(advertenties)
(advertentie)

Wetenschappers deden onlangs onderzoek waarbij muizen deeg met THC aten. Dit is het primaire psychoactieve bestanddeel in wiet met een hoge therapeutische waarde. De studie opent deuren voor aanvullend onderzoek naar edibles. De gezondheidsvoordelen van voedsel met wiet en de effecten op ons gedrag zijn nauwelijks onderzocht.

De studie is een van de eerste in zijn soort die rapporteert over orale THC-consumptie bij proefdieren. De gebruikte consumptiemethode is er een die vergelijkbaar is met de manier waarop mensen edibles inzetten. Er is nu een onderzoekstechniek onderzocht die de standaard kan worden bij toekomstig onderzoek naar edibles.

LEES OOK: 15 gezondheidsvoordelen van THC die iedereen moet kennen

Opzet van de studie

In een artikel dat recent werd gepubliceerd in The Drug and Alcohol Dependence schreven de onderzoekers van IUPUI en The Indiana University Bloomington over hun studie. Ze ontdekten bijvoorbeeld dat de muizen minder actief waren en dat hun lichaamstemperatuur lager was na de consumptie van edibles. Ook viel het op dat de effecten van THC-edibles varieerden op basis van geslacht.

De studie toonde ook aan dat de muizen die vrijwillig kozen om edibles te consumeren, dit herhaaldelijk doen. De muizen kregen een geleidelijk toenemende dosering THC in een deeg gemaakt van bloem, suiker, zout en glycerol.

Je zou bijna denken dat het een 1 aprilgrap is, want de eerste auteur van het onderzoek heet Michael Smoker. Dat is het allerminst. Smoker werkte samen met professor Stephen Boehm; een verslavingsneurowetenschapper in het lab van de afdeling psychologie van IUPUI.

Edibles; een ‘vak apart’

De muizen kregen een geleidelijk toenemende dosering THC in een deeg gemaakt van bloem, suiker, zout en glycerol. [Shutterstock/PPK_studio]

Inzicht krijgen in de gezondheidseffecten van het eten van voedingsproducten met cannabis is belangrijk, gezien de groeiende populariteit van deze consumptiemethode.

Smoker zegt hierover het volgende. “Mensen kunnen koekjes, snoepjes en allerlei dingen kopen met THC erin. Vroeger moest je je eigen brownies of cake maken. Tegenwoordig zijn edibles in veel meer vormen beschikbaar en worden ze steeds populairder.”

De populariteit stijgt vooral onder medicinale gebruikers. Het effect van edibles houdt namelijk erg lang aan. Soms tot wel zes uur. Maar edibles zijn ook een ‘vak apart’. Als je zonder kennis edibles eet, kunnen extreme bijwerkingen ontstaan. Dat komt omdat veel van de commerciële edibles een relatief hogere concentratie THC hebben dan normaliter in bijvoorbeeld een joint zit. Bovendien duurt het tot wel twee uur voordat edibles gaan werken. Als iemand te veel neemt, kan het twee uur duren voordat die persoon dat merkt. En dan is het al te laat.

Vragen die onderzoekers in de toekomst, via deze methode willen beantwoorden, zijn onder meer:

  • Wat is de impact van deze eetwaren op het denkvermogen van mensen?
  • Zijn er langetermijngevolgen voor iemand die herhaaldelijk edibles eet en vervolgens stopt?
  • Wat zijn de gevolgen wanneer een kind per ongeluk eet van een THC-houdend voedingsproduct?

Onderzoekers richten zich vooralsnog op muizen om deze vragen te beantwoorden. Dat dit met muizen gebeurt is vanwege ethische barrières die her en der nog bestaan om mensen in te zetten voor dergelijke studies. Muizen werden al eerder in studies gebruikt om de effecten van cannabis te bestuderen. Maar er was vooralsnog geen manier om muizen zelf eetbare cannabis te laten nemen, die vergelijkbaar is met hoe mensen dat doen.

In de nabije toekomst verwacht Smoker dat er meer onderzoeksresultaten komen die specifiek ingaan op de effecten voor medicinale gebruikers.

[Openingsfoto: Shutterstock/Lifestyle discover]