(advertenties)
(advertentie)
Gelukkig vallen de gevolgen van Mr. Kush z’n foutjes tot nu toe mee en ontwikkelen de planten zich ondanks een voedingsoverschot prima door. Natuurlijke verkleuring verraadt een aanstaande herfst en er kan vooruit worden gekeken naar een spoedige oogst van in elk geval één van de Green Magic wietplanten.

Verkleuring

Door de – door mijzelf veroorzaakte – ‘voedingsproblemen’ zien we al enkele weken meer dan alleen groen in mijn kweekkastje. Een disbalans in de nodige elementen in de grond zorgde ervoor dat de planten niet precies binnenkrijgen wat ze nodig hebben, en daardoor verkleuring vertoonden in hun bladeren. Ze werden geel en de punten kregen bruine, verbrande vlekken.

Naast de ‘bladproblemen’ zien we nu ook een natuurlijke verkleuring, vooral bij de achterste planten.

Gezien we al snel richting oogsttijd gaan echter, treedt er nu ook een natuurlijke verkleuring op in de bladeren. De planten krijgen geen voeding meer, slechts water, en halen daarom in de bladeren opgeslagen reserves leeg. Het chlorofyl (bladgroen) uit de bladeren wordt omgezet in suikers, broodnodig voor de ontwikkeling van de door ons geliefde cannabinoïden en terpenen. De lege bladeren vergelen en zijn makkelijk van de plant af te trekken.

Andere kleuren wietblad

Chlorofyl is een heel dominante stof in de wietplant. Dat wil zeggen dat er ook andere kleurstoffen in een wietplant voorkomen, maar dat deze onzichtbaar zijn omdat ze worden overheerst door groen. Wanneer dit groen wordt omgezet in suikers, krijgen andere kleuren de kans om zich te laten zien. Zo ontstaan er kleuren als paars, roze en blauw in de latere fase van de bloeiperiode van een wietplant.

De herfst maakt niet alleen vergeling van de bladeren mogelijk, ook andere tinten (zoals blauw, paars en roze) kunnen voorkomen in deze fase van de bloei.

In mijn Mediwietsite kweekkast laat alleen Big Mama Green, de plant die het hardst groeide, dergelijke verkleuring zien. Deze heeft wat mij betreft ook de mooiste topstructuur, en überhaupt de dikste toppen tot nu toe. Het zal echter niet de eerste zijn die omgaat.

Oogsttijd bepalen

En ik schrijf bewust ‘eerste’, want de kans is erg aannemelijk dat alle vier de planten op zeer verschillende momenten zullen worden geoogst. De ene gaat veel sneller dan de ander; en dat maakt helemaal niet uit. Gelukkig heb ik de faciliteiten om ook buiten de Mediwietsite kweekkast wat planten te drogen.

Deze twee gaan waarschijnlijk tegelijk om.

Om te bepalen wanneer ik moet oogsten, kijk ik in eerste instantie naar de bladkleur en hoe de toppen eruit zien. Zijn bijvoorbeeld de meeste bloeiharen ingedroogd? Vervolgens neem ik een loepje waarmee ik de trichomen op de toppen, de kristallen waarin de werkzame stoffen zitten, beter kan bekijken.

Met nog wat transparante, enkele melkachtige en een sporadische amberkleurige trichoom; komen we langzaam dichterbij de perfecte oogsttijd.

Melkachtige trichomen

Waar ik dan naar kijk is de transparantie van de trichomen. Zijn deze nog volledig transparant, waterachtig, dan is het nog veel te vroeg om de plant te oogsten. Ze zal dan weinig THC bevatten, de stof waar het ons vaak om draait, en heeft geen bijzonder krachtig effect.

Wanneer de trichomen veelal melkachtig van kleur zijn, troebel, dan is de plant op haar toppunt wat betreft THC. Voorbij dit punt zal THC langzaamaan oxideren in de levende plant en afbreken naar andere, meer verdovende stoffen.

Zijn de trichomen amber van kleur, oranje/bruinachtig, dan is de THC voor een groot deel omgezet in CBN en heeft de cannabis een erg slaapverwekkend effect. Perfect voor mensen met een hogere tolerantie of die op zoek zijn naar een goed slaapmiddel.

Ikzelf wacht tot de trichomen melkachtig zijn en ik een aantal amberkleurige spot voordat de schaar erin gaat. Iets waar ik, te zien aan de plant zelf én haar trichomen, bij één van de planten dus niet lang meer op hoef te wachten.

Planning

Als ik het zo bekijk kán het zomaar zo zijn dat er bij het volgende verslag al een wietplantje de schaar heeft gevonden. De plant linksvoor, zoals ik eerder vermeldde, gaat als een trein. De rest van de Green Magic wietplanten staat nog zeker een week of twee, drie voor ik aan oogsten kan denken en onze achterloper is voorlopig helemaal nog niet klaar. In de video hieronder krijg je een mooi (bewegend) beeld van de status in Huize Kush: