(advertenties)
(advertentie)

Blaaskanker staat zowel bij mannen als vrouwen in de top 10 met meest voorkomende vormen van kanker. Uit onderzoek onder meer dan tachtigduizend mannen blijkt dat het risico op blaaskanker sterk afneemt wanneer je cannabis gebruikt. Het roken van tabak daarentegen verhoogt het risico juist, ontdekten onderzoekers van het Kaiser Permanente Los Angeles Medical Center.

Blaaskanker komt steeds vaker voor

Het aantal patiënten met blaaskanker is het afgelopen decennium met bijna 30 procent toegenomen. Het is de vierde meest voorkomende tumor bij mannen en ook bij vrouwen staat blaaskanker in de top tien.  In Nederland krijgen ongeveer 6000 tot 6500 patiënten per jaar de diagnose blaaskanker.

Jaarlijks sterven er ongeveer 1300 mensen aan de gevolgen van blaaskanker: gemiddeld dus 25 per week. Er komt meer blaaskanker voor simpelweg omdat we langer leven, maar roken (van sigaretten) is en blijft de belangrijkste oorzaak van deze ziekte.

Uit epidemiologisch onderzoek van de afdeling neurologie van het Kaiser Permanente Los Angeles Medical Center blijkt dat cannabis wellicht voor een positieve ommekeer kan zorgen. Onderzoekers daar keken naar het verband tussen tabak- en cannabisgebruik en het risico op blaaskanker bij liefst 82.050 mannen tussen 45 en 69 jaar oud over een periode van elf jaar. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Urology.

45% minder kans op blaaskanker

“Nadat we de data hebben gecorrigeerd voor leeftijd, ras of etniciteit en de body mass index, blijkt dat het gebruik van uitsluitend tabak het risico op blaaskanker met een factor 1,52 verhoogt”, stellen de Amerikaanse onderzoekers. “Het gebruik van uitsluitend cannabis daarentegen blijkt 45 procent minder kans op kanker op te leveren.” Dit is de eerste keer dat wetenschappers dit positieve verband aantonen.

Puur cannabisgebruik kan geassocieerd worden met een kleiner risico op blaaskanker [Shutterstock/cliplab.pro]

De auteurs concluderen: “In dit multiculturele onderzoek bij 82.050 mannen ontdekten we dat puur cannabisgebruik geassocieerd kan worden met een kleiner risico op blaaskanker. Mannen die alleen tabak gebruiken hebben anderhalf keer meer kans op het ontwikkelen van blaaskanker vergeleken met mannen die geen tabak of cannabis gebruiken. Echter, bij mannen die beide substanties gebruiken (wiet en tabak dus, wat in Europa nog altijd het meeste gebeurt, red.) zie je een minder risico op blaaskanker. Indien deze uitkomsten een actie-reactie relatie vertegenwoordigen, zou het wel eens nieuwe mogelijkheden kunnen opleveren voor de preventie en/of behandeling van blaaskanker.”

Cannabis bij hersen- en nekkanker

In 2009 toonden onderzoekers van Brown University al een soortgelijk verband aan tussen het langdurige matige gebruik van cannabis en een verminderd risico op hersentumoren en nekkanker.

Verder blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het gebruik van wiet de interactie tussen alcohol en het roken van sigaretten verandert, resulterend in een verminderd risico op hoofd- en nektumoren onder gematigde rokers en lichte drinkers. Bij zware rokers en drinkers is dit effect echter een stuk schraler.

[illustratie:  Sundry Studio/Shutterstock]