie. Deze bestaan uit voorschriften over etikettering, de houdbaarheid en concentratie van de ingrediënten. Als dit lukt, zal Israël het eerste land zijn dat medicinale cannabis standaardiseert.

Het doel

Wanneer door deze proefperiode duidelijk wordt dat de hervorming van de medicinale cannabis regelgeving functioneel en haalbaar is, zal er veel veranderen voor artsen en patiënten: Artsen kunnen zonder problemen medicinale cannabis voorschrijven en patiënten kunnen het bij iedere gewone apotheek afhalen.

Voorheen was het verkrijgen van zo’n recept een lang en complex proces, wat goedgekeurd moest worden door een speciale commissie.

Er worden in Israël tegenwoordig meer klinische proeven gedaan ten behoeve van de cannabis-geneeskunde dan in de Verenigde Staten en Europa samen. Beeld: xtock, Shutterstock

De VS en Europa

Tamir Gedo (CEO van BOL Pharma in Israël) stelt dat binnen de VS en Europa een gebrek aan overeenstemming en normalisering van medicinale cannabis, grote ontwikkelingen in de weg staan. Gedo is zelf ontwikkelaar van medicijnen met cannabinoïden als werkzame stof. BOL Pharma zal dan ook op 20 april de verkoop in Israël lanceren. Door het gebrek aan een goede regelgeving en industriële normen binnen Europa en ook de VS, wordt verhinderd dat farmaceutische bedrijven zich richten op cannabis gerelateerde medicatie. Hij hoopt dat de hervorming van deze regelgeving in Israël, directe invloed mag hebben op Europa en de VS.

“Er worden in Israël tegenwoordig meer klinische proeven gedaan ten behoeve van de cannabis-geneeskunde dan in de Verenigde Staten en Europa samen.” Verklaarde hij in een interview met ctech.

Ook stelt hij dat er met een grotere hoeveelheid onderzoeken, zo vier tot zes nieuwe, op cannabis gebaseerde medicijnen, ontwikkeld en op de markt gebracht zouden kunnen worden.

Laten we hopen dat in ieder geval Nederland de ontwikkelingen in Israël nauw volgt en er een voorbeeld aan neemt. Cannabis is het medicijn van nu en de toekomst!

[Openingsbeeld: ChameleonsEye – beeld Israëlische vlag op wietblad: Aleksey Klints, Shutterstock]