(advertenties)
(advertentie)

Maandag 3 februari startte in de Verenigde Staten de voorverkiezingen. Die zijn bedoeld om kandidaten te selecteren die het tijdens de verkiezingen opnemen tegen president Trump. Voor de democraten wordt dat mogelijkerwijs Bernie Sanders. En áls hij president wordt, legaliseert hij op dag één wiet in alle staten.

De start van de voorverkiezingen vindt traditiegetrouw plaats in de Amerikaanse staat Iowa. Daar hebben Democratische kiezers maandag voor het eerst laten weten wie zij als gedoodverfde presidentskandidaat zien. Begin november neemt deze kandidaat het dan op tegen de zittende president, Donald Trump.

Sanders’ strijd

“Wat heeft dit te maken met cannabis?”, denk je nu wellicht. Heel veel. De kans is namelijk best groot dat Bernie Sanders de strijd aangaat voor het presidentschap. En als hij Trump verslaat, zal hij op de eerste dag als nieuwe president wiet legaliseren in alle 50 Amerikaanse staten.

Dit beloofde Sanders in 2016 toen hij eveneens streed voor de nominatie van de Democraten. Toen werd Hillary Clinton genomineerd. Nu doet Sanders weer een poging en aan de vooravond van Iowa herhaalde hij plechtig zijn beloofde: legale wiet in heel de Verenigde Staten.

“Wij zullen de destructieve war on drugs beëindigen”, sprak Sanders tegen zijn gehoor in Cedar Rapids. “Op mijn eerste dag op kantoor zullen we door middel van een executive order wiet legaliseren in elke staat van dit land.”

Dat is ook goed nieuws voor medicinale wiet. Hoewel reeds 33 staten mediwiet legaliseerden, geldt er nog steeds een federale verbod. Dat verbod beïnvloedt hoe andere landen naar de zaak kijken. Onze minister-president bijvoorbeeld, noemt wiet nog steeds ’troep’. Als de VS alles legaliseert, is dat ook goed voor de beeldvorming van medicinale cannabis.

Stel dat

Als alle wiet legaal is, zijn dit soort schappen straks de normaalste zaak van de wereld. [Shutterstock/Kimberly Boyles]

De uitslag was toen dit artikel werd geschreven nog niet officieel bekend. Er kan ook nog een heleboel gebeuren voor 3 november 2020. Trump zal waarschijnlijk een harde strijd voeren. Bovendien heeft Sanders voor Amerikaanse begrippen hele wilde hervormingsplannen. Het is nog maar de vraag of hij Iowa wint en standhoudt.

Maar als het hem lukt, komt er weldra een einde aan het wietverbod, dat de VS begin jaren ’30 van de vorige eeuw invoerde. Dit verbod was ’t startpunt van een wereldwijd verbod op wiet en de war on drugs die duizenden mensen het leven kostte.

Dit betekent ook een enorm boost voor de beeldvorming omtrent medicinale wiet.

Het beleid van de VS werd namelijk door vele landen en de Verenigde Naties overnomen. Wiet kreeg het predicaat ‘Schedule I’ ofwel ‘een drug met de allerhoogste gezondheidsrisico’s, zonder enige medicinale waarde’. Eenzelfde classificatie als cocaïne, heroïne, crack en crystal meth dus.

Als Bernie Sanders in november 2020 als nieuwe president van Amerika wiet legaliseert, betekent dat een enorme stap vooruit in het rechtzetten dit kansloze verbod. Niet alleen voor recreatieve consumptie. Het betekent ook een enorm boost voor de beeldvorming omtrent medicinale wiet.

Zo ver is het dus nog niet. We houden je op de hoogte.