(advertenties)
(advertentie)

Gordelroos veroorzaakt een brandende en pijnlijke uitslag. Het wordt veroorzaakt door een eerdere blootstelling aan waterpokken. Ontdek hier drie grote voordelen van cannabis bij het behandelen van gordelroos.

Iedereen krijgt als kind waterpokken. Daarna beschikt het lichaam over antistoffen die het varicella zostervirus dat waterpokken veroorzaakt onderdrukken. Het virus verdwijnt dus niet uit je lichaam en kan tientallen jaren later opnieuw toeslaan. Dit keer in de vorm van gordelroos.

De symptomen van gordelroos zijn vaak heftig en omvatten blaren, tintelingen, een branderig gevoel , jeuk en pijn. Minder vaak voorkomende symptomen zijn koorts, hoofdpijn en vermoeidheid.

Het leed dat gordelroos heet

Een uitbraak van gordelroos kan overal op het lichaam voorkomen. Het verschijnt meestal als huiduitslag die zich aan één kant van het lichaam bevindt.

Om de virale infectie aan te pakken schrijven artsen gewoonlijk antivirale middelen voor. Daarbij kunnen ze aanvullende medicijnen geven om pijn te verzachten. In heftige gevallen zijn dit opioïden, corticosteroïden en andere pijnstillers.

Een uitbraak van gordelroos kan enkele weken aanhouden. Soms gaat de pijn langer door terwijl blaren en uitslag alweer zijn verdwenen. Dit is een aandoening die bekend staat als postherpetische neuralgie.

Een uitbraak van gordelroos kan overal op het lichaam voorkomen. Het zijn meestal blaasjes die zich aan één kant van het lichaam bevinden. [SneSivan]

Wat is postherpetische neuralgie?

Postherpetische neuralgie is zeer pijnlijk. Patiënten beschrijven het als een stekend gevoel en vergelijken de pijn met een beknelde zenuw. Deze aandoening komt door zenuwbeschadigingen die mogelijk opgetreden door gordelroos.

Postherpetische neuralgie wordt op dezelfde manier behandeld als gordelroos. De meeste middelen zijn gericht op pijnbestrijding en minder op het (natuurlijk) behandelen van gordelroos zelf. Hierdoor vragen velen zich af of er ook natuurlijke behandelopties zijn. Die zijn er, in de vorm van cannabis.

Hoewel klinische onderzoeken naar cannabis bij gordelroos nog ontbreken, blijkt de plant nuttig bij neuropathische pijn. Ook werken cannabinoïden goed tegen huidproblemen en ontstekingen. Bovendien zijn er signalen dat de plant het immuunsysteem boost en antivirale eigenschappen heeft.

Cannabis bij gordelroos veelbelovend

Er is nog geen onderzoek beschikbaar naar de therapeutische waarde van cannabis bij gordelroos. Er zijn wél onderzoeken naar het potentieel van cannabinoïden bij pijn, huidproblemen en virale infecties. Als je deze bronnen bekijkt kan een onderzoek naar cannabis bij gordelroos niet lang op zich laten wachten.

Laten we hieronder een paar van die bronnen bekijken.

Wietzalf werkt goed tegen allerlei huidproblemen. Werkt het ook tegen gordelroos? [sangriana]

Cannabinoïden en virussen

In 2016 ontdekte een team van het British Columbia Center for Excellence in HIV / AIDS dat patiënten die onlangs met hiv waren besmet een lagere virale waarde hadden als ze wiet consumeerden.

Hun studie, gepubliceerd in de Drug and Alcohol Review (2016), suggereert dat cannabis in sommige gevallen antivirale voordelen heeft. Deze publicatie kreeg onlangs een volwaardig klinisch vervolg naar de mogelijke therapeutische voordelen van wiet bij de behandeling van hiv en aids.

Oppervlakkig gezien zijn gordelroos en hiv/aids niet vergelijkbaar. Wel zijn het beide virale infecties. Als cannabis patiënten met hiv kan helpen, kan dat dan ook bij andere virale infecties? Het bovengenoemde onderzoeksteam denkt van wel. “Onze bevindingen ondersteunen verder onderzoek naar de immuun-modulerende of antivirale effecten van cannabinoïden”.

