(advertenties)
(advertentie)

Vrijwel iedere cannabisgebruiker kent de old school bong wel. We hebben waarschijnlijk bijna allemaal wel eens wiet (of hasj) met een bong gerookt, of in ieder geval iemand een bong zien roken. Wat velen echter niet weten is dat een bong ook uiterst geschikt is voor medicinale cannabisgebruikers. Vooral omdat er bij het gebruik van de bong helemaal geen tabak nodig is!

De bong is ideaal voor puur wiet roken en een snel effect

Dit brengt vooral voor de medicinale cannabisgebruikers vele voordelen met zich mee. Natuurlijk wordt vapen (verdampen) door veel medicinale cannabisgebruikers als de beste oplossing gezien, echter lang niet iedereen houdt daar van. 

Voor degenen die cannabis puur willen roken en liever niet vapen, zijn wietpijpjes en nog beter bongs, het beste alternatief en de perfecte oplossing.

Daarom gaan wij jullie in dit artikel uitleggen hoe je als medicinaal cannabisgebruiker het beste tabaksvrij en met behulp van een bong het groene wondermiddel tot je neemt. We zullen je eerst even vertellen wat een bong is, waar dit product vandaan komt en wat het precies doet, voordat we verder gaan tot het medicinaal gebruik(en) van de bong. 

Wat is een bong? 

Een bong is een soort waterpijp die voornamelijk gebruikt word om cannabis (wiet of hasj) en soms ook tabak en/of andere kruiden(substanties) mee te roken. Een bong lijkt nogal op een waterpijp: een bong koelt de rook ook met water, echter heeft een bong géén tabakskop zoals een waterpijp.

Over het algemeen heeft een bong een veel dikkere pijp, waardoor er meer rook in de pijp kan. Dit alles zorgt voor een soepele rookervaring en een snel effect, met vaak een intense high. Ideaal voor de medicinale cannabisgebruikers om aangenaam en snel hun medicijn tot zich te nemen.   

Een bong kan van verschillende materialen gemaakt worden namelijk: 

 • Glas
 • Natuurlijke materialen; hout, bamboe of keramiek
 • Acryl/plastic/kunststof
 • Metaal
 • Siliconen 

De verschillen in materialen maken het mogelijk om bongs een andere uitstraling en verschillende eigenschappen te geven.  

De bong wordt al duizenden jaren (medicinaal) door de mens gebruikt… [foto: golddiamondphotography/Shutterstock]

De geschiedenis van de bong

De bong is al duizenden jaren geleden voor het eerst door de mensheid gemaakt. Recente opgravingen in Rusland hebben aangetoond dat Scythische stamhoofden zo’n 2.400 jaar geleden al gouden bongs gebruikten om cannabis en opium mee te roken. 

Als we naar China kijken, blijkt dat het voornaamste gebruik van de bong daar al geïntroduceerd werd gedurende de laatste Ming-dynastie: in de 16e eeuw. 

Bongs zijn naar verluidt afgeleid van de bekende waterpijp, echter bongs zijn speciaal gemaakt om cannabis en/of kruiden mee te roken. 

Het woord bong komt van een aanpassing van het Thaise woord ‘’bong of baung‘’ (Thai: บ้อง, [bɔ̂ŋ]) dat verwijst naar een cilindervormige pijp van bamboe. Dit was een eerste versie, dus de voorloper van de moderne bong. 

Wat doet een bong?

Tegenwoordig wordt de bong bijna altijd gebruikt om cannabis, ofwel hasj en wiet (mee) te roken. 

De grootste redenen en voordelen om een ​​bong te gebruiken zijn: koeling en filtering – omdat een bong de rook goed filtert én koelt. Hierdoor komt er soepele rook, heel anders dan wanneer je dus een puur jointje zou roken. Zelfs wanneer er met een bong veel rook ingeademd wordt, blijft het gevoel dankzij de filtering en koeling van het water wat aangenamer en soepeler. 

Ook is de rook die wordt ingeademd een stuk schoner dan bij joints of een wietpijp het geval is. Dit betekent dus dat medicinale cannabisgebruikers zonder al te veel moeite en met veel minder risico het wondermiddel – uiteraard bedoelen we hiermee cannabis – bij zichzelf kunnen toedienen. 

Een ander groot voordeel is dat een cannabisgebruiker hiervoor dus geen jointjes hoeft te (kunnen) draaien, wat bij sommige cannabispatiënten, dankzij hun aandoening(en) nogal een frustrerend probleem en/of een tijdrovend proces kan zijn.  

De bong roken heeft vrijwel altijd een sterk(er) effect. Vaak hoeven er slechts enkele haaltjes uit de bong genomen te worden om een hele tijd van de medicinale eigenschappen van cannabis gebruik te kunnen maken. 

Laten we echter duidelijk zijn; er is overigens geen enige juiste manier om cannabis medicinaal of recreatief te consumeren. De meeste blowers, maar ook medicinale cannabisgebruikers, proberen tal van verschillende manieren uit.

Het prepareren van een bong met wiet is een koud kunstje… [foto: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock]

Hoe bereid ik een bong voor? 

Veel medicinale cannabisgebruikers weten helaas (nog) niet hoe ze op de juiste manier een bong voorbereiden. Ze zijn vaak ook terughoudend hierin, omdat ze joints (al dan niet met tabak erin) gewend zijn.

Bong roken kan een kwestie zijn van even de gewoonte doorbreken en eraan wennen. Voordat je dit kan doen, zul je echter wel moeten weten hoe je een bong juist klaarmaakt. 

