(advertenties)
(advertentie)
Nadat René Barendse in 2017 in een interview met het AD, openlijk sprak over zijn vijf medicinale cannabisplanten, werden deze direct geruimd. Aangezien er volgens de rechter sprake was van een gering feit, werd de zaak geseponeerd. De Naaldwijker zelf wilde echter wél vervolgd worden, om de rechter te dwingen een uitspraak te doen over het recht op zelfbeschikking.

Onrecht

Het enige medicijn dat helpt bij zijn ernstige zenuwpijnen, werd hem bruut ontnomen tijdens een inval in augustus 2017. Die inval was duidelijk een gevolg van het interview met Barendse wat eerder verscheen in het AD. Omwonenden, vrienden en kennissen van Barendse waren onthutst. Het hield ook de lokale politiek flink bezig. De inmiddels oud-burgemeester van der Tak heeft hierop volgend, in een gesprek met de fracties zelfs uitgesproken dat er meer aan de hand zou zijn dan slechts vijf planten in de achtertuin.

De inval en inbeslagname van René’s wietplanten, waren een direct gevolg van dit interview met het AD.

Behoorlijk suggestief, er was namelijk helemaal niets meer of minder aan de hand dan het in bezit hebben van vijf cannabisplanten voor medicinaal gebruik. Het cannabisbeleid binnen Nederland faalt gigantisch en daar moet verandering in komen. Zeker als het aan René Barendse ligt.

Vervolging

Barendse is namelijk de eerste medicinaal cannabisgebruiker die een artikel-12-procedure aanspant. Met zijn advocate Barbalique Peters naast zich, wil hij het Openbaar Ministerie op die manier dwingen om voorbij te gaan de eerder geseponeerde zaak, en hem tóch te vervolgen. Afgelopen dinsdag 10 april mocht hij voor de rechter zijn verhaal doen. Dit was de enige wijze waarop dat mogelijk was, en waarop Barendse de rechter een uitspraak kan laten doen over het zelfbeschikkingsrecht van een Nederlandse patiënt om te voorzien in zijn eigen pijnmedicatie.

“Die planten zijn mijn medicijnen. Mijn eerste levensbehoefte. Geen gering feit. Iedereen met chronische pijnen weet wat ik bedoel.”

René maakte voor de zitting nog even een foto van zichzelf, de uitspraak volgt over vier tot zes weken. Foto: René Barendse / Facebook

In de meeste gevallen is bij een seponering de kous af. Maar niet in het geval van deze Westlander. “Die planten zijn mijn medicijnen. Mijn eerste levensbehoefte. Geen gering feit. Iedereen met chronische pijnen weet wat ik bedoel.”

De pers was niet welkom bij de zitting. Een van de vragen die hij kreeg tijdens de zitting, is waarom hij zijn wiet niet gewoon kocht bij de coffeeshop in plaats van het zelf te kweken in de tuin.

Voor Barendse is het door zijn ziekte niet meer mogelijk om te werken en hij is nu afhankelijk van een bijstandsuitkering. Wiet kopen bij een coffeeshop is financieel niet op te brengen en wiet uit het criminele circuit is voor hem geen optie. Daarom maakte hij de keuze om zelf vijf planten te kweken.

De uitspraak

Op de uitspraak is het nog vier tot zes weken wachten. Barendse hoopt dat de rechter zijn motieven begrijpt. Deze zaak heeft niet enkel betrekking op de zaak van de Naaldwijker; er zijn heel veel patiënten die uit noodzaak een eigen medicinale thuiskweek hebben. THC-olie wordt niet vergoed door de verzekering en coffeeshopwiet is onbetaalbaar voor veel mensen.

De uitspraak van de rechter kan veel gevolgen hebben voor patiënten die in eenzelfde situatie zitten als Barendse. Hopelijk in positieve zin!

[Openingsfoto: Dougie Jones, Shutterstock]