(advertenties)
(advertentie)

Eindhoven werkt aan een nieuw coffeeshopbeleid. En als het aan de D66-fractie aldaar ligt, zorgt dit beleid er straks ook voor dat Eindhovenaren thuis medicinale wiet mogen kweken. Mits een arts aangeeft dat het nodig is.

In 2021 moet de landelijke wietteelproef van start gaan. Tijdens dit experiment bevoorraden legale wietkwekers coffeeshops in deelnemende gemeenten. Dit moet criminaliteit rondom illegale wietteelt tegengaan en de kwaliteit van wiet verbeteren.

Eindhoven doet niet mee aan deze proef, maar de gemeente wil dit jaar wél haar coffeeshopbeleid herzien. De Eindhovense D66-fractie gebruikt dit voornemen om aan te dringen op legale thuisteelt voor medicinale wiet, speciaal voor patiënten met een doktersverklaring.

Tilburgs model

D66 verwijst in haar verzoek naar Tilburg. Daar mogen patiënten, onder bepaalde voorwaarden, thuis mediwiet kweken. In 2016 lukte het Peter Noordanus, de toenmalige burgemeester van Tilburg, namelijk om in samenspraak met het OM en de politie een beleid op te tuigen.

Zo’n zelfde beleid wil de fractie ook in Eindhoven bewerkstelligen. “D66 wil een lans breken voor het toestaan van thuisteelt voor medicinale wietgebruikers, ondersteund door een verklaring van een arts”, verklaren D66-raadsleden Robin Verleisdonk en Marco van Dorst aan Eindhovens Dagblad.

D66 hekelt vooral het feit dat het voor patiënten niet mogelijk is om een product te kopen in coffeeshops dat ze kunnen beoordelen op kwaliteit en inhoud. Het huidige beleid is er namelijk op ingericht dat coffeeshops wiet verkopen afkomstig van illegale kwekers.

De D66-fractie van Eindhoven schreef het college van B en W daarom een brief waarin ze vragen om thuiskweek voor patiënten op te nemen in het nieuwe coffeeshopbeleid.


LEES OOK:


Wat vindt Jorritsma?

Gaat tech-stad Eindhoven straks de boeken in als een van de eerste grote steden waar patiënten medicinale wiet mogen kweken? [Shutterstock/Matyas Rehak]

Eindhoven is al jaren voorstander van een progressief wietbeleid. In 2008 wilde de gemeente een eigen wietkwekerij oprichten om zo wind uit de zeilen van criminele kwekers te halen. Dit lijkt op het wietexperiment dat binnenkort start. Maar toen Rob van Gijzel, de toenmalige burgemeester van Eindhoven, het in 2008 voorstelde kreeg hij nul op het rekest van premier Balkenende.

Vorig jaar inventariseerde de overheid welke gemeentes willen meedoen aan het wietexperiment. De huidige burgemeester, John Jorritsma, bedankte voor de eer. Hij hekelt de vele regels die het kabinet aan de proef verbindt. Jorritsma denkt dat deze regelt het doel belemmeren.

De brief van de D66-fractie aan het college roept de burgemeester op te laten weten hoe hij tegenover dit eigen voorstel staat. Hopelijk krijgt de fractie een positief antwoord en schaart Eindhoven zich weldra achter Tilburg, Schagen, Hof van Twente en allerlei andere gemeentes.

[Openingsfoto: Shutterstock/Andrey Plotnikov]