Binnen met wiet kweken beginnen #3: mannelijke en vrouwelijke wietplanten
Binnen met wiet kweken beginnen deel #3. Wietplanten kunnen mannelijk of vrouwelijk zijn, en alleen de vrouwelijke exemplaren leveren mediwiet op...
We zijn weer enkele dagen verder, bijna 2 weken sinds het vorige verslag om precies te zijn. Even een terugblik naar de vorige weken, wat is er allemaal gebeurd?
We hadden een bodemprobleem met een ongewenste CEC waarde; de planten waren bijna verloren en moesten terug in de groeifase, waarna ze vervolgens weer zin in het leven kregen en vooruit wilden. Of eigenlijk, omhoog wilden.
Inmiddels zijn ze weer een aantal weken gegroeid. In het begin van deze tweede groeifase – ook wel reveg genoemd – laten de planten zoals ik vorige keer al vertelde, éénvingerige bladeren zien. Maar naast deze éénvingerige bladeren doen de planten wel meer gekke dingen. De plant is zichzelf weer wat vorm aan het geven en dit kan er vreemd uit zien.
Ook bij mijn Michka’s was dat het geval; van lichte afwijkingen, zoals twee bladvingers of een deels misvormd blad, kan altijd wel sprake zijn in de groei. In de ‘hergroei’ zie je echter iets totaal anders. Omdat de plant wellicht wat in de war is en zichzelf vorm gaat geven, kun je bladeren tegenkomen die je bij een wietplant totaal niet verwacht, wat misschien wel leuk is om te laten zien.
Zo heb ik bij één van m’n planten een wietblad dat als een soort koker of kelk groeit. Het blad kan verder geen kwaad en omdat ze goed doorgroeit wil ik het ook niet verwijderen. Maar of het nuttig is betwijfel ik; een plant die zo groeit laat immers minder bladgroen zien, waardoor het nut van het blad eigenlijk afneemt.
Bladeren dienen zoals jullie wel zullen weten voor energieopwekking. Ze bevatten veel chlorofyl en vangen daar de benodigde lichtenergie mee op wat ze onder andere omzetten in suikers voor de groei: de fotosynthese. Het bladgroen in dit kokervormige blad is naar binnen gekeerd, en ziet weinig licht waardoor het minder energie kan opwekken. Maar het ziet er wel leuk uit!
Verder heb ik ook nog een blad met 4 losse vingers, alsof ze een top wilde vormen maar besloot daar niet mee door te gaan. Ook dit kan geen kwaad, en deze bladeren staan wel met hun groene oppervlakte naar de ‘binnenzon’ gericht. Dit blad zorgt dus wel voor voldoende energie, en laten we daarom ook zitten!
Naast de wat gekke onschuldige bladeren is er helaas ook een klein probleempje, wat gelukkig redelijk simpel op te lossen is gok ik. Ik heb bij een enkele plant last van een magnesiumtekort. Dit kun je zien door steeltjes die paars beginnen te worden en bladeren die vergelen. Deze vergeling is niet het gevolg van overvoeding maar begint aan de zijkanten van de bladeren en werkt zich langzaam naar binnen toe. Vaak is dit als eerst te zien aan de bladeren onder de groeitoppen. De bladeren breken het magnesium hier af en transporteren het naar het jongere blad erboven.
Omdat magnesium een essentieel stofje is wat de plant nodig heeft, moeten we dit natuurlijk wel oplossen. Dit kan je doen door magnesium-voeding te kopen, maar het kan simpeler, door een verdunde oplossing met epsom of bitterzout op je planten te spuiten. Epsom is magnesiumsulfaat en is dus precies wat we nodig hebben!
Om het op de bladeren te spuiten heb je een hele fijne vernevelaar of spray nodig, die geen grote lompe druppels achter laat op je planten, het Epsom/Bitterzout en water.
De dosering die aangeraden wordt is 8-16 gram op een gallon, wat bijna 4 liter water is. Omdat ik geen hele gallon opspuit, en ook niet een gallon-spray heb, moet ik het dus wat aanpassen. Ik heb een hele fijne kappersprays gekocht, die enorm dun vernevelt. Hier past nog geen halve liter in en ik heb dus één gram bitterzout gebruikt voor in de spray.
Zorg dat het water wat je gebruikt niet te koud of te warm is, zodat de planten niet schrikken. Je kan ook gedemineraliseerd water gebruiken wat vrij is van zouten, zodat de dames echt enkel magnesium binnen krijgen. Los vervolgens het bitterzout goed op in het water. Spuit vervolgens niet alleen de bovenkant maar ook de onderkant van de bladeren in, hier bevinden zich de stomata of simpel gezegd de bladmonden. Via deze openingen in het blad neemt de plant voedingsstoffen op, en kunnen we dus snel ons magnesiumprobleempje oplossen.
De reden waarom het fijne druppels moeten zijn is omdat we het overdag zullen toepassen. Vaak wordt er gezegd dat je planten in de avond moet bespuiten, of als de lampen uit zijn in het geval van binnenkwekers. Het probleem hiermee is dat de huidmondjes in het donker gesloten zijn en dus weinig zullen opnemen. Als je een fijne mist gebruikt kun je overdag sproeien zonder bang te zijn voor lichtschade. Zorg uiteraard wel dat je lampen op een gepaste afstand hangen!
Omdat de wortels door de airpots heen groeien en er weer normale, mooie bladeren aan zitten, heb ik besloten de dames weer op 12/12 te zetten en de bloei weer opnieuw in te luiden! Ik heb er alle hoop in dat het deze keer wél goed gaat en dat de Michka’s met enkele weken heerlijk ruikende toppen zullen laten zien!
Om af te sluiten weer, zoals altijd de tabellen. Ik ben er over twee weken weer, als alles goed gaat kan ik jullie dan ook de eerste bloeiharen laten zien. Tot dan!