(advertenties)
(advertenties)

Artsen, zorgverleners, therapeuten en mensen met een beroep in medicinale wiet, kunnen vanaf nu een opleiding volgen tot medicinaal cannabisexpert. De opleiding heet ‘Cannalogie (MCS)’, wat staat voor Medisch Cannabis Specialist. Het betreft een thuisstudie van Nova Educations die, na het behalen van alle tentamens, een diploma oplevert.

De opleiding Cannalogie is opgericht om artsen, zorgverleners, apothekers en therapeuten bekwaam te maken in de medische logica en leerkunde van medicinale cannabis. De studie leegt de nadruk op het toepassen van cannabinoïden uit de cannabisplant en de werking van het endocannabinoïden-systeem bij mens en dier.

De opleiding was in eerste instantie alleen bedoeld voor deelnemers die al een medische achtergrond hebben. Echter is het animo zo groot, dat de opleiding is aangepast zodat ook mensen zonder medische vooropleiding hem kunnen volgen.

Het belang van deze opleiding

Het woord ‘logie’ betekent ‘’de logica en/of leerkunde van’. Cardio-logie (cardio=hart) bijvoorbeeld, betekent dus de logicaleer van het hart. Cannalogie heeft dus alles te maken met de leerkunde en logica van cannabinoïden in planten, mensen en dieren.

Een Medisch Cannabis Specialist, of Cannaloog kan artsen en patiënten adviseren over het gebruik en de toepassingsmogelijkheden van plantaardige cannabinoïden, met name uit de cannabisplant. Dat gebeurt nu nog te weinig, maar hier is wel behoefte aan. Nederland heeft immers een medicinaal cannabisbeleid en apotheken verstrekken mediwiet op recept. Echter is de kennis bij alle deelnemende partijen vaak beperkt.

Van vrijwel alle geneesmiddelen die een arts voorschrijft, is duidelijk hoe en waarom het middel wordt voorgeschreven. Echter zijn artsen bij medicinale wiet vaak terughoudendheid. En deze terughoudendheid zorgt dat artsen het mondjesmaat voorschrijven.

Dat is zonde, want cannabinoïden in de cannabisplant worden al duizenden jaren geneeskundig gebruikt. Ieder mens beschikt vanaf de geboorte over een zogeheten endocannabinoïden-systeem (ECS). Dit systeem is betrokken bij enkele vitale functies in het lichaam zoals het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem. Strikt gezegd zou je zonder het ECS niet kunnen leven.

Dit betekent niet dat men cannabis nodig heeft om in leven te blijven. Het lichaam maakt immers zelf ook cannabinoïden aan. Maar als het lichaam door een verkeerde stofwisseling of ziekte niet meer in staat is om voldoende aan te maken, kan het helpen om ze via externe supplementaire opties binnen te krijgen.  Het toepassen van medicinale cannabisproducten kan dus helpen om het endocannabinoïden-systeem te ondersteunen en reguleren zodat het weer naar behoren functioneert.

Artsen, zorgverleners en apothekers zullen steeds vaker te maken krijgen met de toepassing van cannabinoïden bij de meest uiteenlopende ziektebeelden. Maar dit geldt ook voor stichtingen, adviseurs en zelfs leveranciers die olie verkopen of klanten adviseren. Al deze mensen kunnen veel belang hebben bij de opleiding Cannalogie.

Thuis in je eigen tempo

De studie kan thuis op eigen tempo worden gevolgd. [Shutterstock/wutzkohphoto]

Eerder berichtte Mediwietsite over de cursus Medicinale Cannabis die in 2018 van start ging. De basis voor deze cursus werd in 2017 gelegd door Nova Research, die hem daarna verder ontwikkelde tot een basiscursus en een opleiding voor gevorderden. Inmiddels is de cursus zo ver doorontwikkeld dat het een heuse opleiding mag worden genoemd.

Speciaal voor het geven van deze opleiding heeft initiatiefnemer Steven Cassini Nova Educations opgericht. Cassini legde ook de eerste bouwstenen voor de opleiding Cannalogie. Daarna is hard gewerkt aan het vormgeven van de studie, die november 2018 beschikbaar zou komen.

Dit heeft langer geduurd omdat Nova Research er op het laatste moment voor koos de lesstof niet online beschikbaar te maken. Er is besloten om het materiaal op papier aan te bieden, zodat deelnemers offline kunnen studeren.

De examencommissie heeft hiertoe besloten na een evaluatie. Hieruit bleek dat vooral de wat oudere deelnemers moeite hadden om de lesstof online goed te volgen. Omdat het juiste de bedoeling is dat iedereen, jong en oud, zich met deze studie kan (bij)scholen, besloot Cassini hem gedrukt aan te bieden.

Deelnemers volgen de studie thuis, in hun eigen tempo. Hierdoor is de opleiding goed te combineren met een baan en/of het gezin. Je bepaalt zelf waar, wanneer en op welke snelheid je studeert. En als je toe bent aan een tentamen, doe je online tentamen. Nadat alle online tentamens zijn behaald, ga je op voor de officiële tentamens.

Nadat je alles succesvol afrondt, volgt het de diploma-uitreiking waarna jij je Medisch Cannabis Specialist of Cannaloog mag noemen.

Waarde van het certificaat

Met een certificaat op zak ben je officieel Medisch Cannabis Specialist. Het certificaat heet dan ook afgekort het ‘MCS certificaat’. Dit document wordt ten naam gesteld en geregistreerd in het centrale register. Derden kunnen de bekwaamheid controleren middels een uniek registratienummer.

Afgestudeerde cannalogen kunnen via Nova Research officieel medicinale wiet voorschrijven aan patiënten. Ook van Bedrocan. Dit werkt via een intern netwerk van aangesloten artsen. Dat werkt als volgt. Een cannaloog adviseert een arts via een intern portaal over de conditie van een patiënt. Vervolgens kan de arts op basis van dit advies en de expertise van de cannaloog een recept uitschrijven.

Daarnaast kunnen afgestudeerden bloedonderzoek laten doen en patiënten doorverwijzen naar vrijwel ieder ziekenhuis en prikposten voor bloedafname. Zo kunnen cannalogen monitoren hoe een patiënt reageert op bepaalde cannabisbehandelingen.

Het certificaat geniet overigens maatschappelijke erkenning. Dit houdt in dat de erkenning zich baseert op bekendheid en mate van controleerbaarheid onder burgers en het bedrijfsleven die er waarde aan toekennen. Hiervoor moet het diploma aan een aantal kenmerken voldoen. De opleiding moet landelijk bekendheid genieten en dus ook landelijk worden aangeboden. De opleiding Cannalogie voldoet hieraan, inclusief examens in heel Nederland.

Tot 22 maart is het lesgeld 649 euro voor deelname aan de opleiding. Daarna zijn de kosten 1249,- euro. Klik hier voor meer informatie op de website van Cannalogie.

[Openingsbeeld: Shutterstock/Visivastudio]

(advertenties)

Reacties