(advertenties)
(advertentie)
Mediwietkweker Pendergast heeft met zijn kweek al de nodige tegenslagen te verwerken gehad. Gelukkig ontdekte hij twee weken geleden de oorzaak daarvan in het medium en kon hij aan het herstel van zijn wietplanten werken. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen; de planten zijn weer gezond en wel terug in de groeifase en de aanhouder wint!

De aanhouder wint

Huiverig, is het woord dat in mij opkwam als ik terugdacht aan de vorige 2 weken. Veel kwekers vertelden me dat ik het wellicht beter kon opgeven, en een nieuwe ronde kon beginnen. De planten zagen er belabberd uit en het was niet duidelijk of ze het zouden redden. En áls ze het al zouden redden, zou het tijd kosten.
Toegegeven, economisch gezien was dat misschien ook beter. Het zou mij stroom schelen, ik zou eerder kunnen beginnen met bloeien en afhankelijk van welke wietsoort, had ik ook eerder kunnen oogsten. Maar opnieuw beginnen is niet leerzaam, en bovendien geen uitdaging. Om deze reden besloot ik dus om toch verder te gaan, zoals  jullie wellicht weten van vorig verslag. En gelukkig niet zonder resultaat; mijn planten zijn weer gezond.

Operatie red de wietplanten

Dagen gingen voorbij waarin ik niet zeker wist of de planten het deden. Toch gaf ik elke dag water en voeding, ik zorgde dat de temperatuur goed was en dat de luchtvochtigheid werd verhoogd. Ik hanteerde een lage vochtigheid omdat ik de bloei inging maar aangezien de planten nu terug de groei in moesten, mocht de vochtigheid ook weer omhoog.
Ik behandelde de dames met neem-olie in de avonduren om de spint tegen te gaan en deed mijn best om elke plant levend te houden.

Na ongeveer een week stilstand kreeg ik hoopvolle tekens van leven te zien!
Elke dag zorgde ik ervoor dat ik water gaf en de het drainage water mat, bij elke plant wilde ik minstens 10% runoff voor wat ik erin goot. Zo voorkom je zoutopbouw in de bodem, je spoelt immers elke dag met de juiste voedingsoplossing. Toen ik een van de potten optilde om het drainage water op te vangen, zag ik tot mijn grote verrassing wortels uit de bodem komen! Een beter teken van leven kan ik me niet bedenken; nieuwe wortels betekenen meer voeding en water opname van de plant, wat weer nieuwe groei in het bladerdek betekent!

Terug in smartpots

Snel bekeek ik alle potten, en kwam ik tot de conclusie dat er meerdere planten waren die uit hun schoenen groeide. Vanwege alle stress die ze gehad hadden wilde ik ze niet nóg een reden geven om de groei te stagneren. Ik moest de planten dus weer terugzetten in de smartpots.
Het verpotten zou dit keer niet zo simpel zijn, aangezien de kokos flink wat zouten had gezien. Ik wilde dezelfde kokos houden, dus moest ik de smartpots eerst inwateren met de juiste hoeveelheid voeding.

Om er zeker van te zijn dat alles goed gaat, heb ik een gat gemaakt ter grootte van de huidige pot van de plant. De randen van dat gat heb ik ingewaterd met een voedingsoplossing Plagron Coco A+B. Vervolgens heb ik de plant hier ingedaan, en heb ik alles afgedekt met wat nieuwe Cocos Premium, waarna ik de hele plant nog wat voedingswater heb gegeven.

Het voordeel van de mix met Plagron Cocos Premium en Perliet is dat het enorm luchtig is, je kan dus niet echt teveel water geven, overtollig water loopt er zo weer uit. Wanneer je op aarde kweekt moet je wat voorzichtiger zijn met het overpotten en water geven, je wil de planten immers niet te nat zetten, aangezien dit ook de groei kan remmen.

Nieuwe groei

Nu de planten in hun nieuwe potten staan gaat het vlot beter. Ik zie veel bossige groei van éénvingerige bladeren en ze lusten elke dag een liter per plant. De nieuwe bladeren zien er gezond en groen uit, en beetje bij beetje zal ik de oude, verdorde bladeren weghalen. Ik hoop dat ze deze week weer beginnen met hun normale groei, zodat ik over een week of twee weer kan beginnen met bloeien maar ik ben allang blij dat ze het overleefd hebben. Het verschil is aanzienlijk, kijk maar.

Michka in cijfers

Het blijft het nog even afwachten, maar er zijn wel tekenen die mijn hoop versterken. Omdat ik verder niet veel meer kan zeggen, wil ik wederom eindigen met de tabellen. Tussen de verslagen door zal ik trouwens ook wel af en toe foto’s plaatsen op mijn Instagram, dus voor wie geen twee weken kan wachten, voel je vrij mij ook daar te volgen: @Pendergast420