(advertenties)
(advertentie)

In 2019 kondigde Frankrijk aan dat het land een pilot start die moet leiden naar een medicinaal cannabisbeleid. Lees hier alles over deze testfase die in september 2020 begint.

Frankrijk is qua oppervlakte het grootste land in de Europe Unie en qua inwonersaantal staat het met 67 miljoen op de tweede plaats. Het land moest jarenlang helemaal niets weten van wiet in welke vorm dan ook. Maar daar komt nu verandering in. In 2019 maakte Frankrijk bekend dat het land wil toewerken naar een medicinaal cannabisbeleid. In het najaar van 2020 gaan zij dat ook echt doen.

Patiënten selecteren

In september start een pilotfase die twee jaar gaat duren. Tijdens de eerste zes maanden worden 3.000 patiënten geselecteerd die het meest van de pilot moeten profiteren.

De deelnemende patiënten worden op basis van twee criteria geselecteerd. Ten eerste kijken ze naar patiënten die alle reguliere opties geprobeerden maar geen verlichting krijgen. Een andere selectie vindt plaats aan de hand van vijf ernstige kwalen: epilepsie bij kinderen, palliatieve zorg, multiple sclerose, kanker in een laat stadium (ter compensatie van bijwerkingen van chemotherapie) en chronische pijn. Ook hierbij geldt dat eerdere behandelingen geen oplossing boden.

Het tweede halfjaar staat in het teken van ziekenhuizen, privéklinieken en andere gezondheidscentra werven. Daar komen gespecialiseerde artsen te werken die de patiënten begeleiden. Alle deelnemende medici volgen vooraf een uitgebreid online trainingsprogramma.

Zodra deze stappen zijn voltooid, verwacht men dat de pilot operationeel is. Men streeft ernaar om de eerste recepten voor medicinale wiet in januari 2021 uit te schrijven.

Frankrijk wil zelf kweken

Een hennepveld in Frankrijk waar dat voor industriële toepassingen al jaren is toegestaan. Zien we binnenkort ook van dit soort velden met wiet? [Shutterstock/Dimitri MARRIE]

Voor een land dat zich decennialang zo stellig afzette tegen wiet, is dit een behoorlijke stap vooruit. Het betekent dat Frankrijk de medicinale werking van wiet erkent en de wet nu voorbereidt op de komst van een medicinaal cannabisbeleid. Bovendien is dat goed nieuws voor heel Europa. Als een land als Frankrijk zich hard maakt voor medicinale wiet, zullen meerdere landen volgen.

Er is ook kritiek. Zo vindt Béchir Saket van L630, een netwerk voor een beter drugsbeleid dat de regering adviseert over deze pilot, de stap erg klein. “De selectiecriteria voor patiënten zijn vrij restrictief”, vertelt hij aan New Frontier Data. “Dat is jammer, want uiteindelijk profiteren slechts 3.000 mensen van fase één. In werkelijkheid zouden minstens 300.000 patiënten met een dergelijk programma kunnen worden geholpen”. Béchir gaat er wel vanuit dat de pilot, als die succesvol blijkt, wordt uitgebreid met meer artsen en patiënten.

Een positief onderdeel van de pilot is dat patiënten toegang krijgen tot naar schatting één gram wiet per dag van farmaceutische kwaliteit. Dat is geen verkeerde hoeveelheid. In totaal zal dit naar schatting 12 miljoen euro kosten. Kosten die in eerste instantie worden gedragen door bedrijven die medicinale wiet leveren.

Welke bedrijven dat worden is niet bekend. De onderhandelingen zijn naar verluidt in een vergevorderd stadium. Tot die tijd gaat Frankrijk cannabisproducten importeren. Mogelijk ook uit Nederland. Als de pilot verandert in een volledig gereguleerd medicinaal cannabisprogramma, wil de Franse regering zelf medicinale wiet gaan kweken, verwerken en distribueren.


LEES OOK:


Farmaceutische bedrijven zijn tegen

Franse patiënten krijgen weldra toegang tot mediwiet. [Shutterstock/Tatevosian Yana]

Zodra de tweejarige pilot is voltooid, stuurt de Franse regering hun bevindingen naar het parlement. Dat gaat vervolgens beslissen of het programma wordt voortgezet en in welke vorm.

Een potentieel discussiepunt bij dit alles is of en hoe de kosten voor medicinale cannabisproducten aan patiënten worden vergoed. Traditionele farmaceutische bedrijven in Frankrijk zijn daar sterk tegen. Veel geneesmiddelenfabrikanten staan op hun achterste benen vanwege de grote investeringen die zij moesten doen om hun middelen op de markt te krijgen. Zij hekelen het feit dat een cannabisbedrijf straks een kweekfaciliteit kan opzetten en vergoedingen ontvangt van de overheid. Over dit punt verwacht men nog wel intensieve lobby-inspanningen.

Gelukkig stuit een dergelijke lobby tegen een reeds opgezette overheidscommissie voor hennep- en cannabisregelgeving. Die bestaat uit een werkgroep met 33 vooraanstaande Franse parlementsleden uit het hele politieke spectrum. Dit is de eerste van een dergelijke commissie in Frankrijk en het vergroot de kans op een écht debat over de toekomst van Franse medicinale cannabis en regelgeving. Eentje waar uiteindelijk miljoenen patiënten van profiteren.