(advertenties)
(advertenties)

Als je mediwiet gebruikt is de kans groot dat je na verloop van tijd her en der wat voorraadjes hebt liggen. Of misschien kweekt je zelf mediwiet en beschikt je daardoor over een grote voorraad. In beide gevallen komt vroeg of laat de vraag: “Zou dit restje nog bruikbaar zijn?”. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe lang mediwiet goed blijft.

Laten we beginnen met goed nieuws. Onder ideale omstandigheden kan cannabis namelijk verrassend lang relatief vers blijven. Dat wil zeggen: niet te droog, goed van smaak en met vrijwel alle cannabinoïden nog intact. Om dit voor elkaar te krijgen is het zaak dat de wiet goed is geoogst en gedroogd, en dat het correct wordt bewaard.

Meer lezen: Oogsten, drogen en curen van mediwiet

Als al deze zaken in orde zijn, kan cannabis zes tot 12 maanden goed blijven. In de meest ideale omstandigheden kan dit zelfs oplopen tot twee jaar.

Helaas zijn de omstandigheden voor de meeste mediwiet niet optimaal. Cannabis wordt lang niet altijd in een vochtregulerende container bewaard. Het zal te vaak worden blootgesteld aan licht en ook de bewaartemperatuur zal niet perfect zijn.

Zijn de omstandigheden niet optimaal, ga er dan vanuit dat je cannabis niet langer dan een jaar goed blijft. Het advies is daarom over het algemeen om mediwiet binnen zes maanden te gebruiken.

Wat de wetenschap zegt over houdbaarheid

Door gedroogde cannabis in weckpotten te ‘curen’ blijft het langer goed. Tip: schrijf ook altijd de soort en aanschafdatum op de pot. Of bij zelfkweek: de datum van ingebruikname. [Shutterstock/Roxana Gonzalez]

Nu we globaal weten hoe lang cannabis houdbaar is en welke factoren daar invloed op uitoefenen, kunnen we iets meer de diepte in. Want om echt te begrijpen hoe lang cannabis houdbaar is, is het belangrijk om te beseffen wat ermee gebeurt als het ouder wordt.

Ten eerste vallen de werkzame stoffen in cannabis, cannabinoïden en terpenen genaamd, uit elkaar. Omdat de terpenen uit elkaar vallen verliest mediwiet langzaam maar zeker haar smaak en een deel van haar heilzame effecten. Je kan oude cannabis dus herkennen als die kenmerkende sterke geur ontbreekt en het relatief smaakloos is als je de mediwiet gebruikt. Het kan zelfs smerig zijn om de wiet te gebruiken; een duidelijk signaal dat de houdbaarheidsdatum is overschreden.

Hetzelfde gebeurt met de cannabinoïden. Dit zijn de belangrijkste werkzame stoffen in cannabis en als die afbreken nemen de heilzame effecten van mediwiet af.

Met dank aan onderzoekers die werken voor het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs- en Criminaliteitbestrijding (UNODC) kan dit proces heel nauwkeurig uiteen worden gezet, op basis van de afname van de cannabinoïde THC.

  • Na een jaar verliest mediwiet grofweg 16% THC.
  • Twee jaar resulteert in een verlies van 26% THC.
  • Mediwiet verliest 34% van haar THC na drie jaar.
  • Na vier jaar is 41% THC verdwenen.

Hierbij is het goed om je te realiseren dat de meeste wietsoorten tussen de 20 en 30 procent THC bevatten.

Let hier ook goed op

Eigenlijk is de leeftijd van wiet is niet het allesomvattende element om te beoordelen of je mediwiet nog goed is. Er zijn een paar zaken waar je beter naar kan kijken als je wilt inschatten of oude cannabis geschikt is voor consumptie.

Hoe droog is de wiet?

Als het lijkt alsof je wiettop in zandkorrels uit elkaar is gevallen, dan is het overduidelijk te oud.

Hoe ruikt de wiet?

Wiet dat in optimale omstandigheden is bewaard, zal nog heel lang die typische sterke wietgeur hebben. De geur neemt langzaam maar zeker af, maar als die helemaal ontbreekt kan je stellen dat de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Is het beschimmeld?

Als mediwiet te vochtig wordt bewaard, kunnen er schimmels ontstaan. Die herken je aan verkleurde vlekken, stukken top die lijken weggevreten of witte pluisjes die ook op bedorven voedingsmiddelen kunnen ontstaan. Een ander signaal is als de wiet sponzig aanvoelt en geen geluid maakt als je er stukjes vanaf afbreekt.

Is je mediwiet beschimmeld of vermoed je dat het beschimmeld is? Gebruik het dan absoluut niet.

Oude wiet gebruiken

Te veel vocht tijdens het kweken kan voor schimmels zorgen. Maar ook niet goed gedroogde wiet kan gaan schimmelen. [Shutterstock/Pong Pong]

Als je ziet dat je wiet oud is geworden minder is van kwaliteit, kan je het in principe nog steeds roken. Het zal niet lekker smaken en omdat de meeste cannabinoïden en terpenen zijn afgebroken, zal het nauwelijks effect hebben.

Je zal echter niet ziek worden van het gebruiken van oude wiet. Uitzondering hierop is beschimmelde wiet; die moet je te alle tijden weggooien.

Maar goed, als je wiet op een donkere, koele en droge plaats en in een geschikte opslagcontainer bewaart die vocht afvoert ben je al een heel eind. Veel mensen gebruiken weckpotten, wat een prima opslagmethode is. Maar vergeet dan niet om die potten regelmatig even open te zetten zodat vocht eruit kan en frisse lucht erin.

Bekijk ook deze video en lees hier nog een artikel over het bevochtigen van uitgedroogde wiet.

[Openingsbeeld: Shutterstock/Cory Lucas Robert gomez]
(advertenties)