 1. Pak je bong, je screens (gaasjes) en natuurlijk je cannabis. Tip: Zet de bong altijd op een stevige en rechte ondergrond, het liefst zo laag mogelijk voor je neer. 
 2. Vul je bong nu met wat (ijs)koud water. Dit kun je doen door de opening van de bong aan de bovenkant boven de kraan te houden. Je kan er ook voor kiezen om de bong met een (water)flesje te vullen, dit is geheel aan jou. Hoe dan ook, zorg er voor dat er genoeg water in de bong zit om deze te laten bubbelen, zoals het hoort.  *Let wel op: de bong mag ook echt niet te vol zijn! Test dit: wanneer je jouw mond op het mondstuk zet moet er bij het diep inhaleren absoluut geen water in je mond komen. Gebeurt dit wel? Dan zit er te veel water in (de kamer van) de bong! Bubbelt de bong helemaal niet of nauwelijks? Dan moet er toch iets meer water bij. 
 3. Pak je grinder en verkruimel je cannabis hiermee. Of doe het met je vingers. Hoe dan ook, verkruimel de cannabis liefst ietwat grof. 
 4. Stop een gaasje in de *bowl (*de kop van het pijpje). Als het gaasje goed zit, dan stop je nu de verkruimelde cannabis in de bowl en druk je het lichtjes aan. Je kan ervoor kiezen de bowl helemaal vol te maken, maar dit hoeft niet per se, dat is helemaal aan jou.  
 5. Nu de kamer van de bong met water gevuld is én je de verkruimelde cannabis in de bowl boven op het gaasje gedaan hebt, ben je klaar om de bong te gaan roken.

Het roken van een bong is helemaal niet moeilijk en biedt verschillende voordelen ten aanzien van bijvoorbeeld een joint of puurpijpje… [foto: san4ezz/Shutterstock]

Hoe rook ik een bong? 

Als eerste geven we je graag een tip (mits je bong er geschikt voor is). Voeg ijsblokjes of crushed ice toe voor een nog koelere en aangenamere rook, welke ook nog eens omlaag zal gaan, mits de rook koel genoeg wordt.

Wil je echter hele dikke rook? Voeg dan een beetje melk toe. Liever rook met een lekker smaakje? Voeg dan vruchtensap of limonade toe. 

Goed, je hebt je bong gevuld, maar hoe rook je deze eigenlijk? Geen zorgen wij zullen het je stap voor stap uitleggen.

 1. Zorg er allereerst voor dat je een goed werkende (storm)aansteker erbij hebt of een aansteker & hempwick om je cannabis in de bowl mee aan te steken.
 2. Zet nu je lippen op het mondstuk, en je vinger (van de hand die de bong vasthoudt) bij het klapgat. Het klapgat is het ‘’zuurstof’’ gat vaak onder of in de buurt van de bowl (kop). Steek nu de cannabis en/of kruiden bij de bovenkant van de bowl aan met de aansteker in je andere hand. Houd je vuur bij de cannabis/kruiden en zuig nu aan het mondstuk, de kamer vult zich met rook. Laat vervolgens het klapgat los om deze rook te (gaan) inhaleren. 
 3. Inhaleer zo lang of zo kort als je zelf wil(t). Met de tijd went de bong en het puur roken echt wel. 
 4. Rook de bong nu verder en leeg de cannabis in de bowl (op je gemak) en maak de bowl (meteen) na afloop leeg. En dus ook na elke smoke-sessie weer volledig schoon. 

Hoe maak ik een bong schoon?

Het schoonmaken van je bong is erg belangrijk. Voornamelijk vanwege de hygiëne. Hoe je het best een bong schoonmaakt, leggen we je ook nog even uit met een stappenplan. 

 1. Maak je bong volledig leeg, mits het water er nog niet uit is. Verwijder je gaasje van de bowl & vervang deze ook regelmatig.
 2. Vul je bong met warm water en een klein beetje afwasmiddel* laat dit vervolgens even staan. *Er bestaan ook speciale middelen om je bong schoon te maken: bong-cleaners. 
 3. Maak na eventjes wachten de binnenkant van je bong schoon met (de combinatie van) een afwasborstel, je vingers, papieren tissues, en/of speciaal hiervoor gemaakte pijpragers. Haal de losse onderdelen, voor zover mogelijk, van je bong los en maak deze ook goed schoon. 
 4. Nu leeg je de bong en spoel je de bong en alle onderdelen met genoeg schoon water af zodat er geen afwasmiddel en/of vuil achterblijft. 
 5. Nu de binnenkant geheel schoon is, kun je de buitenkant ook nog schoonmaken/afvegen.
 6. Laat de bong nu drogen en stop na het drogen alle onderdelen weer terug op/in elkaar.  
 7. Na het plaatsen van een nieuw gaasje (indien nodig) en het opnieuw prepareren is je bong weer zo goed als nieuw! Je bong is dus weer helemaal klaar om gebruikt te worden voor jouw medicinale sessies.  

Samenvattend

Nu weet je eigenlijk al alles over een bong. Wat een bong is, waar deze vandaan komt en hoe je deze klaarmaakt, gebruikt en schoonmaakt. Maar nog wel belangrijker voor jou als medicinaal cannabisgebruiker: dat een bong dus puur – zonder tabak – gebruikt kan worden en de rook daarbij ook nog wordt gefilterd en gekoeld. 

Het is nu aan jou om de keus te maken. Hoe dan ook wensen wij alle cannabisgebruikers, voornamelijk de medicinale gebruikers natuurlijk, veel succes met het gebruik(en) van de bong. En bij het vinden van de voor hun juiste gebruiksmethode van cannabis, hun medicijn!

Wil je een bong kopen? Dan kan dit online: Jaghead heeft bijvoorbeeld een prima aanbod, en vaak kun je ook bij smartshops en sommige coffeeshops bongs aanschaffen.

[openingsbeeld: Alexander_Volkov/Shutterstock]