(advertenties)
(advertentie)

Ieder jaar sterven duizenden mensen aan een overdosis legale pijnstillers. In de Verenigde Staten spreekt men zelfs over een heuse opioïden-crisis. Dit kostte de Amerikaanse economie de afgelopen vier jaar ruim 500 miljard dollar. Dit had aanzienlijk lager gekund als wiet legaal was in de VS.

De opioïden-crisis is aan het escaleren in de VS. Jaarlijks sterven vele duizenden mensen aan een overdosis legale pijnstillers. Momenteel lopen er daarom honderden rechtszaken tegen geneesmiddelenfabrikanten en distributeurs. De aanklagers vinden namelijk dat zij moeten betalen voor de crisis die ze veroorzaakten.

De kosten liegen er niet om. Onderzoeksbureau Society of Actuaries onderzocht de economische schade van de opioïden-risis. In een rapport dat zij vorige week dinsdag uitbrachten staat dat deze crisis de Amerikaanse economie sinds 2015 maar liefst 631 miljard dollar heeft gekost!

De grootste oorzaak van de kosten zijn misgelopen belastinginkomsten en het feit dat de overledenen geen geld meer uitgeven, gevolgd door kosten voor gezondheidszorg. En als er niet snel iets verandert, zullen die kosten nog veel verder oplopen.

De impact van de crisis

Momenteel hebben ruim twee duizend nationale en lokale overheden de geneesmiddelenindustrie aangeklaagd wegens de opioïden-crisis, waar jaarlijks tienduizenden mensen aan overlijden. Het rapport van Society of Actuaries concludeert overigens dat overheden slechts een derde van de financiële kosten dragen. De rest komt voor rekening van particulieren en de particuliere sector.

De grootste kostenlast komt voor rekening van gezinnen die naast een dierbare ook een kostwinnaar verliezen. Alleen al de sterftekosten kwamen vorig jaar uit op meer dan 72 miljard dollar, aldus het rapport.

Een studie van White House Council of Economic Advisers uit 2017 schatte de kosten trouwens nog veel hoger; iets meer dan 500 miljard dollar per jaar. De nieuwe studie merkt op dat het Witte Huis veel hogere cijfers gebruikte voor de economische waarde van levens die verloren gingen aan opioïden. Dit in een poging de economische waarde van de VS wat op te krikken.

Ook in Nederland nemen problemen toe

Wiet kan het opioïden-probleem op z’n minst aanzienlijk laten afnemen. [Shutterstock/Door Creative Family]

In ons land nemen de problemen rondom het gebruik van legale opioïde pijnstillers ook toe. Cijfers over de kosten zijn er niet. Maar begin dit jaar luidden diverse partijen wel de noodklok over het stijgende gebruik. Hierop kondigde minister Bruins van Medische Zorg acties aan tegen het toenemende gebruik van zware, verslavende pijnstillers.

Sinds 2008 steeg het aantal Nederlanders dat oxycodon gebruikt van 93.000 naar 485.000. Een toename van maar liefst 80 procent. Het gebruik van fentanyl steeg van 65.000 naar 111.000; een toename van ruim 40 procent. Deze toename leidt ook hier tot problemen.

De risico’s en bijwerkingen van deze middelen zijn heftig. Gebruikers kunnen last krijgen van obstipatie, maag-darmklachten, sufheid, duizeligheid, hoofdpijn, jeuk, slaapproblemen en psychische klachten. Maar nog veel gevaarlijker is het hoge verslavingspotentieel.

Het lukt de meeste gebruikers bovendien niet om zonder hulp te stoppen. Patiënten die afbouwen melden dat ze depressief zijn, inclusief suïcidale gedachten. Taferelen die de verslavingszorg doet denken aan het afkicken van heroïne.

Ook is de grens tussen gebruik en misbruik voor patiënten lastig vast te stellen; ze raken eenvoudig verslaafd zonder dat ze het doorhebben.

Medicinale wiet als oplossing

Medicinale wiet is legaal in 33 Amerikaanse staten. Hierdoor ontdekken steeds meer mensen de pijnstillende werking van wiet; wereldwijd de meest gehoorde reden om cannabis te gebruiken. De pijnstillende eigenschappen van wiet zijn maar liefst dertig keer sterker dan aspirine.

In de VS zorgt dit ervoor dat steeds meer mensen wiet verkiezen voor opioïden pijnstillers. Bovendien helpt medicinale cannabis bij het stoppen met opioïden. Men noemt het zelfs ‘the exit drug‘ ofwel het middel dat een uitweg biedt.

LEES OOK: 21 procent minder doden door pijnstillers dankzij wiet

Artsen schrijven het in toenemende mate voor en wetenschappers doen er steeds meer onderzoek naar. Die studies bevestigen de trend: wiet kan de strijd aangaan met opioïden pijnstillers en de crisis tegengaan.

Dat redt ten eerste gigantisch veel levens en leed. En zoals we nu weten, ook miljarden aan onnodige kosten.

[Openingsfoto: shutterstock/Flapas]