Het is wel de grote vraag of wiet antivirale eigenschappen heeft, of dat wiet in staat is het immuunsysteem te moduleren. Een sterkere weerstand zorgt er immers óók voor dat het lichaam virussen beter bestrijdt.


LEES OOK:

Cannabinoïden en neuropathische pijn

Keer op keer tonen onderzoeken de pijnstillende eigenschappen van cannabinoïden aan. Met name neuropathische pijn reageert goed op cannabis. Zenuwbeschadiging veroorzaakt neuropathische pijn (zoals bij postherpetische neuralgie). Ongeacht de wijze van consumptie (of toepassing) hebben cannabinoïden een buitengewoon vermogen om neuropathische pijn te verminderen.

Een van de vele bewijzen komt uit een studie gepubliceerd in Current Pharmaceutical Biotechnology (2019). Die keek naar CBD-zalf voor de behandeling van perifere neuropathie. Er deden negenentwintig patiënten mee, verdeeld over een behandel- en placebogroep.

De onderzoekers rapporteerden “een statistisch significante vermindering van intense pijn, scherpe pijn, koude en jeukende sensaties bij de CBD-groep in vergelijking tot de placebogroep”. Bovendien meldde dit onderzoek geen bijwerkingen.

De pijnstillende en potentieel antivirale eigenschappen bieden een basis om gordelroos te behandelen met op cannabis gebaseerde medicijnen. Er is wel meer onderzoek nodig om wetenschappelijk onderbouwde conclusies te trekken.


LEES OOK:

Cannabis bij gordelroos moet nog worden onderzocht. Maar andere studies naar de werking van wiet tonen het potentieel. [Foto: shutterstock/Pro_Stock]

Huidirritaties en ontstekingen

Cannabinoïden in wiet werken goed op de huid. Dat komt omdat onze huid vol zit met bepaalde receptoren die reageren op de werkzame bestanddelen in de cannabisplant. Dit levert vele voordelen op, waar pijnstilling er één van is.

“Het gebruik van topicals (zeep, crèmes, zalven, balsems) met cannabinoïden kan helpen bij huidproblemen’, zo concluderen onderzoekers van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado in 2017. Na het analyseren van beschikbare studies stellen zij dat het insmeren van de huid met cannabis verrijkte verzorgingsproducten werkt tegen huidontstekingen (dermatitis), eczeem en psoriasis.

Dit is slechts één van de onderzoeken die de heilzame werking van cannabinoïden op onze huid bevestigt. De werkzame bestanddelen in wiet kunnen huidweefsel herstellen, huidontstekingen verminderen en jeuk verzachten.


LEES OOK:


Drie voordelen van cannabis bij gordelroos

Er zijn dus drie voordelen die suggereren dat medicinale cannabis nuttige is bij gordelroos. Eventueel in combinatie met andere geneesmiddelen.

1. Neuropathische pijn verminderen:

Als het gordelroosvirus zich ontwikkelt tot postherpetische neuralgie, ervaren patiënten aanhoudende, chronische, neuropathische pijn. Zowel THC als CBD zijn veelbelovend voor het verminderen van zenuwpijn.

2. Huidirritaties en -ontsteking verminderen:

Crèmes, balsems en zalven met cannabinoïden hebben voordelen om ontsteking en huidirritaties te verminderen. Onderzoek toont dit bij psoriasis, eczeem en acne. Dit suggereert dat wiet ook blaren en huidirritatie bij gordelroos vermindert.

3. Mogelijke immuun-modulerende voordelen:

Hoewel onderzoek zich in de beginfase bevindt, lijkt het erop dat cannabis het immuunsysteem kan reguleren en boosten. Er zijn mogelijk ook voordelen bij het bestrijden van een virale infectie.

Natuurlijke optie die meer onderzoek vereist

Natuurlijke behandeling van gordelroos met cannabinoïden is een relatief nieuw idee. Maar de wetenschappelijke basis is stevig genoeg om meer onderzoek te rechtvaardigen.

Op dit moment zijn er onvoldoende studies die bevestigen dat cannabis farmaceutische opties kan vervangen. Mogelijk is wiet wel heel waardevol als aanvulling bij pijnverlichting en huidirritaties.

[Openingsfoto: Shutterstock/namtipStudio]